.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

NEOI ΕΚΒΙΑΣΜΟI ΔΝΤ !!! ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ !!!

ΕΝΩ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ LOCK OUT(ΑΝΤΑΠΕΡΓΙΑ)
Έγγραφη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για επίσπευση των αλλαγών στα εργασιακά ζητά το Ταμείο για να δώσει το «ok» στο νέο Ασφαλιστικό και να προχωρήσει η αξιολόγηση !!!















Το ΔΝΤ πιέζει για να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, αλλαγές στα εργασιακά, ως προϋπόθεση για να δώσει τη συγκατάθεσή του και να κλείσει η διαπραγμάτευση στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Ταμείου, για να κάνουν αποδεκτή την επίσπευση της διαδικασίας, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να δεσμευτεί εγγράφως στην επίσπευση μέτρων για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. 

Ουσιαστικά το ΔΝΤ θέλει να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά στο να αποδεχτεί «εν λευκώ» τις όποιες προτάσεις κατατεθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί για τα εργασιακά και η οποία είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου στις Βρυξέλλες… 

Είναι προφανές ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου ενδιαφέρονται για ακόμα πιο δυσμενή μέτρα στο πεδίο των εργασιακών ζητημάτων. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ανάμεσα στις αλλαγές που πρόκειται να συζητηθούν σε επίπεδο Επιτροπής, είναι ορισμένα από τα πάγια αιτήματα του ΔΝΤ από το 2010 και μετά, όταν η χώρα βυθίστηκε στην οικονομική κρίση. 

Αυτά εστιάζονται στην άρση των εμποδίων, έως και κατάργηση των ορίων που υπάρχουν για τις ομαδικές απολύσεις, όπως επίσης και στην κατάργηση των τριετιών, που χορηγούνται ως προσθήκη στον κατώτατο μισθό που έχει θεσπιστεί για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θέλουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως και παρεμβάσεις επί το δυσμενέστερο στο συνδικαλιστικό νόμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τυχόν ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, καθιέρωση του θεσμού της ανταπεργίας (lockout) και περαιτέρω μείωση του κόστους των υπερωριών. 

Το υπουργείο Εργασίας επιμένει να θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν γι’ αυτά τα θέματα σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων της 9αμελούς Επιτροπής που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Μια Επιτροπή που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και που είναι δύσκολο να προλάβει να έχει τεκμηριωμένες θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο… 

Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού 

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επικουρικές συντάξεις και οι ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν τα κυριότερα πεδία διαφωνίας, για να επέλθει η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. 

Η ελληνική πλευρά, εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που επιμένει να διαφωνεί έντονα για το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ουσιαστικά, το Ταμείο, παραμένοντας αμετακίνητο στην αρχική θέση του, να διαφωνεί για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ζητάει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ύψους 700 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Επίσης, απαιτεί να εφαρμοστεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής, πιθανή εμφάνιση ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, θα προκαλεί σχεδόν αυτόματες νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρήτρα αποτέλεσε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «κόκκινο πανί» ήδη από την πρώτη φάση της και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε είχε προκαλέσει και οριζόντιες περικοπές ύψους 5,2% στις επικουρικές συντάξεις, τον Ιούλιο του 2014… 

Κατά την χθεσινή, τρίωρη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών, συμφωνία μπορεί να μην επετεύχθη, όμως προέκυψαν και κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι, παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί για τις επικουρικές συντάξεις, δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων. Επίσης, γνωστοποιεί ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο σκέλος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. 

Η εθνική σύνταξη θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, θεωρεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως φαίνεται ο κατώτατος συντελεστής 0,77 διατηρείται για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, ενώ παραμένει αμετάβλητος και ο συντελεστής 2, για συνταξιοδότηση στα 40 έτη προϋπηρεσίας. Όμως, υπάρχει το σενάριο να έχουν ζητηθεί αλλαγές στο σκέλος των συντελεστών για τα ενδιάμεσα έτη, δηλαδή από 20 – 35 χρόνια προϋπηρεσίας, γεγονός που μπορεί να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες κύριες συντάξεις, που θα προκύψουν από την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό και μετά. 

Ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι αποτελούν και οι συντάξεις χηρείας, με τους θεσμούς να επιμένουν ότι πρέπει να τεθεί όριο στο 57ο έτος ηλικίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτείνουν όσοι δικαιούχοι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο, να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας μόνο για τρία έτη. Ειδικά για τα ανήλικα τέκνα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων, ζητείται η παροχή να διακόπτεται στο 18ο έτος της ηλικίας τους, ή στο 24ο , εάν σπουδάζουν. 

Επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, αναμένεται να οριστεί για αύριο Σάββατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates