.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

 




Σε ανατιμήσεις κατά μέσο όρο 16% θα προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το ενεργειακό κόστος. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερες, αφού ο ένας στους τέσσερις απέφυγε να απαντήσει.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για το τελικό ύψος των ανατιμήσεων, καθώς το 55% όλων όσοι απάντησαν θετικά δεν ήταν σε θέση να δώσουν ποσοστό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 80% των επιχειρήσεων που θα κάνουν αυξήσεις έχουν ήδη ανεβάσει τις τιμές κατά μέσο όρο 14%, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων, που κυμαίνεται αθροιστικά στο 30%, το τελευταίο εξάμηνο.

Τα ούτως ή άλλως ανησυχητικά συμπεράσματα καταγράφηκαν λίγο πριν από την επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα, εντείνοντας τους φόβους για ακόμα υψηλότερη ακρίβεια ή ακόμα και ελλείψεις στην αγορά. «Οι τελευταίες δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις αναμένεται να εκτοξεύσουν το ήδη υπέρογκο κόστος ενέργειας», σημειώνεται στην παρουσίαση της έρευνας, ενώ ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ζητάει άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

36% του τζίρου

Αναλυτικά, το κόστος ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 85% μέσα στον Ιανουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πάνω από τις μισές είδαν αυξήσεις άνω του 90% στα τιμολόγιά τους. Το κόστος της ενέργειας ως προς τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 36% του τζίρου, ενώ πριν από τις αυξήσεις ήταν στο 25%.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι δυσαρεστημένοι με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, καθώς ο ένας στους τρεις (33%) θεωρεί ότι κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 28% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Μόλις το 1% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και επαρκούν.

Μεταξύ άλλων, το ΒΕΑ ζητά να δοθεί στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ποσοστό επιδότησης 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, σχετιζόμενης με τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας, επιδότηση στην αύξηση της ενέργειας με τη μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά ζητά και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους από τη ΡΑΕ για την εφαρμογή της επιδότησης από τους παρόχους, αφού παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από προμηθευτή σε προμηθευτή, αλλά και περιπτώσεις μη τήρησης των εκπτώσεων.

Ανησυχητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στον τζίρο των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων είναι και τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ από την έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς οι 4 στις 10 είχαν μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι -μολονότι φέτος η αγορά λειτούργησε χωρίς περιορισμούς. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αν η σύγκριση γίνει με το τελευταίο έτος προ πανδημίας, καθώς το 89% είχε χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2019.

Το 94% των επιχειρήσεων χαρακτήρισε τους καταναλωτές πιο συγκρατημένους στις αγορές τους, καθώς, όπως σημειώνεται σε σχετική παρατήρηση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, «οι πρόσφατες ανατιμήσεις, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχουν συρρικνώσει τη δαπάνη των καταναλωτών σε προϊόντα ελαστικής ζήτησης».

Οι έμποροι ανέφεραν αυξήσεις στις τιμές που προμηθεύονται τα προϊόντα τους ώς 30%, ενώ οι 8 στις 10 επηρεάζονται πολύ ώς πάρα πολύ αρνητικά από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Βιομηχανίας του Ιανουαρίου, με ετήσια αύξηση 31,6%, ενώ αύξηση 4% σημειώθηκε μέσα σε έναν μήνα. Πετρελαιοειδή και ρεύμα - φυσικό αέριο έχουν τα πρωτεία, με ετήσιες αυξήσεις 63% και 62% αντίστοιχα, ενώ κατά 13,3% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγής οπτάνθρακα - καυσίμων τον πρώτο μήνα του 2022.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates