.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΦΟΡΟΥΣ ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2017 !!!

91.000.000 ΕΥΡΩ
121.000.000 ευρώ φόρους υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο με βάση τον προϋπολογισμό του 2017 από την φορολογία των ΙΧ και από τον Φόρο Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα !!!























Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και τους χιλιάδες χρήστες εταιρικών οχημάτων καθώς στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή το κράτος υπολογίζει ότι θα εισπράξει επιπλέον 121 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση στην φορολογία των ΙΧ αλλά και από τον Φόρο Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα ο στόχος των εσόδων που θέτει το οικονομικό επιτελείο για το 2017 από την αναμόρφωση στην φορολογία των ΙΧ ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ ενώ από τον Φόρο Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει το κράτος ανέρχονται σε 91 εκατ. ευρώ!


Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό που επιθυμεί να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο.

Φόροι-«φωτιά» στα εταιρικά αυτοκίνητα

Τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν τα τελευταία χρόνια την «ατμομηχανή» της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου την οποία και σώζουν από βέβαια καταστροφή.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζοντας πλέον πως περίπου τα έξι από τα δέκα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται είναι εταιρικά αποφάσισε να αντλήσει έσοδα από την συγκεκριμένη κατηγορία που μέχρι πρότινος απολάμβανε φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr ο Φόρος Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα δεν «μεταφράζεται» μόνο στο γεγονός πως το 80% του ετήσιου μισθώματος αποτελεί επιπλέον φορολογητέο εισόδημα για χρήστη αλλά στην αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης και κατ' επέκταση και στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης από τα οποία εξαιρούνται τα εταιρικά αυτοκίνητα στο σύνολό τους.

Δηλαδή τα μέλη του δ.σ. Ενός ομίλου χρησιμοποιούσαν 10 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 6 ήταν δίλιτρα τα 2 είχαν κινητήρες 3.000 κ.εκ. Και τα υπόλοιπα δύο ήταν με κινητήρες 4 και 5 λίτρων τότε Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης πλήρωνε μόνο εκείνο που είχε τον κινητήρα με τον μεγλαύτερο κυβισμό. Τα υπόλοιπα εξαιρούνταν και τα στελέχη που τα χρησιμοποιούσαν δεν κατέβαλαν απολύτως τίποτα.

Με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο τα τεκμήρια θα είναι ανάλογα της Αξίας Λιανικής προ Φόρων και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι και η αξία ενός οχήματος.

Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει 91 εκατ. ευρώ από τους χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων καθώς έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες υψηλόβαθμα στελέχη εμφανίζονται ως «πωλητές» ώστε να μην επιβαρύνοντουν με το 80% του ετήσιου μισθώματος το φορολογητέο ετήσιο εισόδημα που δηλώνουν.

Για παράδειγμα αν το ετήσιο μίσθωμα ενός εταιρικού ΙΧ ανέρχεται σε 6600 ευρώ (550 ευρώ το μήνα) τότε το 80% του τιμήματος αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τον χρήστη δηλαδή τα 5.280 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης φορολογείται με ποσοστό 37% τότε για το εταιρικό του αυτοκίνητο θα πληρώσει 1.953,6 ευρώ.

Αν τώρα το ετήσιο μίσθωμα ενός εταιρικού αυτοκινήτου ανέρχεται στα 9.600 ευρώ (800 ευρώ το μήνα) τότε το 80% του τιμήματος αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τον χρήστη δηλαδή θα αυξήσει το εισόδημά του κατά 7.680 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης φορολογείται με ποσοστό 45% τότε το εταιρικό του αυτοκίνητο θα του κοστίσει 3.456 ευρώ.

Στα παραπάνω παραδείγματα δεν έχουμε υπολογίσει τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που πιθανόν να επιβληθεί ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση την Αξία Λιανικής και όχι τον κυβισμό του αυτοκινήτου ο οποίος αναμένεται να επιβάλλεται σε όλα τα εταιρικά ΙΧ με Αξίες Λιανικής πάνω από 20.000 ευρώ.

Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση στη φορολογία των ΙΧ

Ιδιαίτερα ακριβή αποδεικνύεται για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και η αναμόρφωση στην φορολογία των ΙΧ καθώς το οικονομικό επιτελείο την έχει κοστολογήσει στον προϋπολογισμό με 30 εκατ. ευρώ!

Χωρίς να προσδιορίζεται ουσιαστικά, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης ο οποίος αποσυνδέθηκε από τον κυβισμό του κινητήρα και την Εργοστασιακή Αξία και έχει συνδεθεί με την Αξία Λιανικής προ Φόρων.

Το σενάριο που καταγράφεται στον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο καθώς για να σημειωθεί αύξηση 30 εκατ. ευρώ στα έσοδα από την φορολογία στα αυτοκίνητα θα πρέπει να υπάρχει ραγδαία άνοδος των πωλήσεων γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει ούτε στα καινούρια αλλά ούτε και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Οπότε τα 30 εκατ. ευρώ μάλλον είναι αδύνατο να εισπραχθούν το 2017...



πηγη: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates