Εκρηξη τιμών και περικοπές κατανάλωσης θα φέρει πιθανή πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ανανέωσε και τη θητεία του κατά τρία έτη. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, προετοιμάζεται για μια τέτοια κατάσταση. Προμηθεύεται εναλλακτικά καύσιμα για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ έχει γεμάτες τις αυλές του λιγνίτη και κάνει συντηρητική χρήση των νερών, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε ένα πολύ άσχημο σενάριο.
«Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ’70», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και προέβλεψε ότι στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου «θα υπάρξει μια τρομερή άνοδος τιμών και οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να κάνουν περικοπές στην κατανάλωση».
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Στάσσης προανήγγειλε το τέλος των εκπτώσεων στα τιμολόγια της επιχείρησης σε εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού από την 1η Ιουλίου και του νέου μοντέλου τιμολόγησης στη λιανική με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από την 1η Ιουλίου, δεν τίθεται θέμα διατήρησης ή όχι της έκπτωσης 30%, θα ανακοινώνουμε όπως όλες οι εταιρείες τις δικές μας ταρίφες», τόνισε χαρακτηριστικά. Η ΔΕΗ, όπως και όλοι οι προμηθευτές ρεύματος, προετοιμάζονται για να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους μέχρι τις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τις καταναλώσεις του Αυγούστου. Η άποψη που επικρατεί στον κλάδο των προμηθευτών είναι ότι το μέτρο αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, αφού στα τιμολόγια θα ενσωματωθεί το ρίσκο των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και σε αποσταθεροποίηση της αγοράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επισφάλειες των εταιρειών.
Σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην κερδοφορία της ΔΕΗ η διπλή κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ο καθετοποιημένος χαρακτήρας της εταιρείας δεν αλλάζει τα δεδομένα. Οπως σημείωσε, με την εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρεμπορική θα διατηρήσει κερδοφορία σε κανονικά επίπεδα στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής, γεγονός που θα βοηθήσει τον τομέα εμπορίας της ΔΕΗ.
Οσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων από την παραγωγή, επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι πως το ποσό θα ανέλθει στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε πως σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος, ωστόσο η επιχείρηση προσπαθεί να εξισορροπήσει κάποιο μέρος από την εισφορά με άλλα έσοδα (όπως την αποζημίωση για τις εφεδρείες στα νησιά).
Ο στόχος του 2022
Σε ό,τι αφορά το 2022 εκτίμησε ότι παραμένει ο στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα επίπεδα του 2021. Ο κ. Στάσσης γνωστοποίησε επίσης στους μετόχους ότι η εταιρεία δρομολογεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που θα ανακοινώσει σε έναν μήνα, με στόχο τη στήριξη της μετοχής. Η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες τη μη καταβολή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2021.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου