.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500.000€ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ STOIXIMAN !!!

 



Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στον ΟΠΑΠ διότι γνωστοποίησε εκπρόθεσμα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Kaizen Gaming International Ltd (STOIXIMAN), η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΠΑΠ Α.Ε.) δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον φάκελο εξαγοράς της Kaizen Gaming International Ltd και η Ε.Α. κρίνει ότι το σχετικό Έντυπο Γνωστοποίησης θα έπρεπε να είχε υποβληθεί στην Υπηρεσία το αργότερο έως τις 18 Μαΐου 2020. Αντ’ αυτού, η συγκέντρωση γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα στην Υπηρεσία στις 18 Δεκεμβρίου 2020, ήτοι εντός διακοσίων σαράντα πέντε (245) ημερών από τη σύναψη της Συμφωνίας-Πλαίσιο και υπερβαίνοντας κατά διακόσιες δεκατέσσερις (214) ημέρες την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης γνωστοποίησης.

Η ΕΑ με ομόφωνη απόφαση της κρίνει ότι ως προς τη σοβαρότητα της εν λόγω παράβασης και σε σχέση με την επιμέτρηση προστίμου, θα πρέπει καταρχάς να σημειωθεί ότι η γνωστοποιούσα είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η ισχύς της στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι κατέχει σε πλείστες αγορές υπερδεσπόζουσα θέση, ενώ και η STOIXIMAN BUSINESS έχει επίσης σημαντική οικονομική ισχύ και εδραιωμένη (πρώτη) θέση στην οριζοντίως επηρεαζόμενη σχετική αγορά του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος.

Ωστόσο, η ΕΑ ομόφωνα κρίνει ότι από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης δεν προκύπτει ότι α) η υπαίτια παράβαση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης τελέστηκε με δόλο, β) δεν προκύπτει ότι η υπαίτια παράβαση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης είχε ως στόχο ή αποτέλεσμα την παράκαμψη του ουσιαστικού ελέγχου της συγκέντρωσης από την ΕΑ, γ) η εκτιμώμενη επίδραση της συγκέντρωσης στον ανταγωνισμό είναι αμελητέα, δεδομένου ότι επρόκειτο για αλλαγή στην ποιότητα του ελέγχου και δη στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από εταιρία η οποία ήδη κατείχε κοινό έλεγχο επί της STOIXIMAN BUSINESS και δ) η γνωστοποιούσα συνεργάστηκε καλώς με την Υπηρεσία, ανταποκρινόμενη άμεσα και εν πολλοίς πλήρως σε κάθε αίτημα παροχής στοιχείων.

Συνεπώς, η ΕΑ συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, αποφάσισε:
  • Να διαπιστωθεί η εκπρόθεσμη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία ΟΠΑΠ ΑΕ επί της STOIXIMAN BUSINESS, κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011.
  • Να επιβληθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ, ως υπόχρεη σε γνωστοποίηση, πρόστιμο ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€500.000) κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3959/2011.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates