Πόσες φορές έχεις κοιτάξει τον λογαριασμό της τράπεζάς σου, νιώθοντας αγχωμένος πως «κάτι δεν πάει καλά»; Μπορεί τα χρήματα, που έχεις μέσα, να σου φαίνεται λίγα ή πολλά, ανάλογα με τις ανάγκες σου ή τους στόχους σου. Εννιά στις δέκα φορές, βέβαια, συμβαίνει το πρώτο.
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία 10-11 χρόνια, η λέξη «αποταμίευση» βγήκε από πολλά λεξιλόγια. Η νέα γενιά δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη, όπως έκαναν οι μεγαλύτεροι, μιας και τα έξοδα «τρέχουν», ενώ τα έσοδα μειώνονται.
Αν μπορούμε, όμως, να πούμε ότι έχει κάνει κάτι καλό η πανδημία είναι πως έκανε κάποιους να μείνουν περισσότερο σπίτι, κρατώντας μερικά χρήματα για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους στο μέλλον, όπως ταξίδια ή νέα επιχειρηματικά πρότζετκς.
Και φτάνουμε τώρα σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο δεν έχει μία συγκεκριμένη απάντηση. «Πόσα χρήματα πρέπει να έχω αποταμιεύσει στα 30, στα 40 ή στα 50 μου;». Αν και μιλάμε για μια καθαρά προσωπική υπόθεση, το περιοδικό TIME προσπάθησε με τη βοήθεια κάποιων ειδικών γύρω από τα χρηματοοικονομικά, να δώσει μια απάντηση.
Αυτό έγινε σε γενικό πλαίσιο και αφορά ένα χρονοδιάγραμμα αποταμίευσης ανάλογα με την ηλικία μας. Βέβαια, για τα ελληνικά δεδομένα ίσως είναι και λίγο ουτοπικό. Δεν χάνουμε, όμως, και κάτι να το μελετήσουμε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους experts του ΤΙΜΕ σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, θα πρέπει να αφήνουμε στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο υπολογίζεται πάνω κάτω όσο ο ετήσιος μισθός μας. Έτσι, από στη δεκαετία 20-30, καλό θα ήταν να έχουμε καταφέρει να βάλουμε στην άκρη μια φορά τον ετήσιο μισθό μας. Ίσως ένα ποσό γύρω στα 9.000 ευρώ να ήταν καλά.
Την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΤΙΜΕ, αυτό το ποσό θα πρέπει να έχει τριπλασιαστεί. Βέβαια, όπως σημειώνεται, αυτή είναι και η πιο «ακριβή» δεκαετία της ζωή μας, καθώς πολλοί αποφασίζουν να παντρευτούν, να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο.
Στα 40-50 το αρχικό ποσό πρέπει να έχει εξαπλασιαστεί, ενώ στη δεκαετία 50-60 ο στόχος είναι να διατηρήσει κάποιος στην άκρη οκτώ φορές τον ετήσιο μισθό του. Τέλος μετά τα εξήντα θα και στην ηλικία της σύνταξης υποτίθεται πως κάποιος θα έχει καταφέρει να βάλει αρκετά χρήματα στην άκρη, προκειμένου να μην αγχώνεται να κάνει όλα εκείνα, που θέλει τόσα χρόνια.
Είπαμε, πρόκειται για ένα σενάριο κάπως μακρινό για την Ελλάδα, ωστόσο μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις. Όπως για παράδειγμα να ξεκινήσεις με τη νέα χρονιά, να αφήνεις ένα ελάχιστο ποσό στην άκρη, προκειμένου να «χτίσεις» ένα απόθεμα. Ένα επίσης καλό σχέδιο είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα 50-30-20, για τον οποίο είχαμε γράψει στο παρελθόν.
Όπως και να 'χει, εσύ και οι συνθήκες στις οποίες ζεις, το ορίζετε αυτό.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου