Η συµβολαιακή γεωργία, για παράδειγµα, εξελίσσεται σε έναν θεσµό µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Ο τρόπος µε τον οποίο λειτούργησε µετά την ίδρυσή της το 1963 και για πολλά χρόνια η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης, αποτέλεσε πρότυπο συµβολαιακής παραγωγής, µε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσµατα.
Στις συµβάσεις βασίζεται εδώ και χρόνια και ο τοµέας παραγωγής βιοµηχανικής ντοµάτας, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από το ίδιο βάθος συνεργειών και κανόνων και χωρίς να εξασφαλίζει τα ίδια αποτελέσµατα για τους συµβαλλόµενους. Ακόµη πιο επιφανειακή υπήρξε κατά καιρούς στις περισσότερες περιπτώσεις η συµβολαιακή που εφαρµόσθηκε στην καπνοκαλλιέργεια, η εµβέλεια της οποίας έχει περιορισθεί για τους γνωστούς λόγους.
Ο θεσµός της συµβολαιακής επανήλθε δριµύτερος µετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς (2011). Επιστρατεύτηκε θα λέγαµε σ’ εκείνη τη φάση, κυρίως για να καλύψει τους πιστωτικούς κινδύνους µιας νεότευκτης συστηµικής τράπεζας µε µικρή σχετικά εµπειρία στη χρηµατοδότηση της αγροτικής παραγωγής.
Επί της ουσίας, τα πρώτα τριµερή σχήµατα συµβολαιακής (τράπεζα, αγρότες, µεταποιητικές επιχειρήσεις) έδιναν στους αγρότες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα λεγόµενα µέχρι τότε καλλιεργητικά δάνεια, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι θα παραδώσουν την παραγωγή τους σε συγκεκριµένη µεταποιητική µονάδα. Η τελευταία των συµβεβληµένων αναλάµβανε µια είδους δέσµευση για την αποπληρωµή του δανείου του αγρότη, αν και εφόσον αυτό κρίνονταν απαραίτητο, µε αντίκρισµα την παραγωγή που θα παραλάµβανε.
Κάπως έτσι εξελίχθηκε η πορεία του θεσµού την τελευταία δεκαετία, δηµιουργώντας µε τον καιρό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεργασίες και ανοίγοντας δρόµους για ουσιαστικότερη συµβολαιακή σε πολλά προϊόντα των λεγόµενων µεγάλων καλλιεργειών, των φρουτολαχανικών, ακόµα και της παραγωγής γάλακτος.
Τον τελευταίο καιρό ο θεσµός της συµβολαιακής περνάει σε πιο ώριµη φάση. Αφενός δίνοντας παραδείγµατα ουσιαστικής και δίκαιης συνεργασίας µεταξύ των συµβεβληµένων, αφετέρου απολαµβάνοντας ιδιαίτερης υποστήριξης από την Πολιτεία µε προνοµιακή θέση στα λεγόµενα αναπτυξιακά προγράµµατα. Κάποιες από τις δράσεις του Ταµείου Ανάκαµψης ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στη χρηµατοδότηση για συµµετέχοντες σε σχήµατα συµβολαιακής. Ίσως αυτό αποτελέσει έναυσµα ευρύτερης αναµόρφωσης της ελληνικής γεωργίας
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου