.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΡΤΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΝΑ ΚΛΑΨΕΤΕ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ 300€/MWH Η ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !!!

 


Κόστος ρεύματος: Πώς φτάσαμε από το θαύμα στο... δράμα


Δύο ημέρες κράτησε το θαύμα. Η Ελλάδα να έχει τη χαμηλότερη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Σήμερα κάνει ένα εντυπωσιακό μπουμ και σπάζοντας για πρώτη φορά τη γραμμή των 300 ευρώ, διαμορφώνεται στα 328,46 ευρώ τη μεγαβατώρα, με μέγιστη τιμή εντός της ημέρας τα 425 ευρώ/MWh! Πρόκειται για άλμα-ρεκόρ και χωρίς να έχει αυξηθεί η ζήτηση σε σχέση με χθες.

Αυτό που αυξήθηκε είναι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, αν και ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, αθροιστικά ως «πράσινη» παραγόμενη ενέργεια, υπερβαίνουν αυτή του αερίου.

Με αυτά τα δεδομένα, έως και σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 230,64 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στο ίδιο ακριβώς διάστημα του Νοεμβρίου ήταν στα 215,57 ευρώ/MWh, για να κλείσει τον προηγούμενο μήνα στα 228,87 ευρώ/MWh. Με απλά λόγια, θα συνεχιστεί το σοκ με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Προχθές, Τρίτη, δημιουργήθηκε ευφορία και εύλογα, γιατί η Ελλάδα παρουσίασε τη χαμηλότερη μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη, με 197,24 ευρώ. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της ημέρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας: Το φορτίο ήταν αυξημένο, η παραγωγή από φυσικό αέριο στις 70.407 MWh, από ΑΠΕ, μαζί και της Κρήτης, στις περίπου 63.000 MWh και τα νερά στις 32.642 MWh. Ο λιγνίτης με τις θερμικές της Κρήτης έδωσαν περί τις 25.437 MWh. Η μειωμένη τιμή αποδόθηκε στη μεγάλη συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και κυρίως των αιολικών, γιατί βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες.

Χθες, Τετάρτη, η μέση χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε στα 222,75 ευρώ/MWh (+12,93%). Η ζήτηση παρουσίασε νέα αύξηση, το φυσικό αέριο έδωσε 66.829 MWh, οι ΑΠΕ 72.285 MWh, τα νερά 32.206 MWh και λιγνίτης με θερμικές Κρήτης 28.516 MWh. Είναι δηλαδή μία ημέρα με μικρότερη συμμετοχή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την προηγούμενη, και πολύ μεγάλη της καθαρής ενέργειας, ακόμη πιο υψηλή από αυτήν της Τρίτης. Θα περίμενε κανείς η μέση τιμή να μειωθεί ακόμη περισσότερο, αντίθετα, «τσιμπάει» προς τα πάνω. Ας σημειωθεί ότι Τρίτη και Τετάρτη είχαμε μειωμένες εισαγωγές, γιατί ως φθηνότερη αγορά στέλναμε μεγαλύτερες ποσότητες στις ακριβότερες (Βουλγαρία και Ιταλία μέσω της σύζευξης).

Σήμερα, Πέμπτη, το φορτίο είναι μειωμένο σε σχέση με χθες, το φυσικό αέριο φθάνει τις 80.530 MWh, οι ΑΠΕ στις 72.285 MWh, τα νερά 32.206 MWh και λιγνίτης συν Κρήτη 24.696 MWh, λιγότερη παραγωγή από αυτή της Τετάρτης. Μέση χονδρεμπορική τιμή στα 328 ευρώ (+47,46%). Οι καιρικές συνθήκες, και ευτυχώς, συνεχίζουν να επιτρέπουν την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν την τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι στο β’ εξάμηνο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τραβά σταθερά την ανηφόρα, κερδίζοντας κάθε φορά και ένα καινούριο ύψωμα. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σταματούν, με την Κομισιόν να αντιδρά γι’ αυτού του είδους τις ενισχύσεις, γιατί θεωρεί ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι πώς θα καταφέρει να στηρίξει από τον Ιανουάριο τους καταναλωτές, με τους λογαριασμούς να καταφθάνουν από τον Δεκέμβριο με εξωφρενικά ποσά, καθώς αποτυπώνουν πια τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές από τον Οκτώβριο και μετά. Και όσο συνεχίζονται αυτές να αυξάνονται, τόσο πιο «φωτιά και λάβρα» θα γίνονται τα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates