.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΤτΕ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΔΙΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2021 !!!

ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ
Ενώ συνεχίζεται η φυγή από τις προθεσμιακές καταθέσεις αφού τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά !!!





Κοντά στα 180 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν στο τέλος του 2021 οι καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση θα καταγραφεί ρεκόρ 10 ετών, καθώς τελευταία φορά που βρέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα τα καταθετικά υπόλοιπα ήταν το φθινόπωρο του 2011.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2021, οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση 12,50 δισ. ευρώ.

Κάθε Δεκέμβριο όμως σημειώνονται μεγάλες καθαρές εισροές σε καταθετικά προϊόντα. Πχ. πέρυσι, η άνοδος του μήνα ανήλθε σε 4,50 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι αν ο φετινός τελευταίος μήνας του χρόνου δεν είναι το ίδιο ανοδικός και η αύξηση φτάσει πχ. στα 2,50 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα στις 31/12 θα διαμορφωθούν πάνω από τα 178 δισ. ευρώ.

Οι μηνιαίες μεταβολές των υπολοίπων νοικοκυριών - επιχειρήσεων
(ποσά σε εκατ. ευρώ)




Τι έγινε το Νοέμβριο

Το Νοέμβριο 2021 συνεχίστηκαν οι τάσεις των τελευταίων μηνών. Η καταθετική βάση ενισχύθηκε κατά 1,97 δισ. ευρώ.

Η άνοδος προήλθε αυτή τη φορά από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ενισχύονται κατά 5,75 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των εγχώριων νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 110 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων του μήνα.

Το πρόσημο του 11μήνου παραμένει πάντως θετικό, με τη συνολική αύξηση να φτάνει τα 6,1 δισ. ευρώ.


Νέα διαρροή στις προθεσμιακές

Στον αντίποδα συνεχίστηκε η διαρροή από τους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι οδεύουν προς το τέλος τους το 2022, καθώς οι αποδόσεις είναι οριακά πάνω από το 0%.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο υποχώρησαν τα υπόλοιπά τους κατά 757 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον 27ο συνεχή μήνα, που καταγράφεται μείωση.

Στο σύνολο της χρονιάς, έως και το τέλος Νοεμβρίου που υπάρχουν στοιχεία, η πτώση τους έχει φτάσει τα 9,51 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 865 εκατ. ευρώ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates