.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΣΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ !!!

 


Καλοδεχούμενοι είναι οι ολιγάρχες της Ρωσίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι εμίρηδες δεν έχουν καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, ούτε συντάχθηκαν με την πολιτική της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων. Οι επενδύσεις των Ρώσων εκατομμυριούχων στα Εμιράτα είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων και γι αυτό οι εμίρηδες παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική της οικονομικής ασφυξίας.

Τουλάχιστον 38 Ρώσοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Κρεμλίνου έχουν αγοράσει δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, που η αξία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι μπορούν να απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι τα θέλγητρα του πολυτελούς θερέτρου στον Περσικό κόλπο.



Οι περισσότερες αγορές έχουν γίνει στο νησί που κατασκευάστηκε στον Κόλπο, με σχήμα φοίνικα όπου στα φύλλα του «ξεφυτρώνουν» πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες. Εκεί έχουν επενδύσει ένας πρώην περιφερειακός κυβερνήτης και διευθυντής πυρηνικού εργοστασίου, ένας μεγιστάνας κατασκευαστικής εταιρίας και ένας βαθύπλουτος Λευκορώσος που ελέγχει την βιομηχανία καπνού. Έξι από αυτούς που έχουν κάνει αγορές στο τεχνητό νησί στον Περσικό Κόλπο περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Άλλοι 4 ολιγάρχες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυτικές κυρώσεις, έχει οδηγήσει σε αγκυροβόλια των Εμιράτων τα πολυτελή γιοτ τους.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα από έκθεση του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Προηγμένων Αμυντικών Μελετών.

Ο απογαλακτισμός των Αράβων από τις ΗΠΑ

Έτσι εξηγείται γιατί το Ντουμπάι, το κοσμοπολίτικο θέρετρο και χρηματοπιστωτικό κέντρο των Εμιράτων, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την αμερικανική πολιτικών των ασφυκτικών κυρώσεων, ενώ θερείται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Ουάσινγκτον σε θέματα ασφάλειας στην Μέση Ανατολή. Το πλούσιο εμιράτο είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των Ρώσων μεγιστάνων, καθώς φροντίζει να μην ζητά στοιχεία για το «πόθεν έσχες» των επενδυτών.

Η στάση των εμιράτων δημιουργεί όμως ρήγμα στο τοίχος των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση. «Κάθε χρηματο-οικονομικό κέντρο που θέλει να κάνει δουλειές όταν άλλοι αδυνατούν, μπορεί να δημιουργεί ρήγμα στο φράγμα και να υπονομεύσει έτσι το σύνολο των μέτρων», προειδοποιεί ο Άνταμ Σμιθ, νομικός και πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα Εμιράτα δεν είναι η μόνη χώρα που διακινδυνεύει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος επίσης, επέλεξαν να δώσουν προτεραιότητα στις σχέσεις με την Μόσχα, αρνούμενες να ακολουθήσουν την αμερικανική πολιτική.



Η Σαουδική Αραβία είπε όχι στο αμερικανικό αίτημα για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου, ενώ η Αίγυπτος προτίμησε ένα δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ρωσία για να χρηματοδοτήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Τα Εμιράτα μάλιστα – που κατέχουν μία από τις μη μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – απείχαν από την ψηφοφορία για την έγκριση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ψηφίσματος για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν δεν παραβιάζουμε κάποιους διεθνείς νόμους, τότε κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ντουμπάι ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ή όποια άλλη χώρα, ότι προσπαθεί να διευκολύνει κάποιον που έρχεται νόμιμα. Άρα που είναι το θέμα; Δεν βλέπω κανένα λόγο για να παραπονείται η Δύση», είπε ο Αμπντουλχαλέκ Αμπντάλα, πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται στο περιβάλλον των εμίρηδων.

Χρυσές δουλειές για το real estate στα Εμιράτα

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους λένε πως εκτιμούν την φιλοξενία του Ντουμπάι. «Το να έχεις ρωσικό διαβατήριο ή ρωσικό χρήμα είναι τοξικό- κανένας δεν σε δέχεται, εκτός από μέρη σαν το Ντουμπάι», λέει ένας Ρώσος επιχειρηματίας που απολαμβάνει την φιλοξενία των Εμιράτων.



Άραβας επιχειρηματίας που διαχειρίζεται υπερπολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα στο Ντουμπάι λέει πως υπάρχει «απίστευτη ζήτηση» από τους Ρώσους μετά την εισβολή.

Μία οικογένεια Ρώσων ενοικίασε διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων μπροστά στην θάλασσα, έναντι 15.000 δολαρίων τον μήνα. Άλλοι 50 Ρώσοι του έχουν ζητήσει να τους βρει ακίνητα στην ίδια περιοχή.

Γιατί αλλάζουν στάση οι Άραβες έναντι των ΗΠΑ

Η στάση των Σαουδαράβων και των εμίρηδων απέναντι στις ΗΠΑ δεν εξέπληξε τους Αμερικανούς αναλυτές. Θυμήθηκαν την έντονη ενόχλησή τους όταν η Ουάσινγκτον υποστήριζε τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, το 2011, την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έφτασε σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και στη συνέχεια για την απάθεια του Ντόναλντ Τραμπ όταν εκδηλώθηκαν επιθέσεις εναντίον τους, τις οποίες απέδωσαν στους Ιρανούς.

Τώρα το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και των εμίρηδων στα ΗΑΕ στέλνει στην Ουάσινγκτον το μήνυμα ότι οι πλούσιες χώρες του Κόλπου δεν θα πρέπει να θεωρούνται «δεδομένες» ως σύμμαχοι.

«Η σχέση μας με τους Αμερικανούς είναι εκεί, αλλά δεν είναι μονογαμική σχέση, διότι οι Αμερικανοί είναι αναξιόπιστοι», εξηγεί ο Αλί Σιχάμπι, πολιτικός αναλυτής στη Σαουδική Αραβία, που έχει πολύ καλές επαφές με την βασιλική οικογένεια.

Η Ρωσία φρόντισε να συσφίξει τις σχέσεις της με τις πλούσιες χώρες του κόσμου και σε άλλα πεδία. Ήδη Σαουδάραβες στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στη Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Εμιράτα συνεργάζονται με την Μόσχα στα θέματα της Λιβύης, Ρώσοι και Εμιρατινοί συνεργάζονται σε στρατιωτικά θέματα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Ζαγιέντ, ντε φάκτο ηγέτης των ΗΑΕ επισκέφθηκε την Μόσχα τουλάχιστον έξι φορές στο διάστημα 2013-2018 και όταν ο Πούτιν πήγε στο Άμπου Ντάμπι, το 2019, τα μνημεία της πόλης φωτίστηκαν με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, ενώ τα οχήματα της αστυνομίας κυκλοφορούσαν με μπάνερς που διαφήμιζαν την φιλία Ρωσίας-ΗΑΕ.

Το Ντουμπάι εξελίσσεται σε αποικία των Ρώσων ολιγαρχών που θέλουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του λονδρέζικου Κένσινγκτον ή της γαλλικής Ριβιέρας. Και οι ολιγάρχες εκτιμούν την διακριτικότητα των Αράβων σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates