.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!! ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ !!!

ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προσπαθούν να ξεφορτωθούν μέρος ή όλη την περιουσία τους, είτε από μεγάλη ανάγκη για ρευστό είτε γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν τους φόρους και τα έξοδα συντήρησης !!!
Μηδαμινό το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι προτίθενται να αγοράσουν ή να προχωρήσουν στην κατασκευή σπιτιού μέσα στον επόμενο χρόνο !!!


























Παρ’ ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων μειώνονται συνεχώς από το πρώτο τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας σωρευτική αρνητική μεταβολή κατά 41,4% έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 (Αθήνα: -43,5% και Θεσσαλονίκη: -45,2%), σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) ο δείκτης που απεικονίζει την πρόθεση αγοράς/κατασκευής κατοικίας τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώνεται στις -96,6 μονάδες από -97 το προηγούμενο τρίμηνο. 

Αυτή η επίδοση παραμένει δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώνονται στις -84,5 μονάδες (από επίσης -84,5) και στις -88,7 (από -89,3), στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Επιπλέον, σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώθηκε στη μέτρηση του Ιουλίου και η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -88,1 (από -84,1) μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έφτασαν τις -52 (από -52,4) στην ΕΕ και τις -55,6 (από -57) μονάδες στην Ευρωζώνη. 

Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους το επόμενο διάστημα παραμένει στο 5%, με το 85% (από 83%) να αναφέρει ότι αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό. 

Την ίδια ώρα πάντως, από 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (ξε)πουλιούνται χιλιάδες σπίτια ανά την Ελλάδα, τα περισσότερα μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα, το κραχ στις αξίες των σπιτιών δεν αφορά πλέον μόνο τους «συνήθεις υπόπτους», ήτοι τα υπόγεια ή τα ημιυπόγεια διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανακαινισμένα διαμερίσματα σε «αξιοπρεπείς» περιοχές. 

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να ξεφορτωθούν μέρος ή όλη την περιουσία τους, είτε από μεγάλη ανάγκη για ρευστό, είτε γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν τους φόρους, που έχουν οκταπλασιαστεί την τελευταία 6ετία, καθώς και τα έξοδα συντήρησης, τα κοινόχρηστα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας όπου οι τιμές έχουν πιάσει πάτο, όποιος διαθέσει από 18.000 έως 50.000 ευρώ μπορεί αυτή τη στιγμή να αγοράσει από ένα μεταχειρισμένο τριάρι 75-90 τ.μ. σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι, η γειτονιά του Γκύζη, ο Βύρωνας, η Πετρούπολη, το Ίλιο, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Πειραιάς κ.λπ. 

Στον πάτο οι επενδύσεις 

Τεράστια είναι η ζημιά που υφίσταται η ελληνική οικονομία και από το σταμάτημα του... τρένου της οικοδομής. Οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες παρουσιάζουν αρνητική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομική κρίσεως, αφού σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ, η ετήσια μεταβολή των επενδύσεων σε κατοικίες παραμένει σε αρνητικό πρόσημο από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 (-17,3%) με μόνη εξαίρεση το τρίτο τρίμηνο του 2011. Αυτό συνεπάγεται μείωση της ποσοστιαίας αναλογίας των επενδύσεων σε κατοικίες, στο πρώτο τρίμηνο του 2016, στο επίπεδο του 6,2% επί των σημαντικά μειωμένων συνολικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, από 41%, κατά μέσο όρο, την περίοδο 2004-2007. Σε επίπεδο Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, οι επενδύσεις σε κατοικίες, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, αναλογούσαν στο 0,7% του επίσης σημαντικά μειωμένου ΑΕΠ, από 9,9% το 2007.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates