.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ !!!

 



Τι μεταδίδει το Deutsche Welle: 


Όποιος θέλει να αγοράσει ένα καινούριο πλυντήριο Miele αυτές τις μέρες πρέπει να περιμένει έως και τρεις μήνες ή ενδεχομένως και περισσότερο για να παραλάβει τη συσκευή του. Λόγος είναι οι καθυστερήσες στην παραγωγή κατά τη διάρκεια των λοκντάουν, καθώς και η έλλειψη εξαρτημάτων, η οποία δημιουργεί πιέσεις σε πολλές βιομηχανίες, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε μικροτσίπ, μέταλλα και πλαστικά. Επιπλέον, οι δυνατότητες για μεταφορές είναι εξίσου περιορισμένες, ιδίως από την Ασία προς την Ευρώπη.

Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των πελατών της, η Miele παράγει με τεράστια ταχύτητα σε όλα τα εργοστάσιά της από τον Δεκέμβριο, μερικές φορές ακόμη και με επιπλέον βάρδιες των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αύξησε τους αποθηκευτικούς της χώρους για πλυντήρια, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει και την παραγωγή της. Ωστόσο δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, μείωση στον χρόνο παράδοσης στους πελάτες, όπως επισημαίνει και η ίδια η εταιρεία.

Ο ανταγωνιστής της Miele, η εταιρεία BSH, θυγατρική του Ομίλου Bosch με τις μάρκες Bosch και Siemens, δεν είναι επίσης σε θέση να παραδώσει στους πελάτες της εγκαίρως τις συσκευές αυτή την περίοδο. Αιτία δεν είναι μόνο οι ελλείψεις, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για οικιακές συσκευές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζει η Miele: Από το καλοκαίρι του 2020 σημειώθηκε μία «έκρηξη ζήτησης». Πέρυσι, η Miele πούλησε περισσότερες συσκευές από ποτέ στα 122 χρόνια της ιστορίας της. Η BSH είχε επίσης την πιο δυνατή χρονιά της σε πωλήσεις το 2020 – και αυτό από την ίδρυσή της το 1967.

Πανδημία και λοκντάουν: Ευκαιρία για ανακαίνιση

Η Ένωση Ηλεκτρικής και Ψηφιακής Βιομηχανίας (ZVEI) εντοπίζει τον λόγο για αυτή την «έκρηξη» στην τάση για ανακαίνιση που έφερε μαζί της η πανδημία. «Λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις στο χώρο τους - αυτό περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού». Συνολικά οι Γερμανοί κατασκευαστές πούλησαν περίπου 18,7 εκατομμύρια μεγάλες οικιακές συσκευές το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης. Οι καταψύκτες ήταν επίσης από τις συσκευές που σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι πελάτες αυτή τη στιγμή πρέπει όχι μόνο να συμφιλιωθούν με την τεράστια αναμονή στην παραλαβή των καινούριων συσκευών, αλλά και με τις υψηλότερες τιμές. Εξαιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά και εξαιτίας του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορών, πολλοί κατασκευαστές αύξησαν και τις τιμές των προϊόντων τους. Η Miele αύξησε τις τιμές τον Οκτώβριο του 2021 κατά μέσο όρο 2,5 έως 3%. Τον Απρίλιο μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση των τιμών ύψους έως και 8%.

Και φως στο τούνελ δεν φαίνεται ακόμη: Οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν ελπίζουν σε καλύτερες τιμές όσον αφορά τους ημιαγωγούς και άλλα πρωτογενή υλικά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους. Ωστόσο, η Miele είναι αισιόδοξη ήδη για το 2022. Η πρόβλεψη της ένωσης ZVEI είναι κάπως πιο προσεκτική, καθώς εκφράζει τις ανησυχίες της για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των καταναλωτικών αναγκών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν είναι απίθανο ο κλάδος να αγγίξει και φέτος τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates