Σε έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες στην Κρήτη γενικότερα.
Καθημερινά γίνονται καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές, από πολίτες που έπεσαν θύματα, για αφαίρεση χρημάτων από την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Τα ποσά που κλέβουν οι επιτήδειοι απατεώνες, είναι σημαντικά. Τελευταίο θύμα ένας επιχειρηματίας στο Ηράκλειο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr είδε από την μία στιγμή στην άλλη να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμό, το ποσό των 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων στις αστυνομικές αρχές, δηλώνονται ποσά, που πολλές φορές ξεπερνούν και τις 30.000 ευρώ! Στο “στόχαστρο” των απατεώνων βρίσκονται όλες οι κοινωνικές τάξεις και όλα τα επαγγέλματα. Από απλές νοικοκυρές μέχρι μεγάλοι επιχειρηματίες.
Το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έγιναν πλέον καθημερινότητα, οι απατεώνες μηχανεύονται αμέτρητους τρόπους και προφάσεις για ν’ αποσπάσουν από τα θύματά τους τον αριθμό πιν της κάρτας τους ή του τραπεζικού λογαριασμού τους.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι:
Ότι τηλεφωνούν από την τράπεζα.
Ότι είναι από τον πάροχο εταιρείας ρεύματος και θέλουν να επιστρέψουν στον λογαριασμό τα χρήματα του μηχανισμού αναπροσαρμογής.
Ότι είναι από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Ότι θέλουν να κλείσουν δωμάτια και ζητούν τον τραπεζικό λογαριασμό και τον κωδικό για να καταθέσουν τα χρήματα αλλά και πολλά άλλα.
Οι απατεώνες του ηλεκτρονικού εγκλήματος, πολλές φορές δεν πάνε στα τυφλά. Στοχοποιούν εκ των προτέρων το θύμα, γνωρίζουν το επάγγελμά του και “χτυπούν” την κατάλληλη στιγμή για να του αποσπάσουν το πιν ή τον αριθμό του λογαριασμού του.
Επειδή το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης έχει πάρει διαστάσεις, οι αστυνομικές αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην δίνουν ποτέ το πιν και τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού τους, σε κανέναν.
Επίσης, το πιο σημαντικό είναι, οι απατεώνες συνήθως βρίσκονται από την αστυνομία μετά από καταγγελίες των θυμάτων. Τα χρήματα όμως που έκλεψαν, δεν βρίσκονται ποτέ, γιατί έχουν μεταφερθεί σε πολλούς άλλους λογαριασμούς (κυρίως στο εξωτερικό) και κανείς δεν γνωρίζει την τελική κατάληξή τους (πιθανόν μετατρέπονται σε ψηφιακό νόμισμα).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου