.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ 1,8 ΤΡΙΣ ΣΕ ΕΝΑ 6ΜΗΝΟ !!!

 




Στο τζόγο υπάρχει ένας άγραφος κανόνας: Ποτέ δεν παίζεις περισσότερα από αυτά που δεν θα σου λείψουν. Αυτό τον “κανόνα” τον επαναλάμβαναν αρκετοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα σε όσους επένδυαν στα κρυπτονομίσματα και όσο οι κεντρικές τράπεζες -όπως για παράδειγμα τη Τράπεζα της Ελλάδος- προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που προκαλεί η μεγάλη μεταβλητότητα των crypto.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν άκουσαν και, βλέποντας ένα ράλι των τιμών κάποιων κρυπτονομισμάτων -ή πιστεύοντας σε προβλέψεις- επένδυσαν όλες τους τις οικονομίες, πιστεύοντας ότι θα γίνουν πλούσιοι γρήγορα και εύκολα. Όμως, όπως η ζωή, έτσι και η αγορά των κρυπτονομισμάτων, έχει πολλές δυσκολίες και πολύ πόνο.

Και αυτός ο πόνος είναι σαφής τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες άλλη μια διόρθωση των κυριότερων κρυπτονομισμάτων, έφερε πανικό και εξαΰλωση των stablecoins. Για να καταλάβει κανείς τον πόνο, αρκεί να αναλογιστεί ότι σε περίοδο ενός εξαμήνου, χάθηκε από τον “κόσμο” των κρυπτονομισμάτων ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της 9ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της Ιταλίας (ΑΕΠ 1,9 τρισ.).

Συγκεκριμένα, από τις 10 Νοεμβρίου 2021, οπότε και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτανε στο ιστορικό υψηλό των 3,04 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι σήμερα, εξαϋλώθηκαν περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ρίχνοντάς τη στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα 300 εκατομμύρια εξ αυτών, χάθηκαν μόλις σε μια εβδομάδα, την περασμένη. Και, μόνο τον τελευταίο μήνα, χάθηκαν περίπου 900 δισεκατομμύρια…

Τον κίνδυνο, οι επενδυτές τον γνώριζαν (άλλωστε, όταν ένα κρυπτονόμισμα, όπως το bitcoin, μπορεί να ανέβει κατά 2.960% σε μερικές εβδομάδες, όπως έκανε το 2011, μπορεί να έχει και τον ίδιο ρυθμό πτώσης). Όμως οι ιστορίες των crypto-billionaires, ανθρώπων που έγιναν πλούσιοι επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα και η “υποψία” πως κανείς θα μπορούσε να γίνει πλούσιος εν μία νυκτί, χωρίς κόπο, έδειχναν πολύ ελκυστικές. Γι’ αυτόν τον λόγο όλο και περισσότεροι εισέρρεαν στο “παιχνίδι” που δεν κατανοούσαν και δεν κατανοούν ακόμη ως ευκαιριακοί short επενδυτές. Πόσο περισσότεροι; Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, είχε περίπου 118 εκατομμύρια πελάτες τον περασμένο μήνα, από 43,4 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Και, σε ό,τι αφορά τα νομίσματα αυτά καθεαυτά; Η πικρή αλήθεια είναι ότι βλέπουμε και γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Με την πλειονότητα του οικονομικού και όχι μόνο κόσμου να γνωρίζει το bitcoin, το ethereum, το dogecoin και μερικά ακόμα, μετρημένα στα δάχτυλα κρυπτονομίσματα, το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 10.000 (ναι, καλά διαβάσατε) κρυπτονομίσματα στις αγορές του κόσμου. Κάποια από αυτά κρύβουν καινοτομίες και διεκδικούν μια θέση στο μέλλον, κάποια απλά παλεύουν να “πιάσουν την καλή” και κάποια άλλα προορίζονται να προκαλέσουν πόνο σε όσους επενδύουν πάνω τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν απομείνει τόσα από τα περίπου 18.000 που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά και σε… απομονωμένο επίπεδο, οι τελευταίοι μήνες μοιάζουν με “σφαγή”. Το λεγόμενο και ως “βασικό κρυπτονόμισμα”, το bitcoin (μιας και κατέχει ποσοστό που ξεπερνά το 40% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων) βρίσκεται σήμερα όχι μόνο πολύ μακριά από το ιστορικό του υψηλό, αλλά κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 30.000 δολαρίων. Έτσι, από τις 67.500 δολάρια στα οποία διαπραγματευόταν το bitcoin την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2021, σήμερα βρίσκεται στα 29.920 δολάρια.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, στο εξεταζόμενο διάστημα, δηλαδή από το Νοέμβριο ως σήμερα, έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας του: Από 4.500 δολάρια, κινείται στο (επίσης ψυχολογικό) όριο των 2.000 δολαρίων. Στα δε stablecoins, όταν το “αλγοριθμικό stablecoin” UST έχασε την “ισοτιμία” του απέναντι στο δολάρια, έστειλε το αδελφό του νόμισμα Luna σε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση προς το μηδέν, σβήνοντας από την αγορά περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Και έστειλε στην απόγνωση επενδυτές που είχαν επενδύσει στη στήριξή του τις οικονομίες τους.

Ο δημιουργός αυτών των νομισμάτων, ο Νοτιοκορεάτης Ντο Κουόν (η Terraform Labs και η Luna Foundation που υποστηρίζουν τα UST και Luna έχουν έδρα τη Σιγκαπούρη) βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς πολλοί τον κατηγορούν ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του είχαν πουλήσει UST ή Luna ώστε να επωφεληθούν από το κρασάρισμα των νομισμάτων-κάτι που αρνείται. Και ενώ προσπαθεί να εφαρμόσει ένα πλάνο ανάνηψης των νομισμάτων, δηλώνει πως “έχει ραγίσει η καρδιά” του από τον πόνο που έφερε η εφεύρεσή του στους επενδυτές…

Όμως αυτό το κρασάρισμα φέρνει στην επιφάνεια τον εφιάλτη που φοβόνταν ότι θα ζήσουν οι οικονομικές αρχές του πλανήτη. Η πρώην επικεφαλής της Fed και νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εδώ και πολύ καιρό μίλαγε για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, όμως αυτή η κατάρρευση την έκανε να ζητήσει έλεγχο στα stablecoins, ενώ η SEC έχει ξεκινήσει έρευνα γι’ αυτά.

Και ταυτόχρονα, προκάλεσε την “έκρηξη” της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα “δεν βασίζονται σε τίποτα” και θα πρέπει να ρυθμιστούν για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να κερδοσκοπούν σε αυτά με τις οικονομίες της ζωής τους. Η Λαγκάρντ λέει ότι ανησυχεί για τους ανθρώπους “που δεν έχουν κατανόηση των κινδύνων, που θα τα χάσουν όλα και που θα απογοητευτούν τρομερά, γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί”. Και προφανώς καλεί σε υπομονή, μέχρι να παρουσιαστεί το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα έχει την εγγύηση της ΕΚΤ.

Για κάποιους, ωστόσο, όπως για έναν από τους γιους της κυρίας Λαγκάρντ, ίσως να είναι… αργά. Έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στον πολλά υποσχόμενο αλλά και πολύ επικίνδυνο κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος έχει περάσει στη φάση που οι εξειδικευμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν “crypto-winter”, δηλαδή “κρυπτο-χειμώνα”. Έναν φαύλο κύκλο πανικού των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, ο οποίος τροφοδοτεί την έξοδό τους από αυτά, όσο η έξοδός τους τροφοδοτεί την πτώση της αξίας τους και εξαϋλώνει τις όποιες επενδύσεις σε αυτά.

Άραγε, θα δει ξανά ο κόσμος των crypto την «άνοιξη» και πότε;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates