.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ !!!



Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν θα αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με την ενεργοποίηση των κεφαλαιοποιητικών λογαριασμών του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, η επταμελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου, ως μεταβατικό όργανο διοίκησής του, θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα προβλέπει τον τρόπο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης θα προσδιοριστούν πολύ σύντομα, και ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει τις εισφορές και θα τις αποδίδει στους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς που θα δημιουργηθούν στο ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι προθεσμίες και ο χρόνος υποβολής των ΑΠΔ δεν θα τροποποιηθούν και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται με την ίδια διαδικασία, όπως και σήμερα, δηλαδή η ΑΠΔ υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος. Η διαφοροποίηση που προωθείται, είναι ότι η καταβολή των εισφορών θα πραγματοποιείται με την έλευση της νέας χρονιάς με βάση δύο ταυτότητες πληρωμής: μία για τον e-ΕΦΚΑ και μία για το ΤΕΚΑ.

Την ίδια στιγμή, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εργοδότες, που ενώ παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν τις αποδίδουν στο ΤΕΚΑ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζομένου, αν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ και η απόλυση με αυτό τον τρόπο θεωρείται άκυρη. Ακόμη δεν θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, καθώς θα ενεργοποιείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε περίπτωση που δεν αποδίδονται εντός του προβλεπόμενου διμήνου. Άλλωστε δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ.

Ποιοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στο ΤΕΚΑ


Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.


Από 1/1/2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

-Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.

-Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Το ύψος των εισφορών δεν διαφοροποιείται από εκείνο του ισχύοντος συστήματος, διαμορφώνεται δηλαδή σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο μέχρι και τον Μάιο του 2022, και σε 3% για τον καθένα εφεξής και θα πιστώνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.



ΠΗΓΗ
mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates