.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΗΣ 20ΕΤΙΑΣ Η ΜΕΣΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ
Τα βραχιολάκια(all inclusive πακέτα) και η φοροδιαφυγή ρίχνουν τα έσοδα στον Τουρισμό !!!



Κατά 9% υποχώρησαν οι δαπάνες των τουριστών ανά ταξίδι το οκτάμηνο


Τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας καταγράφουν φέτος οι δαπάνες ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας, όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.


Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 11,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, πέφτοντας στα 595,8 ευρώ. Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα όπως διαμορφώνεται και για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, οπότε η δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9% φθάνοντας τα 552,2 ευρώ. Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων, η Ελλάδα προσείλκυσε, φέτος, φθηνό τουρισμό τελευταίας στιγμής, που απέφυγε την Τουρκία λόγω των προβλημάτων τρομοκρατίας και της αναταραχής που βίωσε η γειτονική χώρα από το επιχειρούμενο πραξικόπημα.

Επιπλέον, η χώρα μας δεν κατάφερε να διαχειριστεί επαρκώς την τουριστική της εικόνα στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες επέλεξαν για τις διακοπές τους άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού συνέβαλε και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 7,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2015 φθάνοντας τα 9,85 δισ. ευρώ. Ανά βασική αγορά τα έσοδα από τους Γάλλους τουρίστες μειώθηκαν κατά 24,3%, από τους Αμερικανούς κατά 24%, από τους Βρετανούς κατά 13,2%, από τους Γερμανούς κατά 8,4% και από τους Ρώσους κατά 2,1%. Μεγάλη ήταν η πτώση των τουριστικών εσόδων και τον Αύγουστο καθώς έφθασε σε ποσοστό το 9,1%. Τα έσοδα από τους Αμερικανούς τουρίστες μειώθηκαν κατά 49,6%, από τους Γάλλους κατά 31,9% και από τους Ρώσους κατά 4,3%, ενώ από τους Γερμανούς αυξήθηκαν κατά 4,3% και από τους Βρετανούς κατά 0,5%.

Nα σημειωθεί ότι για τον Αύγουστο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 10,6% έναντι πλεονάσματος 3,27 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Επίσης, για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατέγραψε πλεόνασμα 8,43 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 8,8% έναντι πλεονάσματος 9,25 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εξάλλου, ελαφριά ήταν η αύξηση τόσο για το οκτάμηνο όσο και για τον Αύγουστο που εμφάνισαν οι αφίξεις ξένων τουριστών. Ειδικότερα, οι αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 1,3% φθάνοντας τα 17,19 εκατ. ενώ οι αφίξεις για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 1,8% αγγίζοντας τα 5,1 εκατ. Για το οκτάμηνο οι αφίξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,2% ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10,6%, από τη Βρετανία κατά 7,7%, από τις ΗΠΑ κατά 5,3% και από τη Ρωσία κατά 12,4%.



πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates