.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ: ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ !!!

 



Μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εντοπίζονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα εξαιτίας της έκθεσης που έχουν στην αγορά της Ρωσίας.

Αν και οι ελληνικές εξαγωγές που κατευθύνονται στη συγκεκριμένη χώρα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου της τάξεως του 0,5% σε σχέση με το συνολικό ποσό των 40 δισ. ευρώ που άγγιξαν οι εξαγωγές της χώρας μας την περσινή χρονιά, ωστόσο η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία καθώς και ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε έναν εύλογο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αναζητήσουν νέες αγορές για να αναπληρώσουν το κενό.

Πρόκειται για εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους ενώ τα κύρια προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Ρωσία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενεργειακά προϊόντα (ορυκτέλαιο), φάρμακα, χρωστικές ύλες, απορρίμματα χαλκού, γουναρικά, ακατέργαστο καπνό, μαρμελάδες και κομπόστες, σωλήνες από χαλκό, ελαιόλαδο , παρασκευασμένα λαχανικά και ηλεκτρικές συσκευές για την ενσύρματη τηλεφωνία.

"Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τη συνολική αξία", σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και προσθέτει: "Αφορούν, κυρίως, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα και σε συγκεκριμένους τομείς. Ένας κλάδος, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένος από τη ρωσική αγορά είναι αυτός της γουνοποιίας και πιο συγκεκριμένα παρουσιάζουν σημαντική έκθεση οι επιχειρήσεις γούνας στη Δυτική Μακεδονία". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές των γουναρικών, τα οποία στο παρελθόν συνιστούσαν το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας στην ρωσική αγορά, σημείωσαν άνοδο 31,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ωστόσο η αξία τους παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας στα 2,2 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας μόλις 2,2% στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Ρωσία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών

Σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν το κενό, οι 2.000 επιχειρήσεις γούνας της Δυτικής Μακεδονίας, αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικούς προορισμούς, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν οι αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας, μια διαδικασία, ωστόσο, "που απαιτεί χρόνο και στοχευμένες ενέργεις", όπως υπογραμμίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα υπόλοιπα προϊόντα, τη μεγαλύτερη συμβολή σε αξία για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαν τα ακατέργαστα καπνά που ανήλθαν στα 6.685.994 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 7,74%), οι σωλήνες από χαλκό στα 6.327.697 ευρώ (7,33%), οι ηλεκτρικές συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας στα 4.523.857 ευρώ (5,2%) και τα απορρίμματα από χαλκό στα 4.058.173 (4,70%). Λίγο πιο κάτω βρέθηκαν οι μαρμελάδες και οι κομπόστες, οι εξαγωγές των οποίων στην Ρωσία, το ίδιο διάστημα, έκλεισαν στα 3.465.481 ευρώ ενώ το ελαιόλαδο και οι ελιές έφθασαν τα 2.840.922 ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο χάθηκε το 50% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ήταν αρκετά διαφορετική πριν το 2013. Όλα, ωστόσο, άλλαξαν όταν το 2014 τέθηκαν σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα σαν απάντηση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαγόρευσαν την εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών, ιχθυηρών και γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονταν από χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κατά συνέπεια και από την Ελλάδα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί τη διετία 2013-2014 το 50% της μέχρι τότε αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2020 άγγιξαν μόλις τα 161 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 22% σε σχέση με το 2019, ωστόσο στο εννιάμηνο του 2021 εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, παρουσιάζοντας άνοδο 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στον αντίποδα, οι ρωσικές εισαγωγές προς την Ελλάδα το 2020 άγγιξαν σε αξία τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 26,6%.

Τη μερίδα του λέοντος στα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας από την Ρωσία καταλαμβάνουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα δημητριακά και τα έλαια. Είναι ενδεικτικό ότι από κοινού Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, το 19% της παραγωγής καλαμποκιού και το 80% του ηλιέλαιου. Η ουκρανική κρίση εντείνει τους φόβους για δραματική αύξηση της τιμής του σιταριού, η οποία ήδη τον τελευταίο χρόνο έχει διαγράψει ένα ράλι ανόδου, το οποίο δεν έχει τέλος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates