.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ !!!

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Την αποζημίωση των καταθετών της Συνεταιριστικής τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε το Πρωτοδικείο Κοζάνης !!!



Το δικαστήριο αναγνωρίζει όλους τους αιτούντες καταθέτες πτωχευτικούς πιστωτές της Συνεταιριστικής τράπεζας.
Να αποζημιωθούν εξυπαρχής και απευθείας από την Alpha Bank αποφάσισε το πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης για τους καταθέτες της Συνεταιριστικής τράπεζας Δ. Μακεδονίας, μετά από προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής τράπεζας Δ. Μακεδονίας από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2013, ένα μεγάλο κομμάτι των καταθετών – πελατών της έλαβε μέρος, μόνο, των καταθέσεων του από την Alpha Bank, καθόσον ο εκκαθαριστής και η τράπεζα της Ελλάδος έκριναν πως οι προθεσμιακές καταθέσεις τους αποτελούσαν συγχρόνως επένδυση στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Από την αναγγελία του αποκλεισμού των συγκεκριμένων καταθετών από το σύστημα διάσωσης των καταθέσεων που επεφύλαξε η πολιτεία για τους λοιπούς καταθέτες, ξεκίνησε ένας πολύμηνος δικαστικός αγώνας των πελατών της τράπεζας κατά της τράπεζας, του Τ.Χ.Σ. (που είχε ήδη μεριμνήσει για την επιστροφή των χρημάτων των άλλων καταθετών) και του Τ.Ε.Κ.Ε..
Μετά από την έκδοση των εξαιρετικά σημαντικών ασφαλιστικών μέτρων, προ ολίγων μηνών, με τα οποία διασφαλίστηκε η δέσμευση των απαιτήσεων των καταθετών στα χέρια του εκκαθαριστή, τελικώς, με την προσφάτως δημοσιευθείσα υπ΄αριθμ. 74/2015 οριστική, αυτή την φορά, απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς των καταθετών της τράπεζας, αναγνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους δεν ήταν επένδυση στο κεφαλαίο (μερίδια συνεταιριστικά) αλλά ήταν αμιγείς καταθέσεις και θα έπρεπε να αποζημιωθούν εξυπαρχής και απευθείας και αυτές από την Alpha Bank.
Σταχυολογώντας την απόφαση, το Δικαστήριο, που συνεδρίασε τον Φεβρουάριο του 2015 με την πρόσφατη πολυσέλιδη απόφασή του αναγνωρίζει τα παρακάτω: «...Οι συναλλασσόμενοι με την υπό εκκαθάριση τράπεζα ουδέποτε επιθύμησαν ή ανέλαβαν το παραμικρό ρίσκο, παρά θεωρούσαν απολύτως δεδομένη την ασφάλεια της κατάθεσής τους, καθώς και την απόδοση αυτής.... Από όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τραπεζικό καταθετικό προϊόν με εγγυημένο επιστρεπτέο κεφάλαιο... Ούτε η τράπεζα, ούτε και οι ανακόπτοντες – πελάτες αυτής είχαν πραγματική βούληση διάθεσης και απόκτησης συνεταιριστικών μερίδων αντίστοιχα... Αποδεικνύεται ότι το επίδικο σύνθετο προϊόν έχει στο σύνολο του χαρακτήρα προθεσμιακής κατάθεσης... θα έπρεπε δε το εν λόγω προϊόν να είχε συμπεριληφθεί στα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση τράπεζας που μεταβιβάσθηκαν στην Άλφα τράπεζα ΑΕ.»

Με βάση τα παραπάνω, το δικαστήριο αναγνωρίζει όλους τους αιτούντες καταθέτες πτωχευτικούς πιστωτές της Συνεταιριστικής τράπεζας, ώστε: «εφεξής καθένας εξ αυτών να λάβει μέρος στη διανομή της περιουσίας της ως άνω τελούσας υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης συνεταιριστικής τράπεζας».

Οι δικηγόροι Κοζάνης που χειρίστηκαν την υπόθεση, Σπύρος Μπαλατσούκας, μέλος της δικηγορικής εταιρείας «Σ. Μπαλατσούκας – Γ. Φίσκας» και Βρίκος Ζήσης του δικηγορικού γραφείου Βρίκου, έκαναν την παρακάτω δήλωση : 

«Η απόφαση, πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο, με απόλυτα επεξηγηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο θέτει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
Με ορθή και ουσιαστική ερμηνεία των προθέσεων των πελατών της τράπεζας, το δικαστήριο σπεύδει να προστατεύσει τους καταθέτες από την αυθαιρεσία του εκκαθαριστή και της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι χωρίς την συνδρομή ουσιαστικών αλλά και νόμιμων λόγων στέρησαν από τους καταθέτες τεράστια ποσά και τους υποβάλουν, αναιτίως, σε μια τεράστια ταλαιπωρία.
Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, η οποία, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει κανένα απολύτως προηγούμενο σε επίπεδο δικαστικών αποφάσεων και αφορούσε ένα απολύτως εξειδικευμένο ζήτημα το οποίο, παρόλα αυτά, ήλθε εις πέρας στο ακέραιο, με πολύμηνη σκληρή δουλειά και αποτελεσματική τεκμηρίωση.
Η υπόθεση «Συνεταιριστική τράπεζα Δ. Μακεδονίας» είναι μια πολυσχιδής υπόθεση με ευθύνες που αγγίζουν πολλές πλευρές: από το επίπεδο τράπεζας και στελεχών της, μέχρι και το ίδιο το σύστημα τραπεζικής εποπτείας σε εθνικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως και άλλα παράλληλα ζητήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς διερεύνηση και αξιολόγηση.
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι το ζήτημα της νομιμότητας και τυχόν ευθύνης της τράπεζας στην υποχρεωτική αγορά συνεταιριστικών μεριδίων ως προαπαιτούμενο λήψεως δανείου από πλευράς πελατών της.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σημασία όχι μόνο λόγω της απώλειας των κεφαλαίων αγοράς συνεταιριστικών μεριδίων τα οποία, ούτως ή άλλως, οι δανειολήπτες δεν επιθυμούσαν να αγοράσουν πραγματικά, αλλά, κυρίως, λόγω της πιθανολογούμενης απώλειας περαιτέρω κεφαλαίων με το πέρας της εκκαθάρισης, καθόσον σύμφωνα με τον νόμο οι κάτοχοι μεριδίων, εάν δεν υπάρξει επάρκεια χρημάτων κατά το πέρας της εκκαθάρισης, θα κληθούν να καταβάλουν από την τσέπη τους, επιπλέον, μέχρι το ισόποσο της αξίας των μεριδίων που κατέχουν.
Αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός από μόνο του, ακόμη, δεν έχει τεθεί υπόψιν όλων των μεριδιούχων οι οποίοι δεν αποκλείεται, όχι μόνο να χάσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν (αυτό είναι μάλλον σίγουρο), αλλά να κληθούν να βάλουν και το χέρι τους στην τσέπη!
Σε κάθε περίπτωση, επίκεινται σύντομα και νέες ανακοπές και προσφυγές στην δικαιοσύνη και για άλλους καταθέτες που δεν είχαν προλάβει να αναγγελθούν, καθόσον είναι δεδομένο πως ελλείψει πολιτειακής βούλησης, η αποζημίωση των καταθετών θα έλθει μόνο κατόπιν δικαστικών αποφάσεων.
Σχετικώς, προγραμματίζουμε μια ενημερωτική συνάντηση για την οποία σύντομα θα έχουμε νεότερα.
Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως η είσπραξη του ποσού που αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ, δεν αναμένεται να είναι άμεση, δεδομένου ότι πιθανολογούμε πως ο εκκαθαριστής της τράπεζας ή και οι λοιποί διάδικοι (Τ.Χ.Σ., Τ.Ε.Κ.Ε.) θα καταθέσουν έφεση κατά της αποφάσεως.
Υπενθυμίζουμε, όμως, πως τα χρήματα αυτά είναι εξασφαλισμένα και δεσμευμένα στα χέρια του εκκαθαριστή και δεν έχουν μεταβιβασθεί ή διανεμηθεί.
Αποδεικνύεται πως στο σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον, όχι μόνο ο επαγγελματίας, αλλά ακόμη και ο απλός πελάτης και καταθέτης θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και να λαμβάνει διαρκώς ενημέρωση και συμβουλή για όλες τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό γίγνεσθαι.
Έχουμε όμως την εύλογη πεποίθηση πως ακόμη και όταν τραπεζικά ιδρύματα, εταιρίες αλλά και πολιτειακοί θεσμοί παρανομούν, η δικαιοσύνη μπορεί και διαδραματίζει αποτελεσματικά τον επανορθωτικό της ρόλο, όπως στην περίπτωση μας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates