.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

GUARDIAN: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ !!!

 Ως την «πιο κακοσχεδιασμένη και αντιπαραγωγική πολιτική στην πρόσφατη διεθνή ιστορία χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο Σάιμον Τζένκινς, ένας από τους παλαιότερους -αν όχι ο παλαιότερος- αρθρογράφους της Guardian.

Μέσω του άρθρου του, ο Τζένκινς ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στη Δύση για τις επιλογές που έχει κάνει σχετικά με τον χειρισμό της στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ μάλιστα, χαρακτηρίζει «αναθεματισμένο» το να επικρίνει κάποιος τις δυτικές κυρώσεις και δεν διστάζει να αποκαλέσει «χαζούς» τους αμυντικούς αναλυτές. Τα κέντρα σκέψης στρατηγικής σιωπούν, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ενώ τα «βάζει» και με τους «υποτιθέμενους» ηγέτες της Βρετανίας, όπως τους αποκαλεί, τη Λιζ Τράους και τον Ρίσι Σουνάκ, οι οποίοι όπως λέει, ανταγωνίζονται στην πολεμική ρητορική, υποσχόμενοι ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις χωρίς λόγο. Οι κυρώσεις είναι η πολεμική κραυγή της σταυροφορίας της Δύσης.

Η πραγματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία είναι ότι προκαλούν αντίποινα. Ο Πούτιν είναι ελεύθερος να παγώσει την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα. Έχει μειώσει την προσφορά από μεγάλους αγωγούς όπως ο Nord Stream 1 έως και 80%. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί και η ροή σιταριού και άλλων τροφίμων από την Ανατολική Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία έχει σχεδόν ανασταλεί.

Οι εγχώριοι λογαριασμοί φυσικού αερίου της Βρετανίας αντιμετωπίζουν τριπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο. Ο κύριος δικαιούχος δεν είναι άλλος από τη Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές ενέργειας στην Ασία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας το ισοζύγιο πληρωμών της σε πρωτοφανές πλεόνασμα. Το ρούβλι είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο φέτος, έχοντας ενισχυθεί από τον Ιανουάριο κατά σχεδόν 50%. Τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας στο εξωτερικό έχουν παγώσει και οι ολιγάρχες της έχουν μεταφέρει τα γιοτ τους, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται. Δεν έχει εκλογικό σώμα να τον ανησυχήσει.

«Πυρά» Τζένκινς και κατά του Τζόνσον

Η αλληλεξάρτηση των οικονομιών του κόσμου, που τόσο καιρό θεωρείται όργανο ειρήνης, έχει μετατραπεί σε όπλο πολέμου. Οι πολιτικοί γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ ήταν σοφά επιφυλακτικοί σχετικά με την κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Κατανοούν τη στρατιωτική αποτροπή. Ωστόσο, φαίνονται ολοκληρωτικά επινοήματα για την οικονομία. Εδώ παπαγαλίζουν όλοι τον Dr Strangelove. Θέλουν να βομβαρδίσουν την οικονομία της Ρωσίας «πίσω στη πέτρινη εποχή».

Σπάνιος μελετητής αυτού του θέματος είναι ο Αμερικανός οικονομικός ιστορικός Νίκολας Μόλντερ, ο οποίος επισημαίνει ότι περισσότεροι από 30 «πόλεμοι» κυρώσεων τα τελευταία 50 χρόνια είχαν ελάχιστο, αν όχι αντιπαραγωγικό αντίκτυπο. Έχουν σκοπό να «εκφοβίσουν τους λαούς να περιορίσουν τους πρίγκιπες τους». Αν μη τι άλλο είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Από την Κούβα μέχρι την Κορέα, τη Μιανμάρ στο Ιράν, τη Βενεζουέλα μέχρι τη Ρωσία, τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν εδραιωθεί, οι ελίτ έχουν ενισχυθεί και οι ελευθερίες έχουν συντριβεί. Οι κυρώσεις φαίνεται να ενσταλάζουν σταθερότητα και αυτοδυναμία ακόμη και στο πιο αδύναμο θύμα τους. Σχεδόν όλες οι παλαιότερες δικτατορίες του κόσμου έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις της Δύσης.

«Κραυγαλέα» η αποτυχία της Δύσης

Η Μόσχα δεν είναι ούτε μικρή ούτε αδύναμη. Ένας άλλος παρατηρητής, ο ειδικός στη Ρωσία του Ινστιτούτου Βασιλικών Ηνωμένων Υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Κόνολι, έχει καταγράψει την απάντηση του Πούτιν στις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας και του Ντονμπάς το 2014. Ο στόχος τους ήταν να αλλάξουν την πορεία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές και να αποτρέψουν περαιτέρω επιθετικότητα. Η αποτυχία τους δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο κραυγαλέα. Οι απολογητές το δικαιολογούν επειδή τα εμπάργκο είναι πολύ αδύναμα. Τα σημερινά, ίσως τα πιο σκληρά που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, μπορεί να μην λειτουργούν ακόμη, αλλά προφανώς θα λειτουργήσουν με τον καιρό. Λέγεται ότι λιμοκτονούν τη Ρωσία για μικροτσίπ και ανταλλακτικά drone. Σύντομα θα έχουν τον Πούτιν να εκλιπαρεί για ειρήνη.

Αν ο Πούτιν ικετεύει, θα είναι στο πεδίο της μάχης. Στο εσωτερικό, ο Κόνολι δείχνει πώς η Ρωσία «προσαρμόζεται αργά στις νέες της συνθήκες». Οι κυρώσεις έχουν προωθήσει το εμπόριο με την Κίνα, το Ιράν και την Ινδία. Έχουν ωφεληθεί «μέσα που συνδέονται με τον Πούτιν και το κυβερνών περιβάλλον, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την υποκατάσταση των εισαγωγών». Οι τοποθεσίες των McDonald's σε όλη τη χώρα έχουν αντικατασταθεί από μια ρωσική αλυσίδα που ονομάζεται Vkusno & tochka («Νόστιμο είναι και αυτό»). Φυσικά η οικονομία είναι πιο αδύναμη, αλλά ο Πούτιν είναι, αν μη τι άλλο, ισχυρότερος, ενώ οι κυρώσεις συνθέτουν μια νέα οικονομική σφαίρα σε όλη την Ασία, αγκαλιάζοντας έναν ολοένα ενισχυμένο ρόλο της Κίνας. Ήταν αυτή η πρόβλεψη;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates