.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ !!!

 


“Μακελειό” με τις τιμές ενέργειας: Λογαριασμοί από… χρυσάφι και συνολικό πακέτο μέτρων στα σκαριά


Κόλαση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία όπου καθημερινά χάνονται αθώες ανθρώπινες ζωές, «μακελειό», όμως και στις τιμές ενέργειας, οι οποίες έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Καθημερινά τα άλματα τιμών, στα πρατήρια καυσίμων δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν… ταμπελάκια! Σε αδιέξοδο κάθε νοικοκυριό, πακέτο ενισχύσεων ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες. Πιθανή η στροφή –έστω και προσωρινή- στον λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές ανησυχούν για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την TTF, την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 37% την Παρασκευή στα 202 ευρώ MWh — πάνω από 10 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και ενώ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν έχουν ακόμα στοχεύσει την ενέργεια, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές θα μπορούσαν να διαταραχθούν.

«Οι καταναλωτές αποφεύγουν το ρωσικό φυσικό αέριο και το LNG ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα», ανέφερε η Rystad Energy σε έκθεσή της.

Red alert για τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος

Πάνω από τα 300 ευρώ διατηρούνται και αύριο οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, παρά τη μικρή διόρθωση που εμφανίζουν.

Το καθεστώς alert εξακολουθεί και ισχύει, καθώς η ουκρανική κρίση εντείνεται, ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνέχισαν το τρελό ράλι τους.

Στην Ελλάδα το Σάββατο, η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 344,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης ημέρας. Πάνω από τα 400 ευρώ η μέγιστη τιμή εντός της ημέρας (408,85 ευρώ/MWh).

Ιταλία και Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος από τις αρχές του έτους.

Επιστρατεύτηκε και ο λιγνίτης

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα μας φαίνεται να επιστρατεύεται ο λιγνίτης, ως ανάχωμα για τη χρήση του φυσικού αερίου και με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (13,58% συν 1% από τις ΑΠΕ της Κρήτης).

Η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22%, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο 52%. Αυξημένα αύριο είναι και τα νερά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, στο 6,67%.

Ο χάρτης της Ευρώπης είναι μαύρος κι αύριο, με την Πολωνία, τη μόνη χώρα που απέχει μακράν από τις υπόλοιπες χονδρεμπορικές τιμές, παρότι «τσιμπά» η τιμή της το Σάββατο (+9,1%).

Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται έστω και μικρή μείωση στις τιμές, Ισπανία και Πορτογαλία εμφανίζουν αύξηση, ευθυγραμμιζόμενες πλέον κι αυτές με τα υπόλοιπα κράτη, που κινούνται από 330 έως 366 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στη γειτονιά μας, η Βουλγαρία έχει χαμηλότερη από μας τιμή, στα 339,19 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ιταλία είναι στα 363,08 ευρώ τη μεγαβατώρα

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Ένα ενιαίο σύστημα κρατικών ενισχύσεων και δανείων σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, σχεδιάζει η Κομισιόν, με τις ανακοινώσεις να προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση των κρατών-μελών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη νέα φάση της ενεργειακής κρίσης.

Στις 10 και 11 Μαρτίου, άλλωστε, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα κληθούν να βάλουν τα θεμέλια της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, με ενέργειες κοινής προμήθειας και αποθήκευσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ένωση δεν θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με απόπειρες ενεργειακού εκβιασμού.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin, για τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησαν να κάνουν αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ε.Ε.

Διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πίεση προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να εκτιμά πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, περιορίζοντας και τη δυναμική ανάπτυξης, πέραν του πληθωρισμού.


Ενέργεια: Συναγερμός στην αγορά για τα αποθέματα της Ρεβυθούσας και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου
'

Στην «πρίζα» για να φορτώσει με αέριο την Ρεβυθούσα και να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας αν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις ροές προς τη Δύση μπαίνει η ΔΕΠΑ.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης κρίσεων υπό την Προεδρεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας –την δεύτερη κατά σειρά εντός της εβδομάδας- αποφασίστηκε να ενταχθούν στο σύστημα όλες οι λιγνιτικές μονάδες (πλην της Μεγαλόπολης 3 που έχει αποσυρθεί λόγω βλάβης και της Άγιος Δημήτριος 3 που αναμένεται να ξαναμπεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα) και να κατέβει σε χαμηλά επίπεδα η χρήση των υδατικών αποθεμάτων με στόχο να αντιμετωπιστούν από την ΔΕΗ, οι ανάγκες του καλοκαιριού.

Η επιστράτευση των λιγνιτικών γίνεται για να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα αποθέματα LNG στην Ρεβυθούσα καθώς στην προηγούμενη σύσκεψη της Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη, η ΔΕΠΑ είχε χτυπήσει καμπανάκι.

Ο λόγος ήταν η αυξημένη κατανάλωση αερίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές αλλά και λόγω των εξαγωγών ενέργειας (10.000 έως 15.000 μεγαβατώρες), παράμετροι οι οποίοι κινδυνεύουν να αφήσουν χωρίς αέριο της εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Τον προβληματισμό επιτείνει το ξέφρενο ράλι τιμών του φυσικού αερίου που το καθιστά πανάκριβο καύσιμο και προκαλεί δυσβάσταχτα βάρη στους προμηθευτές. Μέσα σε λίγες μέρες η Ουκρανική κρίση έβαλλε φωτιά στις διεθνείς τιμές που χτες έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας στην Ολλανδική πλατφόρμα TTF πάνω από τα 204 ευρώ /MW, σημειώνοντας μέσα σε ένα 24ωρο αύξηση σχεδόν 27%.

Η προσπάθεια της ΔΕΠΑ να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στην αγορά μεταφράζεται σε αύξηση των φορτίων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει αλλά με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος. Για το θέμα υπήρξε μεγάλη ανησυχία και στην προηγούμενη σύσκεψη της Επιτροπής διαχείρισης.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η Ρωσική εισβολή και της έκρηξης τιμών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξετάζει να εντάξει το συγκεκριμένο κονδύλι των έξτρα ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε η ΔΕΠΑ, η οποία συνδράμει και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με την παροχή έκπτωσης 20% στα τιμολόγια φυσικού αερίου να μην επωμιστεί το επιπλέον κόστος της ενεργειακής εφεδρείας.

Το επόμενο προγραμματισμένο φορτίο στην Ρεβυθούσα είναι για τις 7 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα με δύο φορτία που φέρνουν οι Μυτιληναίος –Εlpedison και η ΔΕΠΑ.

Ωστόσο εκτιμάται ότι αν για διάφορους λόγους καθυστερήσουν, οι εγκαταστάσεις του διαχειριστή κινδυνεύουν να βρεθούν στις 7 Μαρτίου με χαμηλό απόθεμα κάτι που θα δημιουργούμε μεγάλη ανασφάλεια στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα σε συνθήκες πολέμου.


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates