.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΙΑΔΝΗ ΝΟΥΚΑ: ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ !!!

ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ
Εισερχόμενοι στο έτος 2017 θα ξεκινήσει να υλοποιείται η δέσμευση των τραπεζών, μετά τις έντονες πιέσεις του SSM, για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δις μέχρι το 2019 !!!


Οι τρόποι που θα χρησιμοποιηθούν μόνο εύκολοι δεν είναι και θα κινηθούν σε τρείς κατευθύνσεις, στις ρύθμισεις μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας και του νομοθετήματος που αναμένεται για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, στους πλειστηριασμούς και στην πώληση των δανείων. 

Ο πρώτος τρόπος που ίσως είναι ο πιο ανώδυνος, θα στοχεύει στην επαναφορά των κόκκινων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξυπηρετούμενα καθώς και στις αναδιαρθρώσεις των οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι προτεινόμενες από την πλευρά των τραπεζών ρυθμίσεις δεν στηρίζονταν σε ρεαλιστικές προτάσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην 7η γενιά ρυθμίσεων και σε διόγκωση των κόκκινων δανείων στα 110 δις, ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των δανείων. Είναι πασιφανές, ότι οι τακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν ήταν αδιέξοδες και αναποτελεσματικές, όμως επιβάλλεται ν΄αποτελέσουν τον οδηγό, για όσα πρέπει στο εξής να αποφευχθούν, για να οδηγηθούμε στην δημιουργική επίλυση, σε όσο το δυνατόν μεγαλυτερη έκταση, του προβληματος αυτού. 

Οι επόμενοι δύο τρόποι είναι επώδυνοι . Οι δικαστικές διαδικασίες ήδη έχουν ξεκινήσει μαζικά και μέσα στο 2017 θα οδηγήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης και κινητής περιουσίας των δανειοληπτών και μάλιστα με την ήδη προβλεπόμενη απο το 3ο μνημόνιο ηλεκτρονική μορφή , ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις με την μορφή της φυσικής παρουσίας στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία. 

Η μεταβίβαση – πώληση των δανείων στα κερδοσκοπικά funds που λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια, χωρίς καμία απολύτως κοινωνική ευαισθησία, ελλοχεύει μετά βεβαιότητας σοβαρότατους κινδύνους βίαιου αφελληνισμού, τόσο της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, όσο και των ελληνικών επιχειρήσεων. Η προστασία από την πώληση που νομοθετήθηκε για όσα δάνεια έχουν συνδεδεμένη την πρώτη κατοικία μέχρι 140.000 ευρώ ολοκληρώνεται χρονικά την 31-12-2017. 

Ειναι αδήριτη ανάγκη να γίνει αντιληπτό, ότι η απειλή διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της χώρας είναι προ των πυλών, εάν πρωταρχικώς δεν προστατευτεί κατ’ ελάχιστον η πρώτη κατοικία των Ελλήνων, που απολαύει και αυξημένης συνταγματικής προστασίας.
Η ίδια αδήριτη αναγκη υπάρχει να προστατευτεί και η κάθε ελληνική επιχείρηση μικρή, μεσαία και μεγάλη, που ανυπαίτια βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας εξυπηρετήσεως των υποχρεώσεων της. 

Πρεπει να καταστεί σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η αδυναμία των Ελλήνων δανειοληπτών στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων τους οφείλεται αποκλειστικά στην βίαιη μείωση των εισοδήματων τους μέχρι και ποσοστού 50% σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους προς το κράτος και την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Μέγιστη απόδειξη, της αποτελεί το γεγονός , ότι το έτος 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό 4,6%, που εκτινάχθηκε σε ποσοστο άνω του 50%. 

Είναι αυτονόητο βεβαια, ότι ουδεμίας προστασίας πρέπει να τύχουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, διότι διαβιούν εις βάρος όλων των Ελλήνων φορολογουμένων, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες των ενεργειών τους. Μια απλή και λιτή νομοθετική ρυθμιση αρκεί, όχι μόνο να εξαιρεθούν απο οιαδήποτε προστασία, αλλά και να “τιμωρηθούν” παραδειγματικά για τις τακτικές που ακολουθούν. 

Η αναμφισβήτητη υπάρξη των στρατηγικών κακοπληρωτών, που είμαι μια μικρή μερίδα αλλά υπολογήσιμη , εξελίχθηκε σε μεγάλο αγκάθι, διότι υγιείς προτάσεις που θα μπορούσαν να παρέχουν μια σημαντική διέξοδο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ρίχθηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, στις καλένδες, με την δικαιολογία της τυχόν ωφέλειας τους. Ειναι άκρως υποκριτική η στάση αυτή , διότι τόσο το κρατος , όσο και οι τραπεζες έχουν άμεση και άριστη γνώση των προσώπων αυτών. Είναι αδιανόητο, να γίνεται λόγος για ηθικό κίνδυνο απο την ενδεχόμενη ωφέλεια μιας μικρής μερίδας στρατηγικών κακοπληρών, που μπορεί εύκολα, ως προελέχθει, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όταν ο ηθικός κίνδυνος που ελλοχεύει για εκατοντάδες χιλιάδες ανυπαίους Ελληνες πολίτες είναι σημαντικότερος και αναμφίβολα βαρύτερος. 

Μεσα στην επερχόμενη αναπόφευκτη δίνη που θα προκαλέσουν οι μέθοδοι και οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και θα μονοπωλεί σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα στην χωρα μας, πρέπει όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να αποφασίσουν με γενναιότητα και ρεαλισμό να παρέχουν στους ανυπαίτιους δανειολήπτες, είτε το δικαιωμα εξαγοράς των δανείων τους πριν τα funds , είτε μερική διαγραφή των δανειακών τους οφειλών στο ύψος των προβλέψεων που ήδη οι τραπεζες έχουν προβεί και αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό στην εμπορική αξία των ακινήτων, όπως άλλωστε είχε επισημάνει και συμβουλέψει διεθνής οργανισμός και δυστυχώς δεν εισακούστηκε.

Σε κάθε περίπτωση η αρχή «ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα» θα πρέπει απαράβατα να τηρηθεί αλλά και να διαπνέει τις μεθόδους επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

ΠΗΓΗ
https://www.facebook.com/notes/%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BD%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1/%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B1/1624237694537652

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates