Στις αρχές του 2017 μια διπλωμάτισσα καριέρας που υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα επέστρεψε στην Αβάνα μετά από διακοπές για να ανακαλύψει ότι κάποιος είχε μπει στο σπίτι της. Το κατάλαβε επειδή το ψυγείο ήταν εκτός πρίζας και όλα τα φαγητά είχαν χαλάσει, αλλά κατά τα άλλα δεν έλειπε τίποτα. Δεν έδωσε σημασία. Όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα παρακολουθούνταν προκειμένου να καταλάβει η πολύ ικανή κουβανική αντικατασκοπεία αν είχε να κάνει με πιθανό πράκτορα της CIA ή συνεργάτη αντιφρονούντων. Συχνά οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να γνωρίζουν τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος τους ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο της – υπάλληλοι της πρεσβείας είχαν ξυπνήσει κάποιο πρωί για να βρουν αποτσίγαρα στο σαλόνι τους ή περιττώματα στη λεκάνη της τουαλέτας.
Δυο μήνες αργότερα, καθώς έπλενε τα πιάτα στην κουζίνα της, ένιωσε μια φοβερή πίεση στο κεφάλι της και μετά μια σουβλιά. Ήταν ο πιο φοβερός πόνος που είχε νιώσει ποτέ. Μέσα στον πανικό της, αναρωτήθηκε αν της συνέβαινε αυτό που είχε περιγράψει τον προηγούμενο Δεκέμβριο ένας πράκτορας της CIA που βρισκόταν στη χώρα υπό διπλωματική κάλυψη, όταν μπήκε στο ιατρείο της πρεσβείας και δήλωσε ότι είχε βιώσει σπίτι του κάποια περίεργα συμπτώματα πίεσης και ήχου που ακολουθήθηκαν από πονοκεφάλους και ζαλάδες. Από τότε άλλοι τέσσερις άνθρωποι της CIA στην Κούβα είχαν διηγηθεί συμπτώματα από κάποια μυστηριώδη «ηχητική επίθεση». Θυμήθηκε τη συμβουλή του υπεύθυνου ασφαλείας: σε μια τέτοια κατάσταση να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από το σημείο όπου βίωσαν το περιστατικό και να προστατευτούν πίσω από έναν συμπαγή τοίχο. Βγήκε από την κουζίνα και συνήλθε λίγο. Έπεσε για ύπνο, όμως ο πόνος δεν την άφησε να κοιμηθεί. Το πρωί πονούσε ακόμη το κεφάλι της και δεν μπορούσε να συγκεντρώσει το βλέμμα της ώστε να διαβάσει τα συστατικά σε ένα κουτί δημητριακών. Τις επόμενες εβδομάδες, πάθαινε ξαφνικές ζαλάδες, έχανε την ισορροπία της και έπεφτε πάνω σε πόρτες. Κοιμόταν πολύ λίγο κάθε βράδυ και ξέχναγε συζητήσεις που μόλις είχε κάνει.
Τα ίδια συμπτώματα είχαν και μέλη της πρεσβείας του Καναδά που στην αρχή πίστεψαν ότι οφείλονταν σε μια απολύμανση για τα κουνούπια που είχε γίνει εκεί κοντά. Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι επρόκειτο για επίθεση με κάποιο ηχητικό ή ακουστικό όπλο. Ειδοποιήθηκε η Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε τα θύματα σε έναν καθηγητή ωτολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι που επιβεβαίωσε ότι είχαν υποστεί τραύματα, παρόμοια με της διάσεισης, του είδους που πάθαιναν οι στρατιώτες από βόμβες στους δρόμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Όμως δεν υπήρχαν ίχνη σύγκρουσης. Ήταν σαν «διάσειση χωρίς τη διάσειση». Τότε κι άλλοι άρχισαν να αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα, σύνολο 16 υπάλληλοι της πρεσβείας.
Στην Αβάνα έφτασε κλιμάκιο του FBI με άπειρες βαλίτσες με τεχνολογικό εξοπλισμό που επισκέφτηκαν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία των θυμάτων. Εξέτασαν τα πάντα, από τα ταβάνια έως τους Wi-Fi routers που κρέμονταν στους διαδρόμους των ξενοδοχείων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συγκέντρωσε μια ομάδα ακαδημαϊκών και κυβερνητικών στελεχών για να μελετήσουν τις εξετάσεις των θυμάτων. Βρήκαν ότι, παρόλο που τα συμπτώματα τους ποικίλαν πολύ(ζάλη, πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία, άγχος, γνωστικές δυσκολίες, απώλεια μνήμης, απώλεια ακοής κ.λπ.), όλα τα θύματα είχαν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις. Μέχρι τότε, για τη χαώδη κυβέρνηση Τραμπ, που μόλις είχε αναλάβει, τα προβλήματα κάποιων διπλωματών και κατασκόπων στη μισητή Κούβα δεν ήταν προτεραιότητα, ενώ η CIA είχε αποφασίσει να κρατήσει το όλο θέμα μυστικό μέχρι να διαλευκανθεί. Τότε μια ανώτερη αξιωματούχος της CIA που επισκέφτηκε την Αβάνα τον Αύγουστο του 2017 ξύπνησεστο δωμάτιο της στον όγδοο όροφο του Hotel Nacional από ένα μουρμουρητό και αίσθημα έντονης πίεσης στο κεφάλι. Όταν επέστρεψε στα κεντρικά στο Λάνγκλεϊ, δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε να οδηγήσει.
Ο τότε διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο έκλεισε το παράρτημα της υπηρεσίας στην Αβάνα και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανακάλεσε σχεδόν όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ απελάθηκαν 15 Κουβανοί διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον.
Τα εγκεφαλογραφήματα θυμάτων έδειξαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που δεν μπορούν να συνδεθούν με καμία γνωστή ασθένεια. Αφού ξακαθαρίστηκε ότι τέτοια τραύματα δεν μπορούν να προκληθούν από ήχο (άρα δεν μπορούσε να ευθύνεται ένα «ηχητικό όπλο») και υπήρχε μικρή πιθανότητα να οφείλονται σε κάποια ουσία ή τοξίνη (θα ήταν ανιχνεύσιμη στον οργανισμό), επιστήμονες έριξαν την ιδέα ενός όπλου μικροκυμάτων που είχαν αναπτύξει οι Κουβανοί, μια συσκευή που εξέπεμπε ραδιοσυχνότητες ή ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και εισέρχετο στον εγκέφαλο από το αυτί προκαλώντας μικροεγκεφαλικά.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα με τη θεωρία της ενοχής της Κούβας. Ο Καναδάς διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη χώρα και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις στους 14 διπλωμάτες της.
Ήδη μετά το τρίτο περιστατικό, στις αρχές του 2017, o Αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί με Κουβανούς αξιωματούχους για να παραπονεθεί. Εκείνοι ήταν κατηγορηματικοί. Η Κούβα σεβόταν τη Συνθήκη της Βιέννης και ποτέ δεν θα επιτίθετο σε διπλωμάτες. Ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο συνάντησε τον πρέσβη, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, επιμένοντας: Μήπως «μια τρίτη χώρα» ήταν πίσω από τις επιθέσεις;
Από το 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα μετά από 53 χρόνια και φαινόταν ότι είχε βρει ένα πεδίο συνεννόησης με τον Ραούλ Κάστρο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν διακαώς να συνεργαστούν με τις πολύ ικανές κουβανικές στον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών της Νοτίου Αμερικής. Οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι ότι η Ρωσία δεν ήταν χαρούμενη που είχαν μπει στα χωράφια της. Οι Ρώσοι είχαν και τα μέσα να κάνουν κάτι τέτοιο σε κουβανικό έδαφος, ίσως με τη βοήθεια των σκληροπυρηνικών του ντόπιου κομουνιστικού κόμματος που παρακολουθούσαν με φρίκη «τη νέα αμερικανική απόβαση» στο νησί. Όπως και να είχε, όποιος ήθελε να βάλει τέλος στο love story ΗΠΑ-Κούβας, το είχε καταφέρει. Η αμερικανική πρεσβεία πια περιτριγυριζόταν από κίτρινη αστυνομική ταινία «Απαγορεύεται η είσοδος» και οι Κουβανοί πολίτες που ήθελαν βίζα έπρεπε να κάνουν την αίτηση στην Γκουϊάνα, δύο χιλιάδες μίλια μακριά.
Τότε, διαλύοντας κάθε υποψία, άρχισαν να εμφανίζονται περιστατικά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Τον Μάρτιο του 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα επικέφτηκε την Αβάνα για να εορταστεί η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έναν χρόνο πριν.
O Mαρκ Πολυμερόπουλος στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2017.
Επειδή είχαν ήδη αρχίσει να ακούγονται θεωρίες περί μαζικής υστερίας, κάποια από τα θύματα στην Κίνα απευθύνθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που έχει πείρα στην έρευνα των ιατρικών επιπτώσεων των μικροκυμάτων. Βρέθηκε ότι είχαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, στοιχείο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καταστήσει απόρρητο.
Το μυστήριο βέβαια παρέμενε: Ποιος ήταν υπεύθυνος; Κάποιοι πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στις σκοτεινές γωνίες του Ψυχρού Πολέμου, «εκεί όπου συναντιούνται η επιστήμη, η ιατρική, η κατασκοπεία και η γεωπολιτική».
Από τότε που ανακαλύφθηκαν τα ραντάρ, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άνθρωποι λένε ότι μπορούν να ακούσουν κάτι όταν ένα κοντινό ραντάρ ανάψει και αρχίσει να στέλνει μικροκύματα στον ουρανό, παρόλο που δεν βγάζει κάποιο ήχο. Τη δεκαετία του 1970, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάλαβε ότι μπορούσε να ακούσει στο κεφάλι του έναν ήχο σαν φερμουάρ ή δάχτυλα που χτυπούν όποτε ο βοηθός του του έστελνε παλμούς ραδιοκυμάτων. Συμπέρανε ότι η ενέργεια απορροφιόταν από τον μαλακό ιστό του εγκεφάλου και μετατρεπόταν σε κύμα πίεσης μέσα στο κεφάλι, το οποίο ο εγκέφαλος ερμήνευε ως ήχο. Αυτό συνέβαινε όταν τα μικροκύματα υψηλής ισχύος στέλνονταν ως παλμοί και όχι σε συνεχή μορφή χαμηλής ισχύος που έχει π.χ. ένας σύγχρονος φούρνος μικροκυμάτων.
Οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι και οι Ρώσοι έκαναν τα δικά τους πειράματα, συγκεκριμένα έστελναν μικροκύματα στον λαιμό βατραχιών μέχρι να σταματήσει η καρδιά τους.
Την ίδια στιγμή, η δεκαώροφη αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα λουζόταν σε χαμηλά μικροκύματα που έστελνε μια κεραία σε κοντινή πολυκατοικία. Το γεγονός, γνωστό ως «το σήμα της Μόσχας-Moscow Signal», ήταν γνωστό στους Αμερικανούς που απλώς το παρακολουθούσαν από το ’50. Όταν το 1974 ο νέος πρέσβης εμφάνισε μια σειρά από συμπτώματα, όπως αίμα από τα μάτια, οι Αμερικανοί τοποθέτησαν προστατευτικά πάνελ γύρω από το κτίριο (ο πρέσβης τελικά πέθανε από λευχαιμία to 1986 σε ηλικία 66 ετών).
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, 1964.
Ποιος ήταν ο σκοπός του «Σήματος της Μόσχας»; Οι Αμερικανοί υπέθεταν ότι τα μικροκύματα ενίσχυαν τις προσπάθειες υποκλοπής συνομιλιών, όπως ενεργοποιώντας άλλες συσκευές παρακολούθησης.
Θεωρείται πάντως ότι το ενδιαφέρον για μετατροπή των μικροκυμάτων σε όπλο δεν σταμάτησε με τον Ψυχρό Πόλεμο. Τη δεκαετία του ’90 οι HΠΑ υποτίθεται ότι έκαναν τα ανεπιτυχή πειράματα Hello, που σκοπό είχαν να διαπιστώσουν αν μικροκύματα μπορούσαν να παράξουν ήχους στο κεφάλι ανθρώπων, Goodbye για χειραγώγηση του πλήθους και Goodnight για να δουν αν μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον. O δικηγόρος των θυμάτων του συνδρόμου πιστεύει ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία κάνουν ανάλογα πειράματα εδώ και χρόνια.
Τον Δεκέμβριο του 2020, έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών κατέληξε ότι ο πιθανότερος υπεύθυνος για τα συμπτώματα του συνδρόμου της Αβάνας ήταν η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων».
Καθώς περνούν τα χρόνια, το σύνδρομο παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης κατασκοπείας. Περίπου 200 Αμερικανοί σε όλον τον κόσμο έχουν πια προσβληθεί, από το Κιργιζστάν έως το Bερολίνο και τη Βιέννη. Τον Νοέμβριο του 2020, ένας αξιωματούχος είχε τόσο έντονα συμπτώματα στο νότιο γρασίδι του Λευκού Οίκου που πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο σίγουροςότι πεθαίνει. Κάποιοι κατάσκοποι και διπλωμάτες είχαν τόσο επίμονες παρενέργειες, που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τα πόστα τους. Καναδοί διπλωμάτες κατηγορούν την κυβέρνηση τους ότι αποκρύπτει στοιχεία για νέες περιπτώσεις εγκεφαλικών κακώσεων στην Κούβα. 21 Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση – o δικηγόρος κάποιων θυμάτων λέει ότι ένας από τους πελάτες του προσβλήθηκε από το σύνδρομο το 1996.
Τον Αύγουστο του 2021, όταν ένα ταξίδι της Κάμαλα Χάρις στο Βιετνάμ καθυστέρησε κάποιες ώρες, κυκλοφόρησε στα μέσα ότι η αντιπρόεδρος είχε συμπτώματα του συνδρόμου.
Aπό τον Ιούλιο την έρευνα για να διαλευκανθεί η υπόθεση έχει αναλάβει ένας βετεράνος της CIA από την ομάδα που είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό του κρησφύγετου του Οσάμα μπιν Λάντεν.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου