.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΣΕΙΣΜΟΣ 7.8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ !!!

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας ρίχτερ έπληξε σήμερα το Νεπάλ κοντά στην πρωτεύουσα Κατμαντού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 688 ανθρώπους, καθώς και δεκάδες σε τρεις γειτονικές χώρες, ισοπέδωσε σπίτια, ναούς και προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ στην αιχμή της σεζόν !!!



Οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να ανεβεί δραματικά, περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. 


Το Associated Press αναφέρει ότι ο σεισμός "ταρακούνησε πολλές πόλεις κατά μήκος της βόρειας Ινδίας, και έγινε αισθητός μέχρι το Λαχόρη του Πακιστάν, τη Λάσα του Θιβέτ, και την Ντάκα στο Μπαγκλαντές." Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως το διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού έχει κλείσει μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.



Ο υπουργός Minendra Rijal μιλώντας στο BBC ΕΊΠΕ: "Χρειαζόμαστε την υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς που είναι περισσότερο γνώστες και έχουν τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών" !!!

Είναι ο χειρότερος σεισμός που χτυπήσει την Νότια Ασία από το 1934, όταν ένας αντίστοιχος σεισμός είχε καταστρέψει το Κατμαντού.




Ο σημερινός σεισμός στο Νεπάλ, όπως επιβεβαιώνεται επίσημα μιλούν για τουλάχιστον 688 νεκρούς στο Νεπάλ, 20 νεκρούς στην Ινδία, και αρκετούς στην περιοχή του Θιβέτ, την Κίνα και το Μπαγκλαντές.

Στο Κατμαντού, οι άνθρωποι περιέγραψαν τον πανικό και την καταστροφή μέσα σε κτίρια που κατέρρευσαν. Το Associated Press μεταδίδει, πως ένας εργάτης, όπως ο ίδιος λέει έτρεξε να φύγει από το σπίτι του όταν ο πρώτος σεισμός χτύπησε, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να ξεφύγει λόγο της κατάρρευσης ενός τοίχου που τον τραυμάτισε στο χέρι του.

«Ήταν πολύ τρομακτικό. Η γη κουνιόταν κάτω από τα πόδια μου ..».




Η εφημερίδα Indian Express αναφέρει ότι ήδη έφτασε μια ινδική αποστολή βοήθειας με C-130 στο Νεπάλ για να βοηθήσει στη διάσωση και την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο την πόλη Lamjung, περίπου 70 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, χτύπησε λίγο πριν το μεσημέρι τοπική ώρα και ακολούθησαν περίπου 20 μετασεισμικές δονήσεις, μία εξ αυτών μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.



Επικεφαλής οδηγός ορειβασίας, Ανγκ Tshering, αναφέρει, πως μια τεράστια χιονοστιβάδα σάρωσε την πλαγιά του Έβερεστ μετά το σεισμό.

Ο Gyanendra Shretha, υπάλληλος στο τμήμα ορειβασίας Νεπάλ, δήλωσε πως οκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί ήδη από την κατασκήνωση της βάσης του Έβερεστ.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του Νεπάλ δήλωσε πως 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο βουνό.




Πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί λόγο της τεράστιας χιονοστιβάδας που δημιουργήθηκε από το σεισμό στο Everest, πολλοί έτρεξαν για να σωθούν κάποιοι γλύτωσαν αλλά είναι ακόμη πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι πάνω στο βουνό σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Γράφει ο Γεώργιος Κοντός
SSL Certificates