.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΦΑΠΕΣ ;;; Η BANK OF AMERICA ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ !!!

 



Άκρως αρνητική εξέλιξη η πιστωτική υποβάθμιση των εγχώριων τραπεζών από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.

Η αμερικανική τράπεζα περικόπτει τις συστάσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, όπου οι διαφορές των spreads σε σχέση με τις πιστώσεις καλύτερης διαβάθμισης φαίνονται λιγότερο ελκυστικές.

Βλέπει δύο αρνητικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα spreads: (i) την προσφορά ομολόγων MREL (πιθανότατα senior προνομιούχων, στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για τίτλους αποδεκτούς ως εχέγγυα) και (ii) τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να εκτρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς αυτό που θεωρούν ασφαλέστερες πιστώσεις.

Παρ' όλα αυτά, τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βελτιώνονται. Η Moody's αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες στις 30 Μαρτίου, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και στην κερδοφορία. Οι θετικές προοπτικές υπογραμμίζουν την πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων, εκτιμά η BofA.

Τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζει ο επενδυτικός οίκος είναι:

- Ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία και αύξηση επιτοκίων = κίνδυνος beta. Η BofA γίνεται πιο επιλεκτική για τις ομολογιακές εκδόσεις στις ελληνικές τράπεζες και διατηρεί σύσταση υπεραπόδοσης (OW) μόνο για την έκδοση Senior preferred της Eurobank με κουπόνι 2% του 2027, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τρέχουσα απόδοση στη λήξη 5,2%.

- Τα senior μπορεί να προσφέρουν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά σχέδια έκδοσης, κυρίως senior preferred για την κάλυψη του τελικού δείκτη MREL.

- Σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. Το κεφάλαιο αποτελεί βασικό διαφοροποιητικό παράγοντα. Η Πειραιώς έχει τα πιο αδύναμα αποθέματα ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν από εδώ και στο εξής.

Η BofA υποβαθμίζει σε marketweight τα ομόλογα με κουπόνι 2,25% της Eurobank, 2,75% της Εθνικής Τράπεζας, υποβαθμίζει το ομόλογο με κουπόνι 8,25% Tier2 της ΕΤΕ σε underweight λόγω μη ελκυστικής σχετικής αξίας, αναβαθμίζει το AT1 ομόλογο της Πειραιώς σε marketweight λόγω βελτίωσης των κεφαλαίων και της αποτίμησης και διατηρεί το overweight για τα ομόλογα της Eurobank με επιτόκιο 2%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates