.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΕΝΦΙΑ !!!

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ
Μέχρι και ραντεβού για τους συμψηφισμούς κλείνουν στις εφορίες !!!















Μπαράζ καταγγελιών φορολογούμενων προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr αναφορικά με την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες στιβαζόμενοι στις εφορίες για έναν απλό συμψηφισμό επιστροφής φόρου με την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και αναμένεται να κορυφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Παρασκευή δηλαδή, όταν και λήγει η πρώτη από τις πέντε δόσεις πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με καταγγελίες φορολογούμενων, η κατάσταση είναι δυστυχώς χειρότερη από αυτήν που περιγράφηκε στο χθεσινό δημοσίευμα. Φορολογούμενος που τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του capital.gr έλαβε πρόσφατα ειδοποιητήριο από την εφορία με το οποίο τον ενημέρωναν ότι η επιστροφή φόρου που δικαιούνται συμψηφίστηκε με τον ΕΝΦΙΑ.

Η αρχική χαρά του, όμως, έγινε θυμός όταν διαπίστωσε ότι στο taxisnet το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του έχει βεβαιωθεί εξακολουθεί να στέκει… αγέρωχο, δηλαδή δεν είχε μειωθεί λόγω του συμψηφισμού. Η επόμενη κίνησή του ήταν να τηλεφωνήσει στην εφορία για να μάθει τι συμβαίνει.

Στο τηλέφωνο τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να επισκεφθεί την εφορία αφού "κάποιο λάθος έχει γίνει" και το ποσό που συμψηφίστηκε θα πρέπει να του επιστραφεί αφού δηλώσει εγγράφως έναν τραπεζικό λογαριασμό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στις εφορίες ζητούν και βιβλιάριο παρά το γεγονός ότι πολλές τράπεζες τα έχουν καταργήσει!

Μάλιστα, αυτό με τον τραπεζικό λογαριασμό το ζητούν οι εφορίες ακόμη και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητά επιστροφή από άλλον φόρο πέραν του φόρου εισοδήματος (π.χ. επιστροφή ΕΝΦΙΑ λόγω τροποποιητικής δήλωσης που μειώνει το φόρο). Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό στη δήλωση του φόρου εισοδήματος για την περίπτωση που τους προκύψει επιστρεφόμενο ποσό.

Άλλοι φορολογούμενοι κατήγγειλαν ότι σε ορισμένες εφορίες, όπως για παράδειγμα στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, εφαρμόζεται το σύστημα των… ραντεβού για τους συμψηφισμούς. Κάτι σαν τα ραντεβού για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για πότε κλείνονται τα ραντεβού; Τα ραντεβού κλείνονται μόνο με παρουσία του φορολογούμενου και κλείνονται ακόμη και για τα μέσα Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον ενημερώνονται οι πολίτες ότι αφού γίνει ο συμψηφισμός ακόμη και μετά τη λήξη της πρώτης δόσης, δεν θα τους χρεωθούν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής του ΕΝΦΙΑ επειδή προηγείται εκκαθαρισμένη επιστροφή φόρου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει εύκολα τους εργαζόμενους όταν τα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και οδηγούν σε μαζικές επισκέψεις των φορολογούμενων στις εφορίες, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’80, πριν ακόμη εγκατασταθούν οι πρώτοι υπολογιστές του taxis.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ανάγλυφα το εξής. Την εποχή του διαδικτύου, της πληροφορικής και της πολυδιαφημισμένης ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα μετεξελιχθεί με τις εντολές των δανειστών σε ανεξάρτητη φορολογική αρχή, κάποια πράγματα δεν διορθώνονται. Κινούνται… ανεξάρτητα στους δικούς τους ρυθμούς… Ταλαιπωρώντας τους πολίτες που τα έχουν μάλιστα χρυσοπληρώσει και τα χρυσοπληρώνουν…


πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates