.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΠΩΣ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ...ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!!

 


Του Γ.Αγγελή

Η Ελένη πάντα «λέει» ότι σκέπτεται. Δεν κρύβετε. «Για να είμαι ειλικρινής σας το λέω από τώρα, άλλη Κυριακή απόγευμα δεν κάθομαι εδώ για να βράζω. Σας αγαπάω και θέλω να σας βλέπω και να τα λέμε, αλλά να βρείτε άλλη μέρα να το κάνουμε αυτό… Τα παιδιά ήθελαν να πάμε για μπάνιο και 'γω τους είπα ότι δεν μπορώ…».

Η …ριπή, από την Ελένη βρήκε τον κ. Ψ όρθιο θα μεταφέρει τους καφέδες στο τραπεζάκι της βεράντας που βρισκόμασταν ήδη καθισμένοι ο κ. Χ, η Ελένη και 'γω.

Την κοίταξε φανερά δυσαρεστημένος, γιατί είχε κάνει κάθε τι δυνατόν για να ήμαστε καλά στην βεράντα του. Και η αλήθεια είναι ότι είχε δροσιά και θα μπορούσα να πω και ένα ελαφρό αεράκι.

Παρ’ όλα αυτά η Ελένη φαινόταν ότι το είχε μετανιώσει που δεν είχε φύγει με τα παιδιά της για την παραλία.

Κανείς δεν σχολίασε. Μόνο ο κ. Ψ είπε κάποια στιγμή στωικά «καλά βρε παιδί μου θα μπορούσαμε να βρεθούμε άλλη μέρα. Θα αρκούσε να το πεις ότι δεν μπορείς…».

Η Ελένη κούνησε το κεφάλι και είπε χαμηλόφωνα, «καλά εντάξει, ίσως είμαι και 'γω λιγάκι υπερβολική, αλλά ήθελα …να πάω μαζί τους».

«Τώρα όμως είσαι εδώ μαζί μας και σταμάτα να παραπονιέσαι» σχολίασε ο κ. Χ «είσαι με καλή παρέα. Και μη ξεχνάς ότι θέλουμε να σε έχουμε μαζί μας…».

Η Ελένη κατάλαβε ότι το παράκανε και θέλησε να διορθώσει λίγο την κατάσταση, αλλά τα έκανε χειρότερα, «εντάξει – εντάξει, για την καλή παρέα και … άλλο ένα χρόνο φυλακή, που λέει ο λόγος» είπε και χασκογέλασε.

Ο κ. Ψ την κοίταξε πάλι, αυτή την φορά με φανερή δυσαρέσκεια «Ε… δεν ήμαστε δα και φυλακή βρε Ελένη. Αν είναι έτσι…».

«Πάλι τα έκανα θάλασσα» είπε εκείνη και ζήτησε συγνώμη γιατί κατάλαβε ότι είχαν παρεξηγήσει το αστείο της.

«Είμαι καλά εδώ μαζί σας, ένα αστείο πήγα να πω και 'γω…» πρόσθεσε
και κοίταξε τον κ. Χ σαν να ζητούσε βοήθεια για να διορθωθεί η κατάσταση.

Εκείνος κούνησε το κεφάλι, «αλήθεια είναι ότι ίσως πρέπει να αλλάξουμε μέρα τώρα που άλλαξε ο καιρός. Τι λες και σύ;» είπε και κοίταξε προς το μέρος μου.

«Ας το κάνουμε Παρασκευή βραδάκι, τι λέτε;» είπα σαν να μη είχε συμβεί τίποτα.

Τελικά όλοι συμφωνήσαμε ότι οι συναντήσεις μας, «οι ολομέλειες» όπως τις έλεγε ο κ. Ψ και έκανε τον κ. Χ να απορεί - μέχρι που του εξηγήσαμε, τι είναι «οι ολομέλειες» - μεταφέρθηκαν οριστικά για Παρασκευές.

Και το θέμα έληξε.

«Βρε παιδιά διάβασα προχθές μία παρέμβαση του Στουρνάρα και ήθελα να σας ρωτήσω αν κατάλαβα καλά. Είπε μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε δανεισμό για στήριξη της οικονομίας, ότι πρέπει τα δάνεια αυτά να δοθούν με «τραπεζικά κριτήρια».

Λίγο πολύ εξήγησε ότι τα λεφτά υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να πάνε σε επιχειρήσεις που εσείς οι… «οικονομολογούντες» τις αποκαλείτε επιχειρήσεις ζόμπι» είπε ο κ. Ψ και αφού αποτελείωσε τον καφέ του ρώτησε την Ελένη μήπως θέλει άλλο καφέ. Ήταν μία κίνηση έμμεσης ένδειξης ότι δεν της κρατάει κακία…


«Ε ναι, τι σε απασχολεί;» τον ρώτησα.

«Τι θέλω να πω; Πως τι θέλω να πω;… Γιατί μέχρι τώρα τα δάνεια πως τα δίνανε; Δεν τα δίνανε με τραπεζικά κριτήρια; Κάτι ήθελε να πει μου φαίνεται ο κεντρικός μας τραπεζίτης, κάποια «καμπάνα» χτυπάει και δεν ξέρω για ποιόν…» συμπλήρωσε ο κ. Ψ.

Ο κ. Χ ακούμπησε το φλιτζάνι του άδειο στο τραπέζι και ρώτησε τον κ. Ψ αν μπορεί να έχει άλλο ένα καφέ.


Η καφετιέρα του εσπρέσο ήταν ήδη έτοιμη καθώς ο κ. Ψ γνώριζε την αδυναμία του κ. Χ στον αιθιοπικό καφέ που χρησιμοποιούσε.

«Φίλε μου» είπε ο κ. Χ κοιτάζοντας την Ελένη να του βάζει καφέ, «ο Στουρνάρας ξέρει πως δίνονταν τα δάνεια, αλλά μας «ενημέρωσε» γι’ αυτό που…έρχεται.

Αν βέβαια δεν μας προλάβει κανένα νέο κύμα πανδημία ή κανένας καινούργιος πόλεμος…


Επανέλαβε απλώς αυτό που είναι η «γραμμή» για το Eurogroup και την ΕΚΤ από την άνοιξη του 2020, αλλά δεν μπορούσαν λόγω της πανδημίας να το εφαρμόσουν. Και για να σας το κάνω πιο ωραίο θα σας θυμίσω κάτι που είχε γίνει την άνοιξη του 2020 όταν ο Μάριο Ντράγκι ήταν ήδη έξι μήνες εκτός ΕΚΤ και περίμενε να τον καλέσουν να πάει στην Ρώμη για πρωθυπουργός.

Τότε είχε δώσει μία συνέντευξη στους Financial Times από αυτές που δεν δίνονται τυχαία, αλλά είναι μέρος «πολιτικής».

Τότε είχε πει λοιπόν ότι με το τέλος της πανδημίας και των πολιτικών στήριξης που είχαν δοθεί κατά παρέκκλιση του Συμφώνου Σταθερότητας, ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνεχισθούν μεν για να στηρίξουν τις οικονομίες, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για τις επιχειρήσεις και τους τομείς της οικονομίας που είναι «βιώσιμοι», όχι για τα «ζόμπι». Αυτές, τα «ζόμπι» δηλαδή, θα πρέπει να αφεθούν να …κλείσουν.


Ως βιώσιμους είχε ονοματίσει όσους μπορούν να εξυπηρετούν τον δανεισμό τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν οι τράπεζες περνούσαν από ψιλό κόσκινο όσους ζητούσαν δάνεια από τα νέα προγράμματα στήριξης…

Και να σκεφτείτε ότι τότε δεν υπήρχε ακόμα Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό επανέλαβε τώρα και ο Στουρνάρας, τα κεφάλαια στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης να πάνε μόνο εκεί που θα μπορούν στην συνέχεια να …αποπληρωθούν τα δάνεια».


«Για στάσου» τον διέκοψε η Ελένη. «Δηλαδή μας λες ότι όσοι …απορριφθούν θα πρέπει να κλείσουν. Αλλά πώς θα ξεχωρίσουν δηλαδή τις επιχειρήσεις που έχουν τινάξει τα πέταλα εξ αιτίας της πανδημίας, από εκείνες που είχαν κακή διαχείριση; Και ποιος μου εγγυάται εμένα ότι οι τράπεζες δεν θα δουλέψουν τα περιβόητα τραπεζικά κριτήρια για δικό τους λογαριασμό και όχι για λογαριασμό του Ταμείου Ανάκαμψης;…».

Ο κ. Ψ θέλησε να πάρει την δική του «εκδίκηση» από την Ελένη και μπήκε στην κουβέντα, «εσένα Ελένη μου κανείς δεν σου εγγυάται και ούτε θα ασχοληθεί με το τι λες, αλλά η «ξερή» αλήθεια είναι ότι αν γίνει αυτό τότε θα χτυπήσει πάλι κόκκινο η ανεργία…».

«Δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο θέμα…Ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε στην «γλώσσα» της ΤτΕ, την επιστροφή σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

Θα σας διαβάσω από το κινητό μου αν τα καταφέρω, γιατί δεν είμαι και τόσο καλός στο να τα βρίσκω αυτά, μία παράγραφο από ένα σημείωμα που μου έστειλε ακριβώς για το θέμα αυτό, ένας Αμερικανός φίλος οικονομολόγος τον οποίο σέβομαι πολύ για τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του. Άλλωστε δεν έχει πέσει έξω μέχρι σήμερα από το 2007…

Α! Να το, το βρήκα.

Λοιπόν λέει στο σημείο που μας ενδιαφέρει «Το 2021 φάνηκε, για μια στιγμή, ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed διέφευγαν από τη μακρά σκιά της δεκαετίας του 1970 και την ανησυχία για τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Αυτό δεν κράτησε για πολύ και τώρα τους βλέπουμε να επιστρέφουν στο παλιό σενάριο του ελέγχου του πληθωρισμού με το μοναδικό διαθέσιμο εργαλείο τους τις αυξήσεις των επιτοκίων. Δεδομένης της δυναμικής της ανάκαμψης, αλλά και των πισωγυρισμάτων από τον COVID, οι «συμβιώσεις» των πολιτικών ελέγχου του πληθωρισμού και της ανεργίας δεν έχουν γίνει ακόμη επώδυνες.

Αλλά… το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αυτή η αλλαγή μπορεί να αρχίσει να «δαγκώνει» σε πολύ πιο σοβαρή μορφή…». Και ο λόγος βέβαια είναι ακριβώς αυτό που συζητάμε, η διακοπή δηλαδή της οριζόντιας στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και το ξεσκαρτάρισμα των «ζόμπι». Ακριβώς δηλαδή αυτό το οποίο είχε «εισηγηθεί» το Μάριο Ντράγκι για μετά την πανδημία…

Τώρα θα μου πεις ότι κάποιοι εδώ μιλάνε για εκλογές στο Β εξάμηνο του 2022, μπορεί κάτι περισσότερο να ξέρουν ή να τους έχει ενημέρωσει με περισσότερες εξηγήσεις ο κ. Στουρνάρας…».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates