.

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

ΠΟΙΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ;;; Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΧΕΙ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!

 



Novak (Ρωσία): Οι μισοί από τους 54 πελάτες της Gazprom έχουν πληρώσει σε ρούβλια


Πλήρη αποτυχία των κυρώσεων της Ευρώπης συνεπάγεται η δήλωση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak, ο οποίος υποστήριξε πως περίπου οι μισοί από τους 54 πελάτες του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank με το νέο σύστημα που απαίτησε η Μόσχα και ο πρόεδρος Vladimir Putin.

Όπως είπε ο Novak, ήδη μερικές μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο με το νέο σύστημα (με δύο λογαριασμούς ο ένας σε ευρώ/δολάρια και ο δεύτερος σε ρούβλια), ενώ ανέφερε πως η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρίες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

«Οι πληρωμές για αέριο βάσει κυρίων συμβολαίων είναι προγραμματισμένες ... και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρίες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς, πλήρωσαν (τους λογαριασμούς αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν εγκαίρως.

Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε έναν τελικό κατάλογο του ποιος πλήρωσε σε ρούβλια και ποιος αρνήθηκε» είπε ο Novak.

Σημειώνεται πως σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν εταιρίες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια με την Κομισιόν να έχει διαμηνύσει πως δεν επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια, καθώς αυτό παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς και σε ρούβλια για την προμήθεια του αερίου.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Μόσχα διέκοψε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία μετά την άρνησή τους να ικανοποιήσουν την απαίτησή της οι Ευρωπαίοι αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, προκαλώντας φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Εάν δεν θέλουν το ρωσικό πετρέλαιο, θα το πάμε αλλού

Ο Novak αναφέρθηκε και στο σενάριο ενός embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Εάν η Ευρώπη αρνηθεί το ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία θα το ανακατευθύνει σε άλλες αγορές, από όπου θα μπορούν μετά να το προμηθευτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές» είπε ο Novak, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε κράτη της Ασίας.
«Το ίδιο πετρέλαιο που αγόραζαν από εμάς, θα το αγοράσουν από αλλού, πληρώνοντας όμως περισσότερο.

Επειδή οι τιμές θα ανέβουν και άλλο» υποστήριξε ο Novak, ο οποίος αναφέρθηκε και στο υψηλότερο κόστος που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία νέων υποδομών εφόσον η ΕΕ προμηθευτεί από άλλες αγορές, φυσικό αέριο.

Όπως είπε, το παγκόσμιο ισοζύγιο παραγωγής ενεργειακών πόρων θα παραμείνει.
«Ωστόσο, θα γίνει μια απλή ανακατανομή τους και θα κατευθύνουμε τους ενεργειακούς πόρους μας, φυσικά, σε εκείνες τις αγορές από όπου αυτό το πετρέλαιο θα ανακατευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, παρεμπιπτόντως, αυτό ήδη συμβαίνει.

Αυξήσαμε τον όγκο των προμηθειών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», είπε ο Novak, επαναλαμβάνοντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να μείνει από αγορές, καθώς ήδη δημιουργεί νέες αγορές, νέες μεταφορικές διαδρομές, νέες αλυσίδες εφοδιασμού, νέα χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα».

Μάλιστα ο Novak εκτίμησε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας στην Ευρ
ώπη θα μπορούσε να είναι χειρότερη το επόμενο έτος από ό,τι είναι τώρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates