Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τρεις από τους σημαντικότερους παράγοντες των αγορών, ο λαλίστατος μέσω twitter Έλον Μασκ, ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον και ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των αγορών και της οικονομίας, σε μία συγχρονισμένη έκρηξη φόβου που συντηρεί τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης του πλανήτη προειδοποίησε για οικονομικό τυφώνα στον ορίζοντα, ενώ ο ιδρυτής της Tesla μοιράστηκε το πολύ κακό προαίσθημα που έχει για την οικονομία και προτείνει τη μείωση του προσωπικού κατά 10%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, BlackRock, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για χρόνια και σε συνδυασμό με τον φόβο που θα επικρατεί θα προκαλέσουν ακραία μεταβλητότητα στις αγορές.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται σε μία περίοδο που οι αγορές έχουν σημειώσει σημαντική διόρθωση και προσπαθούν να κερδίσουν μέρος από το χαμένο έδαφος. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της τρέχουσας συγκυρίας είναι ότι πολλοί από τους παράγοντες, αν όχι όλοι, που θα επηρεάσουν την πορεία των χρηματιστηρίων τους επόμενους μήνες και χρόνια, εξαρτώνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του.
Όσο η πολεμική εκστρατεία της Μόσχας συνεχίζεται, τόσο η Δύση επιβάλλει κυρώσεις και αν οι σχέσεις οδηγηθούν στα άκρα είναι πολύ πιθανό να διακοπεί πλήρως η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παράλληλα, παραμένουν εκτός αγορών τεράστιες ποσότητες σιτηρών απειλώντας με παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι ελλείψεις σε σιτηρά και εμπορεύματα ωθούν συνεχώς υψηλότερα τον πληθωρισμό. Για να τον τιθασεύσουν, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων και σταματούν τις αγορές ομολόγων.
Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη ανοίξει τον κύκλο των αυξήσεων και αναμένεται η πρώτη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Τράπεζα του Καναδά που αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.
Τί προβλέπουν Ντάιμον, Μασκ και Φινκ
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ντάιμον αναφέρθηκε στη ρευστότητα που αναγκάζουν να τραβήξουν από το σύστημα οι κεντρικές τράπεζες, ο Μασκ προβλέπει ύφεση και ο Φινκ βλέπει τον πληθωρισμό να μένει στα ύψη για χρόνια.
Τα χρηματιστήρια διορθώνουν ήδη άνω του 12%, με τον Nasdaq να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 25% από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε στις 19 Νοεμβρίου.
Επομένως, θα έλεγε κάποιος ότι οι προειδοποιήσεις των τριών δισεκατομμυριούχων δεν πρέπει να αγνοηθούν γιατί αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των Μασκ, Ντάιμον και Φινκ, είναι πιθανό να δούμε πολύ μεγαλύτερη πτώση.
Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην αγορά δεν φαίνεται τόσο κακό. Απόδειξη είναι ο δείκτης VIX που μετράει τη μεταβλητότητα στον S&P 500 και θεωρείται ο δείκτης που αντανακλά τον φόβο στις αγορές. Ο VIX βρίσκεται στις 25 μονάδες, επίπεδο που δεν χτυπάει κόκκινο για τους επενδυτές.
Ο δείκτης έφτασε στις 82 μονάδες στις 16 Μαρτίου του 2020 στο αποκορύφωμα του φόβου για την πανδημία, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στις 21 Φεβρουαρίου, βρισκόταν στις 17 μονάδες και τίποτα δεν προμήνυε τα όσα έγιναν. Στις 80 μονάδες είχε φτάσει ξανά τον Οκτώβριο του 2008, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου