.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ !!!

Μπλόκο στα 10.000.000 ευρώ της Παρευξείνιας Τράπεζας !!!


Φρένο στη σκανδαλώδη χρηματοδότηση της Παρευξείνιας Τράπεζας από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, που κατά σύμπτωση αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που έχασε από το κούρεμα (PSI) του 2012 και έχει σαν πρόσχημα την αγορά ιδιόκτητου από την τράπεζα ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, έβαλε με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, απορρίπτοντας την εκταμίευση του ποσού.
Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που εισηγήθηκε και «έτρεξε» για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης τη «χορηγία» των 10 εκατ. ευρώ με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Βενιζέλου, Δένδια και Σταϊκούρα, βρίσκεται αίφνης να αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα της Παρευξείνιας Τράπεζας με μισθό 180.000 ευρώ τον χρόνο, και μάλιστα κατά παρέκκλιση των εσωτερικών κανονισμών της τράπεζας.
O λόγος για τον Σεραφείμ Τσόκα, μεγαλοστέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και επί σειρά ετών γενικό γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (Ιούνιος 2014) και εν συνεχεία γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας), ο οποίος στις 15 Μαρτίου 2015 αναλαμβάνει έπειτα από πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης την τρίτη σημαντικότερη θέση στο Δ.Σ. της Παρευξείνιας Τράπεζας.
Ο εσωτερικός κανονισμός

Ο «διορισμός» του έγινε δεκτός από τη διοίκηση της Παρευξείνιας Τράπεζας την ίδια περίοδο που η τράπεζα ανέμενε τη χορήγηση των 10 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι προσέκρουε στον εσωτερικό κανονισμό της, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να αναλάβει κάποιος έμμισθη υψηλόβαθμη θέση στο διοικητικό συμβούλιό της αν δεν έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που κατείχε θέση εκπροσώπου κράτους-μέλους στη διοίκηση της τράπεζας.
Ο κανόνας αυτός είναι πάγιος στις αναπτυξιακές τράπεζες και έχει στόχο να αποτρέπει φαινόμενα διαπλοκής. Ο Σεραφείμ Τσόκας ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τον Μάιο του 2014 ήταν παράλληλα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην τράπεζα ως άμισθος διευθυντής της Παρευξείνιας Τράπεζας.
Στο τέλος της εβδομάδας συνεδριάζουν τα όργανα της τράπεζας (συμβούλιο διοικητών) και η απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χορήγηση των 10 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα τριβής με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι κόλαφος για τις πρακτικές που ακολούθησε το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα 10 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού θα καταλήξουν στο ταμείο της Παρευξείνιας Τράπεζας χωρίς κανέναν δημοσιονομικό έλεγχο και καμία δέσμευση για τη χρήση τους.
Επικαλείται συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3 εκατ. ευρώ (σ.σ.: άλλα 7 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν μέχρι το 2021) και ειδικότερα:
■ Το ένταλμα πληρωμής που εκδόθηκε προς την Παρευξείνια Τράπεζα είναι παράνομο, καθώς η εντολή δόθηκε χωρίς να υπάρχουν δικαιολογητικά εξόφλησης ή παραστατικά. Με απλά λόγια, η πληρωμή δεν κρίθηκε νόμιμη επειδή θα γινόταν χωρίς τιμολόγια.
■ Επίσης, προκύπτει ότι δεν έχει ακολουθηθεί πουθενά η αρχή της οικονομικότητας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή δεν ερευνήθηκε κατά πόσον η επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να εξασφαλιστεί το ακίνητο που θα στεγάσει την τράπεζα στη Θεσσαλονίκη, αντί λ.χ. της δωρεάς κτιρίου, της ενοικίασης, της πώλησης κ.ά.
■ Δεν ορίζεται από πουθενά ο τρόπος χρήσης των χρημάτων. Πρακτικά δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο δίνει με λευκή επιταγή ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ χωρίς το ύψος του να προσδιορίζεται από καμία συγκεκριμένη επιλέξιμη δαπάνη.
■ Τέλος, επιπλέον λόγος απόρριψης ήταν ότι για να εξοικονομηθεί το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις εξοικονόμησης πόρων από άλλες διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν.
Τις σκανδαλώδεις πτυχές της συμφωνίας με την Παρευξείνια Τράπεζα είχε αναδείξει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 η «Εφ.Συν.», όταν οι πρώτες πληροφορίες τότε έλεγαν πως η τράπεζα πίεζε την κυβέρνηση να την αποζημιώσει έμμεσα για τις ζημιές που είχε υποστεί από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) το 2012.
Συμπτωματικά... το ποσό που έχασε η τράπεζα ήταν 10 εκατ. ευρώ (σ.σ. αντάλλαξε ομόλογα 20 εκατ. ευρώ με νέα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ), όσα δηλαδή και τα χρήματα που αποφάσισε να της χορηγήσει ως «εκούσια εισφορά» χωρίς παραστατικά η προηγούμενη κυβέρνηση.
SSL Certificates