.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ : ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΛΕΟΝ ΑΙΤΙΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ !!!

Πρόσφατη μελέτη της CITIBANK αποδεικνύει ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα συσχετίζονται και εξαρτώνται κατά 99% από την ανεργία !!!

ΟΛΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ!
Πληθαίνουν καθημερινά οι ελληνικές και ξένες θεσμικές φωνές που υιοθετούν τα επιχειρήματα του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ υπέρ του ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

Γράφημα Μελέτης CITIBANK
Ποσοστό Κόκκινων Δανείων vs Ποσοστό Ανεργίας

ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ !!!
Πρωταθλήτρια στην ανεργία, πρωταθλήτρια και στα «κόκκινα» δάνεια. 
Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη (27,2%) και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μετά την Κύπρο – η οποία στο συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση.
Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Αναλυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σχέση εκτιμώντας πως όσο η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα δεν μπορεί να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από τις τράπεζες για τη διαχείριση του Νο.1 προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Η μείωση της ανεργίας, με τη σειρά της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία, ωστόσο, από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων (NPL's). 
Πρόκειται για έναν ακόμη φαύλο κύκλο στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η ελληνική οικονομία.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Citi κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα, επισημαίνοντας τη συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα, η οποία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 99%! 
Συγκριτικά, η συσχέτιση των δύο στοιχείων φτάνει στο 92% στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία δεν θεωρείται σημαντική καθώς η φύση του φαινομένου των “κόκκινων” δανείων είναι περισσότερο “δομική”, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία χαρακτηρίζεται «κυκλική».
Και ενώ στην ανάλυσή της η Citi τοποθετεί τη συσχέτιση του ποσοστού ανεργίας με το ποσοστό των NPLs στο 99%, βάσει της ιστορικής τους πορείας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση της ανεργίας με το ΑΕΠ διαμορφώνεται περί το 55%. Στην Ισπανία η πορεία των “κόκκινων” δανείων... ταυτίζεται σε ποσοστό 79% με το ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία φτάνει μόλις στο 25%. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα θεωρείται ότι μοιάζει περισσότερο με αυτό στην Ισπανία, παρά στην Ιταλία.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι μόνο αν υπάρξει αξιοσημείωτη πτώση του ποσοστού ανεργίας θα δούμε ικανοποιητική μείωση των προβληματικών δανείων σε σημείο που θα μην απειλούνται οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί άλλοι αναλυτές ξένων οίκων, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα παρόμοιες προβλέψεις έχει κάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ανάκαμψη των NPLs εκτιμάται ότι έπεται χρονικά της οικονομικής ανάκαμψης κατά 2-3 χρόνια. Το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε στο χαμηλότερο σημείο το 2013 και οι εκτιμήσεις θέλουν το 2014 να είναι το πρώτο έτος ανάκαμψης. Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές τοποθετούν τη φετινή ανάπτυξη μεταξύ 0,4%-0,6%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%-3,7% τη διετία 2015-2016, ταχύτερα δηλαδή από τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, το Ταμείο εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 14% το 2019, από άνω του 27% που βρίσκεται σήμερα.
“Οι πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας έχουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και ένα από αυτά είναι και η ενίσχυση της ικανότητας των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους”, τονίζει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.
Εξάλλου, σε πρόσφατη έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανέφερε πως αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ συμπίπτουν στο ότι θα υπάρξει μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά μία μονάδα το 2014 και κατά δύο μονάδες το 2015 υποχωρώντας κοντά στο 24%.
Ποσοστό Κόκκινων Δανείων vs Ποσοστό Ανεργίας





Η Citi, επίσης, προβλέπει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κορυφωθεί προς το τέλος του 2014 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2015, 1%-3% υψηλότερα από τα επίπεδα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο (23%-38%).
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν και για έναν ακόμη λόγο ιδιαίτερη “ευαισθησία” απέναντι στην ανεργία: έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια λιανικής παρά μεγάλων επιχειρήσεων, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς. Ενδεικτικά, το ποσοστό της λιανικής έκθεσης της Eurobank διαμορφώνεται στο 47% και της ΕΤΕ στο 42%.
Και όπως πάντα, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, με τη Citi να “βλέπει” συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2014 και 0,6% το 2015, με την ανάπτυξη να κάνει την εμφάνισή της το 2016 (+1,2%). Στο βασικό σενάριο όμως βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1%-1,5% έως το 2017.
Ακόμη και ο Μάριο Ντράγκι κατά τη χθεσινή τακτική συνέντευξη τύπου που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική έδωσε έμφαση στην υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη που “κρατάει” και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ... δημιουργώντας προβλήματα στις τράπεζες και στην οικονομία.

Γραμμική συσχέτιση ποσοστού Κόκκινων Δανείων και ανεργίας




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates