.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΧΗΡΕΣ, ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ !!! ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ !!!

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ;;;
Σύλλογος Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης: 
«Οδηγούμαστε σε κλείσιμο» !!!




Της Άντελας Πεϊτση

Αντιμέτωποι με τη «μη» βιωσιμότητα του κλάδους τους, είναι οι συμβολαιογράφοι της Βόρειας Ελλάδας. Οι απανωτές μειώσεις των δικαιωμάτων τους, ανά συμβολαιογραφική πράξη, από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου έως και σήμερα, τους έχει οδηγήσει στο να εξετάζουν ακόμα και το «κλείσιμο» των γραφείων τους. Η νέα μείωση στο 0,80 είναι ένα ακόμα ισχυρό «χτύπημα» για το συμβολαιογαφικό κόσμο.

Μιλώντας στο zougla.gr, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Χρουσαλά – Παπαϊώνου τονίζει: «Οι περισσότεροι συνάδελφοι, δε βγάζουν το μήνα περισσότερα από 400€ με 500€. Είμαστε οι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί του κράτους. Υπάρχουν συνάδελφοι που δε μπορούν να πληρώσουν, το ρεύμα, το ενοίκιο, τις ασφαλιστές εισφορές. Στη φιλοσοφία μας, δεν είναι οι κινητοποιήσεις. Σε αντίθεση, θέλουμε να σταθούμε «αρωγοί» στην Πολιτεία. Στεκόμαστε στην Πολιτεία και θέλω να πιστεύω πως κι εκείνη θα είναι κοντά μας».
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρας μας, δε θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στους συμβολαιογράφους, με πρώτη και κύρια αιτία, την κάθετη πτώση της αγοραπωλησίας ακινήτων. Είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό, κλάδος της Ευρώπης. Σε παννελαδικό επίπεδο υπάρχουν 3.500 συμβολαιγράφοι, από αυτούς 500 είναι στα όρια γεωργραφικά όρια των εννιά νομών του Εφετείου Θεσσαλονίκης (Κεντρική - Δυτική Μακεδονία) και 300 στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, καθώς αυξήθηκαν οι θέσεις σε 30 μέσα σε τρία χρόνια ενώ μειώθηκαν οι συμβολαιογραφικές πράξεις.

Η κ. Χρουσαλά εξηγεί: «Δεν μπορούν να κρατηθούν οικονομικά οι συμβολαιογράφοι. Ο ΕΝΦΙΑ είναι «ο μπαμπούλας» για τα συμβολαιογραφεία, καθώς είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για να τον ελέγξεις και, να πάρεις πολύ λίγα χρήματα». Ταυτόχρονα διευκρινίζει: «Στην καλύτερη των περιπτώσεων και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ακόμα και για ένα απλό συμβόλαιο, για να το συντάξεις, απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. Πάρα πολλές εργατοώρες, μεγάλη ευθύνη».

Οι μειώσεις των συμβολιογραφικών πράξεων ξεκίνησαν από το 1,20%, πήγαν στο 1% και σήμερα με βάση τα σημερινά προαπαιτούμενα του μνημονίου, οδηγείται στο 0,80%. Έως και σήμερα τα ποσοστά αμοιβών τους είναι κλιμακωτά όπως αποτυπώνει ο παρακάτω πίνακας:



Όπως εξηγούν οι συμβολαιογράφοι, «αυτό το ποσοστό αν πάει στο 0,80% τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο τραγικά. Σήμερα, δεν υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις με τόσο μεγάλα ποσά, ούτε καλά καλά για το ποσό των 120.000€. Ακόμα και από το ΤΑΙΠΕΔ, η αμοιβή των συμβολαιογράφων αν πούμε από μία αγοραπωλησία των 20.000.000€ είναι της τάξης των 2.000€».

Ο Συλλόγος Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης, ζητάει: Να του δωθεί ύλη «παγίων πράξεων. Είναι αντίθετοι με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών –κάτι που μέχρι σήμερα το έχουν πετύχει-. Ζητούν ανάπτυξη για να ανοίξουν και πάλι οι αγοροπωλησίες ακινήτων.

Η κ. Χρουσαλά είπε χαρακτηριστικά: «Οι συμβολαιογράφοι, δουλεύουν κυρίως με τη μεσαία τάξη, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οι άνθρωποι έπαιρναν κάποιο δάνειο από τις τράπεζες για να αγοράσουν ένα σπίτι. Τώρα οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια. Δεν μπορεί λοιπόν να αγοράσει κάποιος σπίτι, πόσο περισσότερο σήμερα που δε μπορεί κάποιος να ζήσει ακόμα και την οικογένεια του». Και, διευκρίνισε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως εμείς φορολογούμαστε πάρα πολύ υψηλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δε μπορούμε να κρύψουμε τίποτα. Ούτε ένα ευρώ. Τα πάντα φαίνονται στις φορολογικές πράξεις. Ο ΦΠΑ είναι στο 23% που σημαίνει πως και αυτή είναι μία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη».

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και με το ασφαλιστικό τους, οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας. Η δέσμευση των χρημάτων τους, από το ΕΤΑΑ - ΤΑΣ, που έγιναν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν χρήματα και δε θα πάρουν επικουρικές συντάξεις. Ενώ και τις παροχές υγείας από τον ΕΟΠΠΙΥ τις χαρακτηρίζουν «ως ελαχιστότατες» λόγω της κατάστασης αυτής.

Τέλος, οι συμβολαιογράφοι, δεν έχουν πρόβλημα στη χρησιμοποίηση κάρτας, χρεωστικής ή πιστωτικής, για την αμοιβή τους.

ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr/greece/article/silogos-simvoleografon-efetiou-8esalonikis-odigoumaste-se-klisimo#.VhZgHvbKLrM.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates