Υπόθεση πρωτοφανούς εύνοιας την οποία απολαμβάνει συγκεκριμένος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Πρόκειται για έναν 62χρονο ακαδημαϊκό ο οποίος παρότι έχει καταδικαστεί (πρωτόδικα) για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, εντούτοις παραμένει ακόμη και σήμερα στη θέση του, με το πλέον σκανδαλώδες να είναι το γεγονός ότι διαχειρίζεται κονδύλια χιλιάδων ευρώ! Όπως είχαμε ήδη γράψει (την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022), ο 62χρονος ακαδημαϊκός, παρότι καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε φυλάκιση για υπεξαίρεση, εξακολουθεί να εργάζεται ανενόχλητος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ πρόσφατα μάλιστα είχε διεκδικήσει και τη θέση του κοσμήτορα. Το πλέον δυσεξήγητο είναι ότι παρότι η καταδίκη του έχει γνωστοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εντούτοις άπαντες ποιούν την νήσσαν!
Η απόφαση
Τον Φεβρουάριο του 2020, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ένοχο τον καθηγητή Γ.Κ. για υπεξαίρεση που συνέβη στις 3/11/2015 και του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο, αντίθετα, αθώωσε τους Γ.Κ. και Ν.Γ. οι οποίοι κατηγορούνταν για συνέργεια στην υπεξαίρεση.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «Ο Γ.Κ. κατηγορήθηκε ότι ιδιοποιήθηκε, παράνομα, ξένα κινητά πράγματα, που περιήλθαν στην κατοχή του με οποιονδήποτε τρόπο».
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Γ.Κ. «εισήλθε στο δωμάτιο του Εργαστηρίου… αφού πρώτα διέρρηξε την πόρτα εισόδου σε αυτό, με τη βοήθεια των υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γ.Κ. και Ν Γ. Αφού εισήλθε σε αυτό έλαβε στην κατοχή του προσωπικά αντικείμενα του εγκαλούντος καθηγητή Γ. , που φύλαγε εντός, καθότι το χρησιμοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όντας διευθυντής του, και έλαβε στην κατοχή του μια σειρά από αντικείμενα, τα οποία και δεν απέδωσε στον συνάδελφό του όταν εκείνος του τα ζήτησε (την 3η-11-2015), αλλά τα ενσωμάτωσε στην περιουσία του, ιδιοποιούμενος αυτά παράνομα.
Μεταξύ άλλων ο καταδικασθείς καθηγητής πήρε:
– Μεγάλο αριθμό από σημαντικές συμβουλευτικές μελέτες για διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς που είχε πραγματοποιήσει ο εγκαλών καθηγητής μόνος ή και σε συνεργασία με άλλα μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
– Εργασίες, μελέτες και έρευνες του εγκαλούντος, υλικό πρωτότυπο που είχε δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά συνέδρια, χειρόγραφα βιβλίων.
– Προσωπικούς φακέλους του μηνυτή με φορολογικά και ιατρικά δεδομένα του.
– Σκληρούς δίσκους με αρχεία.
– Μεγάλο αριθμό βιβλίων φιλοσοφίας και τέχνης.
– Φωτογραφική μηχανή.
– Σημαντικά προσωπικά αντικείμενα.
– 1.750 ευρώ μετρητά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καταδικασθείς καθηγητής πραγματοποίησε τη διάρρηξη και υπεξαίρεση εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο συνάδελφός του , που κατείχε μέχρι τούδε διευθυντική θέση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, βρισκόταν σε καθεστώς αναγκαστικής αποχής από τα καθήκοντά του (δυνάμει υπουργικής απόφασης).
Ο καθηγητής αυτός είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, αλλά αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό. Είχε προηγηθεί απόφαση της Συνέλευσης στο Τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου, με την οποία αντικαταστάθηκε ο εγκαλών από τη θέση αυτή και στη θέση αυτή ορίστηκε ο καταδικασθείς Γ.Κ.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο όμως, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ίσχυε νομικά καθώς θα έπρεπε να εγκριθεί πρώτα από τη Γενική Συνέλευση (που δεν είχε λάβει ακόμα χώρα έως την 3η-11-2015)».
Οι Γ.Κ. και Ν.Γ., διοικητικοί υπάλληλοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατηγορήθηκαν ότι διέρρηξαν την πόρτα του εργαστηρίου και βοήθησαν τον 62χρονο καθηγητή να υπεξαιρέσει το ρολόι, τα χρήματα και τα άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον εγκαλούντα καθηγητή.
«Κυκλώματα»
Την ίδια στιγμή για κυκλώματα διαφθοράς μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τα οποία εδώ και χρόνια νέμονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κάνουν λόγο διακεκριμένοι καθηγητές, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση καλύπτεται από ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους «εκλεκτούς του κυκλώματος». Αντίθετα, όσοι τολμήσουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά βρίσκονται, όπως λένε, αντιμέτωποι με απειλές, διώξεις και ένα ανελέητο bullying με στόχο να «σωπάσουν». Μάλιστα από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή της εφημερίδας προκύπτει ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ενήμερη τόσο η πρώην όσο και η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Μιλώντας στην «Μ» ο συνταξιοδοτηθείς πλέον καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Βάμβουκας, είπε μεταξύ άλλων: «Έχει δημιουργηθεί ένα κύκλωμα διαφθοράς εδώ και 30 χρόνια με διαχρονικά χαρακτηριστικά, το οποίο νέμεται τους πόρους του πανεπιστημίου».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου