.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΟΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ !!! 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ !!!


Έχουν σκοπό να μας αφήσουν το χειμώνα χωρίς ρεύμα για να κονομάνε κάποιοι ;;;

Διαβάστε τι μεταδίδει το businessdaily.gr

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου έφθαναν στο 46,5% της διαθέσιμης ενέργειας το 2020 ενώ η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου φθάνει περίπου σε 200.000 MWh. Οι εισαγωγές στη χώρα πραγματοποιούνται κυρίως μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ εισαγωγές πραγματοποιούν και η Mytilineos και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Το ελληνικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα μπουν σε λειτουργία για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, με αύξηση της εξόρυξης κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Προκειμένου να υπάρξει αύξηση της παραγωγής ενέργειας, η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για μεγαλύτερο διάστημα και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης.

Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, όμως, δεν έχει υπάρξει νεότερη τοποθέτηση για την πορεία του παραπάνω σχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, έχει υπάρξει μηδενική πρόοδος από τις πρώτες αυτές εξαγγελίες. Τους φόβους για μία τέτοια εξέλιξη τους είχε εκφράσει ο κ. Αδαμίδης ήδη από τον Απρίλιο, μιλώντας στο Business Daily. Όπως είχε τονίσει λόγω της χαμηλής συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα όλη η εξορυκτική δραστηριότητα αποθηκευόταν στις αυλές λιγνίτη και τα αποθέματα σήμερα είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τις μονάδες σε βορρά και νότο για ένα μήνα. 

Όπως τόνισε, η αύξηση της εξόρυξης κατά 40-50% που προβλέπεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει συνταχθεί, δεν είναι εύκολη και χρειάζεται το απαραίτητο προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η ΔΕΗ, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 4.500 εργαζόμενοι στην παραγωγή και εξόρυξη λιγνίτη. Επανερχόμενος σήμερα σε αυτό υπογραμμίζει πως δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα για αύξηση του προσωπικού ή των εξορύξεων με τη χώρα να μένει ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν και τον περασμένο Απρίλιο.

Τους ίδιους φόβους είχε εκφράσει και πρώην ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι τα ορυχεία έχουν μείνει εκτός δραστηριότητας για καιρό δημιουργώντας σημαντικά ζητήματα στο να επιτευχθεί η αυξημένη παραγωγή που θέλει η κυβέρνηση. Η διαδικασία επαναφοράς της παραγωγής χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε να καταφέρουμε να «πιάσουμε» παραγωγή σε επίπεδα που απαιτούνται για να αυξηθεί ουσιωδώς η συμμετοχή του λιγνίτη.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Νικόλαο Συλλίρη ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι με δεδομένη την ανάγκη για 60 τεραβατώρες ετησίως, έως 10 από αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη λιγνιτική παραγωγή με στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates