Ο πληθωρισμός τροφίμων μαστίζει ήδη τους καταναλωτές παγκοσμίως, αλλά πλέον οι ανατιμήσεις μπορεί να γίνουν ακόμη πιο αισθητές, δεδομένου ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί τις πιο βασικές καλλιέργειες στον κόσμο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού. Το κλείσιμο λιμανιών και σιδηροδρόμων στην Ουκρανία, στη χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως το «καλάθι για το ψωμί της Ευρώπης», έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει τις εξαγωγές της χώρας στο χάος, σύμφωνα με το Bloοmberg.
Και δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι από τα σιτηρά που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό. Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας χαμηλού κόστους σχεδόν για κάθε είδος λιπάσματος. Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί η «αφανής» αλλά κομβική σημασία των λιπασμάτων για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Σχεδόν κάθε πιάτο φαγητό έχει μια δόση λιπάσματος. Εάν το παγκόσμιο εμπόριο διαταραχθεί, αυτό θα σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους αγρότες σε όλο τον κόσμο, και συνεπώς περαιτέρω ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Οι τιμές έχουν ήδη εκτοξευθεί. Αυτή την εβδομάδα αυξάνονται τα πάντα: από σιτάρι μέχρι καλαμπόκι και σόγια. Ένας πόλεμος που θα σταματούσε τις εξαγωγές της Ουκρανίας πιθανότατα θα οδηγούσε τις τιμές του σιταριού σε άνοδο κατά 30% και του καλαμποκιού κατά 20%, σύμφωνα με αναλυτές της Rabobank.
Το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών την Παρασκευή, αφού τα κέρδη περιορίστηκαν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση επειδή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν κατά το μέγιστο που επιτρέπει το χρηματιστήριο. Το καλαμπόκι έχει αυξηθεί σχεδόν 20% μέχρι στιγμής φέτος.
«Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Andrew Harig, αντιπρόεδρος του Food Marketing Institute, στο ετήσιο φόρουμ για τις προοπτικές της γεωργίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ την Πέμπτη. «Απλώς δεν κατανοούμε πλήρως πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία».
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δυσχεράνει τις καλλιέργειες, ενώ η έλλειψη εργαζομένων και το υψηλότερο κόστος μεταφορών κατέστρεψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κρίση στην Ουκρανία απλώς θα ωθήσει έτι περαιτέρω τις τιμές, δήλωσε ο Jack Scoville, αντιπρόεδρος της Price Futures Group Inc. στο Σικάγο. «Ο ουρανός είναι το όριο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου