.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΠΟΥΤΙΝ : ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΕ & ΗΠΑ. ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ & ΔΟΛΑΡΙΟ !!!

 

Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, μόνο που η Gazprom θα πληρώνεται σε ρούβλια, είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα του ρουβλίου. Και κάπως έτσι το ρωσικό νόμισμα κατέγραψε μέσα σε λίγες ώρες άνοδο 6% έναντι του δολαρίου και 12% έναντι του ευρώ.

Διαβάστε την δήλωση του όπως την μεταδίδει η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα στο facebook:

Πρόεδρος Β.Πούτιν:

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ουσιαστικά, ανακοίνωσαν την πτώχευση σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Ρωσία. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι υποχρεώσεις σε δολάρια και ευρώ μπορεί να μην εκπληρωθούν. Η συλλογική Δύση έβαλε τέλος στην αξιοπιστία των νομισμάτων τους.
Γι' αυτό πήρα την απόφαση οι πληρωμές για τις προμήθειες του φυσικού αερίου μας στις "μη φιλικές χώρες" να πραγματοποιούνται σε ρωσικά ρούβλια, το συντομότερο δυνατόν, να φύγουμε από τη χρήση των αναξιόπιστων νομισμάτων.





Στα ύψη το φυσικό αέριο μετά τη δήλωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι


Στα ύψη εκτόξευσαν εκ νέου τις τιμές του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις "μη φιλικές χώρες”, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων αποθηκευμένου φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση φυσικού αερίου σε "μη φιλικές”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν "μέσα σε μία εβδομάδα" το νέο σύστημα που πρέπει να είναι "σαφές, διαφανές" και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης "της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος".

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου οδήγησε την τιμή του βρετανικού συμβουλαίου παράδοσης την επόμενη ημέρα σε άλμα 18%, στις 259,50 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε κατά 15% στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε "άλμα” κατά 16% στα 113,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε βέβαια ότι "η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές...που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια”, εξηγώντας ότι "οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια”.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να διατηρούν στις αποθήκες φυσικού αερίου τους αποθέματα τουλάχιστον στο 80% της δυναμικότητάς τους φέτος, και τουλάχιστον 90% έως τις 1η Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2023 και μετά.

Η νομοθεσία θα χρειαστεί την έγκριση των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι traders τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και σε περιόδους που η ζήτηση είναι χαμηλότερη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates