.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΓΓΑΝΑ : ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ !!!

ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΓΚΥΟΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
Είναι τελείως άκυρη η καταγγελία σχέσης εργασίας γυναίκας υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, εκτός κι αν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Η προστασία αυτή ισχύει τόσο για την εργαζόμενη με σύμβαση αορίστου χρόνου όσο και ορισμένου χρόνου. Στην Περίπτωση που η εργαζόμενη έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου η προστασία διαρκεί όσο και η σύμβαση εργασίας, δηλαδή δεν μπορεί να την καλύψει πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα. 

Δείτε εδώ το βίντεο :



Μπορεί όμως να απολυθεί εάν υπάρχει «σπουδαίος λόγος». Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν θεωρείται σπουδαίος λόγος η μείωση της απόδοσης της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Το άρθρο 36 του Ν.3996/2011,καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις αναφορικά με την έγκυο γυναίκα και ουσιαστικά απαγορεύει και καθιστά απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Βασικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζει η εργαζόμενη μητέρα αλλά και ο εργοδότης που απασχολεί εγκύους εργαζόμενες:

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΙΚΑ
Το ΙΚΑ χορηγεί επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) .

Η άδεια κυοφορίας και λοχείας αντιστοιχεί σε διάστημα 119 ημερών, το οποίο διαχωρίζεται σε 56 ημέρες πριν την Π.Η.Τ (Πιθανή Ημέρα Τοκετού) και 63 από την Π.Η.Τ. και μετά.
Κατά την διάρκεια της άδειας αυτής , η εργαζόμενη ασφαλίζεται και αμείβεται από τον εργοδότη μόνο τον πρώτο μήνα ή τις 15 πρώτες ημέρες της άδειας, ανάλογα εάν έχει συμπληρώσει ένα ολόκληρο εργασιακό έτος στην επιχείρηση.

Άδεια Κυοφορίας:

Εάν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που έχει πιθανολογηθεί αρχικά το υπόλοιπο της άδειας θα χορηγείται μετά τον τοκετό ώστε να εξασφαλίζεται ο χρόνος συνολικής αδείας των 119 ημερών.
Εάν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που έχει αρχικά πιθανολογηθεί , η άδεια που έχει χορηγηθεί παρατείνεται χωρίς να συνεπάγεται με μείωση του χρόνου αδείας. Αυτό σημαίνει ότι η άδεια κυοφορίας θα υπερβαίνει τις 17 εβδομάδες.

Άδεια Λοχείας:

Άδεια λοχείας είναι το τμήμα της άδεις μητρότητας από την γέννηση του παιδιού και μετά. Η άδεια λοχείας δεν επιτρέπεται να διακοπεί, γιατί η χορήγηση της αποβλέπει όχι μόνο στο να επανέλθει ο οργανισμός την μητέρας στην φυσική του κατάσταση αλλά και για τις αυξημένες φροντίδες που απαιτούνται για την ανατροφή του παιδιού της.
Προϋποθέσεις για την χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εφόσον τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις.

1.Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα τελευταία 2 χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού.

2.Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης , δηλαδή 56 ημέρες πριν τον τοκετό και 63 ημέρες μετά.

Χρονικό διάστημα επιδότησης και ποιο το ποσό επιδότησης
Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (περιλαμβανομένων και των αργιών) , από τις οποίες 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας.

Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των 30 τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό , ούτως ώστε για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Δικαιολογητικά για την είσπραξη του επιδόματος μητρότητας

Για την καταβολή των επιδομάτων μητρότητας απαιτείται:

-Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης των 2 τελευταίων χρόνων ή βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ που ελέγχει τον εργοδότη,
-Ατομικό βιβλιάριο υγείας θεωρημένο
-Οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, προκειμένου να υπολογιστεί τυχόν προσαύξηση για τα προστατευόμενα μέλη (αν υπάρχουν),
-Βεβαίωση από γυναικολόγο γιατρό του ΕΟΠΥΥ στην οποία θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού,
-Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη σας για την ημέρα διακοπής της εργασίας σας (το σχετικό έντυπο δίνεται από τον γυναικολόγο γιατρό του ΕΟΠΥΥ),
-Υπεύθυνη Δήλωση διακοπής της εργασίας (στο ίδιο έντυπο που χορηγεί ο γυναικολόγος γιατρός)
-Για την καταβολή του επιδόματος λοχείας, απαιτείται ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

Επειδή ο νόμος προστατεύει την έγκυο εργαζόμενη γυναίκα, τα ελληνικά δικαστήρια δεν δέχονται ως δικαιολογία ότι δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη και καταδικάζουν τον εργοδότη να απασχολεί την έγκυο που απέλυσε. Τα δικαστήρια στέκονται στο γράμμα του νόμου που απαγορεύει και θεωρεί απολύτως άκυρη την απόλυση εργαζόμενης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος γι' αυτό και θα πρέπει να έχει και να αποδείξει ενώπιον των δικαστών ότι υπήρχε σπουδαίος λόγος (π.χ. διάλυση επιχείρησης, διάπραξη αξιόποινης πράξης κ.λπ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates