Νότης Μαριάς: Δημοψήφισμα τώρα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Αθήνα, 2/7/2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοψήφισμα για την έγκριση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη 30/6/2022 στο militaire.gr και στον Πάρι Καρβουνόπουλο, συνέντευξη η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα Σάββατο 2/7/2022.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς, η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το διήμερο 29-30 Ιουνίου 2022 απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Βεβαίως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει εύλογα σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία και τον Πόλεμο στην Ουκρανία, δεύτερον στην μελλοντική ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τρίτον στις απλόχερες παροχές της ηγεσίας της Συμμαχίας και κυρίως του Τζο Μπάιντεν προς τον Ερντογάν προκειμένου η Τουρκία να συμφωνήσει για την παραπάνω διεύρυνση της Συμμαχίας.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο επανεξοπλισμός της Τουρκίας τόσο από τις ΗΠΑ με F16 όσο και με άλλα οπλικά συστήματα από Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία βάζει φωτιά στο Αιγαίο καθώς ενισχύεται στρατιωτικά η Άγκυρα σε μια φάση κατά την οποία η Τουρκία κορυφώνει την επεκτατική της πολιτική αμφισβητώντας την κυριαρχία συγκεκριμένων ελληνικών νησιών στο Β.Α. Αιγαίο αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα, απειλώντας μάλιστα και με εισβολή σε περίπτωση μη αποστρατικοποίησής τους.
Ακολούθως ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι σε σχέση με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλειά του καθώς και για τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και για τον λόγο αυτόν το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης από περίπου 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες.
Μάλιστα στο Κοινό Ανακοινωθέν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τονίζουν τη δέσμευσή τους για προσφυγή στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει στην πράξη γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ίδια τη Ρωσία.
Κατόπιν ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στην μελλοντική ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξελίξεις που σε συνδυασμό τόσο με τις αντιρρήσεις της Μόσχας κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όσο και με τη γειτνίαση της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξάνουν σφόδρα τις πιθανότητες στρατιωτικής εμπλοκής των εν λόγω χωρών ως νέων μελών του ΝΑΤΟ με την Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε μια τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Το ερώτημα βέβαια, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, είναι αν ο Ελληνικός λαός επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του να θυσιαστούν για χάριν της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσω δημοψηφίσματος. Γιατί σε αντίθεση με τις παλαιότερες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ με πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, διευρύνσεις οι οποίες είχαν γίνει σε μια εντελώς διαφορετική ιστορική συγκυρία, η σημερινή διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία γίνεται υπό το φως τόσο του πολέμου στην Ουκρανία όσο και στο πλαίσιο μιας εντελώς ψυχροπολεμικής εποχής η οποία «μυρίζει μπαρούτι».
Επομένως η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να έχει την άμεση έγκριση του Ελληνικού λαού ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά επιθυμεί υπό τους όρους του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ να εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτική ρήξη με τη Ρωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη της Πατρίδας μας αλλά και για τις ενδεχόμενες μελλοντικές απώλειες Ελλήνων στρατιωτών χάριν της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Άλλωστε ούτε ένας στρατιώτης της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρόκειται να έρθει να υπερασπιστεί τα νησιά μας και τον Έβρο από ενδεχόμενη τουρκική επίθεση καθώς το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν ενεργοποιείται σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εν προκειμένω δηλαδή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε:
Για όλους αυτούς τους λόγους καμία ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και το ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο δεν νομιμοποιούνται ηθικά και πολιτικά να λάβουν την απόφαση που θα δίνει το ελληνικό πράσινο φως της μελλοντικής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό πρέπει να το πράξει άμεσα ο ίδιος ο Ελληνικός λαός εκφραζόμενος πρωτογενώς μέσω δημοψηφίσματος.
Επομένως δημοψήφισμα εδώ και τώρα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου