.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΦΘΗΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΤ !!!

ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ : ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ;;; ΘΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜμΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ;;; Ή ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ & ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ 2015 ΕΠΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ;;; 
Η EKT αποφάσισε την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και ο
ι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% αντί του 1,55% που χρεώνονταν για τον δανεισμό τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) !!!



Την αποδοχή εκ νέου των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% αντί του 1,55% που χρεώνονταν για τον δανεισμό τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Παράλληλα, η ΕΚΤ τονίζει ότι θα εξετάσει αργότερα το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων, συνδέοντας τη σχετική απόφαση με την πρόοδο που θα σημειωθεί στην ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.



Η παρέκκλιση τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας. Η παρέκκλιση ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στη νομική πράξη θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης (haircuts) που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.


ΠΗΓΗ
http://www.enikonomia.gr/economy/105986,i-ekt-apofasise-to-waiver-gia-ta-ellinika-omologa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates