.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» : ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ...ΑΛΗΘΕΙΑ !!!

 



Mε μια πολυσέλιδη έκθεση με τίτλο «Παρατηρήσεις στο σ/ν για τους ποινικούς κώδικες», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πως ανοίγει παράθυρο κρατικής λογοκρισίας, ενώ πλήττει παράλληλα την αρχή της αναλογικότητας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 191 ΠΚ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων «μετατρέπει και πάλι το αδίκημα σε έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και πλέον δεν θα είναι αναγκαίο να επέλθει όντως το αποτέλεσμα του φόβου ή της ανησυχίας αλλά θα αρκεί η δυνατότητα των ειδήσεων να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο» και «επιπλέον εισάγει στην αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος την ικανότητα της ψευδούς είδησης να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρύτερη “δημόσια τάξη”», κάτι που είναι «μέγεθος μη μετρήσιμο», ενώ «η διάκριση από την αλήθεια είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη».

Αναφέρεται ακόμα πως «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία», ενώ τονίζεται πως «είναι προφανές ότι σκοπός της ρύθμισης είναι η δίωξη των “αιρετικών” απόψεων που διατυπώνονται στα ΜΜΕ» με αφορμή την πανδημία και «περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης όπως αυτό αποτυπώνεται στα άρθρα 5 και 14 του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 11 παρ. 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Για πρώτη φορά τιμωρεί και τον πραγματικό ιδιοκτήτη και τον εκδότη του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις, καθιερώνοντας έτσι ex officio ποινική ευθύνη στον βωμό της γενικοπροληπτικής λειτουργίας της ποινής και πλήττοντας καίρια την ελευθερία του Τύπου», επισημαίνει.


Εδώ αναλυτικά όλες οι παρατηρήσεις

ΠΗΓΗ
https://www.imerodromos.gr/enosi-dikaston-kai-eisaggeleon-gia-tropopoiisi-ton-poinikon-kodikon-epivalletai-i-kratiki-alitheia/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates