.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ: "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" 3.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΑΜΠΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΣΟΝ...ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 115.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΝΩ Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ
Μιλάμε κυριολεκτικά για σταγόνα στον ωκεανό του επερχόμενου πλιάτσικου που θα χτυπήσει την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε το "πάγωμα" του πλειστηριασμού που ευαγγελίζονται δεν είναι είναι τίποτα παραπάνω από σκέτη κοροϊδία αφού οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραδώσουν εθελοντικά τα σπίτια τους στον Φορέα του Νέου Πτωχευτικού με "αντιστάθμισμα" να μην τους πετάξουν εκτός μέσω πλειστηριασμού...Εν ολιγοις δηλαδή να γίνουν εθελοντικά νοικάρηδες στα σπίτια τους !!!




Μητσοτάκης: Παγώνουν οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών


«Παγώνει» με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος, όπως είπε, είναι να απλωθεί «ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο».


Διαβάστε στο κάτωθι ρεπορτάζ της imerisia.gr ποιο είναι αυτό το «πάγωμα» :


Τoν δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για το μεταβατικό, ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό το ενδιάμεσο καθεστώς θα απλώσει δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να μη βγει άμεσα σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία τους, μέχρι την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα τους εξασφαλίσει το δικαίωμα στέγασης στο σπίτι τους έναντι ενοικίου.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεταβατικό καθεστώς θα έχει διάρκεια 15 μηνών.

Πόση θα είναι η δόση-μίσθωμα

Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.

Ετσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Με το πέρας της 12ετίας ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά.

Ποιοι οφειλέτες θεωρούνται επιλέξιμοι

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), δηλαδή το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και μέχρι 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας είναι από 120.000 έως 180.000 ευρώ ανάλογα της σύνθεσης του νοικοκυριού, ενώ εφαρμόζεται και το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».

Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Για να αποφευχθούν καθυστερήσεις, προσφυγές οφειλετών στα δικαστήρια και μονιμότερες επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας, που θα είναι πολύ απλή για τους χρήστες χωρίς να απαιτείται χειροκίνητη συγκέντρωση δικαιολογητικών.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates