.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ !!!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Στο 25,9% τα λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο, 33,7% στον Πειραιά, 26,7% στη Θεσσαλονίκη και 22,4% στην Πάτρα !!!














Τα χιλιάδες λουκέτα εξακολουθούν να αποτελούν τον εφιάλτη των μμε σε ολόκληρη την επικράτεια, παρά τις μικρές αυξομειώσεις τους, κατά περίπτωση, στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών έχει κορυφωθεί και λειτουργεί -ουσιαστικά και ψυχολογικά- ως ανασταλτικός παράγων στις επισκέψεις καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα. Εντείνεται, δε, διαρκώς από την αβεβαιότητα για ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ., με τις διαπραγματεύσεις να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί κρατώντας ανοιχτή την αξιολόγηση, καθώς και από τη συνεχιζόμενη επιβολή περιορισμών κίνησης κεφαλαίων.

Οπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, στο κέντρο της Αθήνας, την ισχυρότερη εμπορικά περιοχή της Ελλάδας, φέτος τον Μάρτιο τα κλειστά καταστήματα έφθασαν το 25,9% του συνόλου, ποσοστό ελαφρά βελτιωμένο από το 26,4% του περασμένου Σεπτεμβρίου και σημαντικά καλύτερο από το 27,5% τον περσινό Μάρτιο. Σχετική σταθερότητα χαρακτήριζε την εικόνα των «λουκέτων» ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2014 (27%) και τον Μάρτιο του 2015. Προηγουμένως τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 (32,3%)-Μαρτίου 2014 (31,4%), όπως είχαν διαμορφωθεί οι οικονομικές εξελίξεις, σταδιακά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2012 (28,2%) και τον Μάρτιο του 2013 (28,7%).






























Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων τον περασμένο Μάρτιο παρέμεινε σχεδόν ίδιο, με ελάχιστη αρνητική απόκλιση, στο 26,7% από 26,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο, κοντά δηλαδή στο 27%. Εδώ παρατηρείται σχετική σταθερότητα από τον Μάρτιο του 2014 (26,1%), που συνεχίσθηκε χωρίς την παραμικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και επιδεινώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο του 2015 (26,3%).

Αξιοσημείωτη ήταν η αναλογική μείωση των λουκέτων τον Μάρτιο του 2013 σε σχέση με το 26,9% του Σεπτεμβρίου του 2012. Ο Πειραιάς, όπως όλα δείχνουν, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στις βασικές αγορές της χώρας, αφού τα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό από τις υπόλοιπες, εδώ και τρία χρόνια. Τον Μάρτιο ήταν 33,7%, πολύ κοντά επί τα χείρω στο 33,4% του Σεπτεμβρίου του 2015 και στο 33,5% του περσινού Μαρτίου.

Η χειρότερη περίοδος ήταν αυτή του Σεπτεμβρίου του 2014 (34,9%), έπειτα από μια μακρά ανοδική πορεία των «λουκέτων», που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 (28,0%), για να συνεχισθεί τον Μάρτιο του 2013 (28,6%) και να ανέβει πολύ παραπάνω τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς (32,4%), παραμένοντας στα επίπεδα αυτά έως και τον Μάρτιο του 2014. Τέλος, στην Πάτρα ο Μάρτιος κατέγραψε κλειστά καταστήματα της τάξης του 22,4%, ενώ στις προηγούμενες δύο καταγραφές η αναλογία κυμαινόταν υψηλότερα, στο 23,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο 23,5% τον περσινό Μάρτιο. Φαίνεται, δηλαδή, μια τάση αποκλιμάκωσης από τον Σεπτέμβριο του 2014 (24,2%) και τον Σεπτέμβριο του 2013, με χαμηλότερο σημαντικά το ποσοστό του Μαρτίου του 2014 στο 22,1%.

Οι πιο εμπορικοί δρόμοι

Στο μεταξύ, υψηλά και χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές είναι τα γενικά ποσοστά των κλειστών καταστημάτων στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Πάτρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την οδό που εξετάζεται.

Στην Αθήνα




















Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ, στην Αθήνα οι οδοί με τα συχνότερα ρεκόρ λουκέτων είναι η Χαριλάου Τρικούπη με ποσοστό 42%, η Σταδίου με 35,1% και η Πανεπιστημίου με 35%, ενώ η έρευνα αναλύει και την εξέλιξη των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων και ανά περιοχή του κέντρου. Περισσότερα από το ένα στα τρία καταστήματα βρίσκεται κλειστό στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, η οποία φαίνεται να έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ, το 35% των καταστημάτων στα Εξάρχεια είναι «κλειδωμένο», με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα κλειστά καταστήματα αποτελούσαν το 34%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει σημειώσει και το ρεκόρ λουκέτων τον Μάρτιο του 2014, με το 44% των καταστημάτων να είναι κλειστό.

Κατά δύο μονάδες «βελτιωμένη» σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι η κατάσταση στις κεντρικές οδούς της Αθήνας, στις οποίες το 33% των καταστημάτων παραμένει κλειστό. Η «βελτίωση» προκύπτει από την οριακή μείωση των λουκέτων που αποτυπώθηκαν στην έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είχε διαμορφωθεί στο 35%. Η χειρότερη επίδοση για την εν λόγω περιοχή καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται στο 39%.

Κλειστό παραμένει ένα στα τέσσερα καταστήματα στο Κολωνάκι, με το ποσοστό των λουκέτων να διαμορφώνεται στο 25%. Το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η χειρότερη περίοδος για την περιοχή καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014 με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται στο 31%. Οριακά λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αλλά ανησυχητικά πολλά είναι τα λουκέτα στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης. Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΝΕΜΥ, περισσότερα από το ένα στα πέντε καταστήματα (ποσοστό 21% έναντι 22% τον Σεπτέμβριο του 2015) παραμένουν κλειστά.

Στην παρούσα περίοδο καταγραφής το ποσοστό των λουκέτων στο κέντρο είναι το χαμηλότερο, ωστόσο το γεγονός ότι στην πιο δυναμική αγορά της χώρας και την πολυπληθέστερη από αριθμό καταστημάτων περιοχή, το 21% παραμένει κλειστό, καταδεικνύει το πλήγμα που έχει δεχθεί ο εμπορικός τομέας. Διαχρονικά, η χειρότερη συγκυρία για το εμπορικό τρίγωνο καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου το 29% των καταστημάτων παρέμενε κλειστό.

Από άποψη ποσοστού, την καλύτερη επίδοση καταγράφει η Πατησίων, στην οποία το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 18%, αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου (17%). Στη συγκεκριμένη οδό καταγράφονται και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν κλειστό το 32% των καταστημάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 τα λουκέτα είχαν περιοριστεί στο 13%.

Στη Θεσσαλονίκη


















Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων και στις κεντρικές εμπορικές οδούς της Θεσσαλονίκης. Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στην οδό Κασσάνδρου στην οποία η μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις (50%) παραμένουν κλειστές. Το υψηλό ποσοστό των λουκέτων στην Κασσάνδρου παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο, ενώ η χειρότερη «επίδοση» με ποσοστό 52% κλειστών καταστημάτων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Περισσότερες κλειστές επιχειρήσεις σε σχέση με την περασμένη έρευνα καταμετρήθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου το ποσοστό των λουκέτων ανήλθε στο 39% έναντι 37% κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015 το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων στην Αγίας Σοφίας παρέμενε σταθερό στο 39%. Ελαφρά υποχώρηση της τάξεως των τριών μονάδων κατέγραψαν τα λουκέτα στην οδό Αριστοτέλους Βαλαωρίτου, με το ποσό να διαμορφώνεται στο 38%, έναντι 41% του περασμένου Σεπτεμβρίου και 42% του Μαρτίου 2015. Μικρή μείωση των λουκέτων παρατηρείται και στην οδό Λεωνίδα Ιασονίδη, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 30% έναντι 33% του περασμένου Σεπτεμβρίου αλλά και του Μαρτίου 2015. Αντίθετη πορεία ακολουθεί η Λεωφόρος Δωδεκανήσου, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ανήλθε στο 37%, έναντι 31% του περασμένου Σεπτεμβρίου και 25% του Μαρτίου 2015.

Στον Πειραιά




















Σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αλλά τραγική είναι η κατάσταση στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό το 28% των καταστημάτων, ενώ επίσης αμετάβλητη είναι η εικόνα στο λιμάνι όπου το 39% των καταστημάτων είναι κλειστό. Δραματική είναι η κατάσταση στην Τερψιθέα όπου τα λουκέτα ανέρχονται στο 43%.

Ωστόσο, σε επιμέρους οδούς τα λουκέτα αγγίζουν και το 55%. Ειδικότερα, στην οδό Αλκιβιάδου περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις είναι κλειστές, με το ποσοστό των λουκέτων να διαμορφώνεται στο 53%, παραμένοντας το ίδιο σε σχέση με την έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στην οδό Κολοκοτρώνη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 35%, στην Κουντουριώτου στο 49% και στη Ναυάρχου Νοταρά στο 55%.

Στην Πάτρα



















Στην Πάτρα, αν και το γενικό ποσοστό των λουκέτων ανέρχεται στο 22,4%, σε ορισμένες οδούς προσεγγίζει το υπερδιπλάσιο. Μεταξύ των οδών αυτών είναι η Αράτου, όπου το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων εκτοξεύεται στο 43% (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο του 2015), η Γεωργίου Καραϊσκάκη με ποσοστό 42% (έναντι 41%), η Φιλοποίμενος με ποσοστό 35% και η Δημητρίου Βότση με ποσοστό 34%. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες οδοί παρουσιάζουν βελτίωση της εικόνας, καθώς στην έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου το ποσοστό των λουκέτων στη Φιλοποίμενος ήταν 46% και στη Δημητρίου Βότση 38%.

πηγη: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates