Μέσα σε λίγες δεκαετίες η πόλη της Σενζέν έχει μετατραπεί από μια αγροτική περιοχή της νότιας Κίνας στο τεχνολογικό κέντρο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Περιστοιχισμένη από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, η Σενζέν ανήκει στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ όπου παράγεται πάνω από το 10% του ΑΕΠ της Κίνας.
Μέχρι και τη δεκαετία του ΄80, η Σενζέν ήταν μια συστάδα από φτωχά ψαροχώρια με περίπου 300.000 κατοίκους, οι πάλευαν για τα προς το ζην.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη της σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες πόλεις της Κίνας. Σε αυτήν εναποθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα όλες τις προσδοκίες του να μετατραπεί η χώρα σε μια τεχνολογική υπερδύναμη. Χαρακτηρίζεται ως η Σίλικον Βάλεϊ της Κίνας, με την ακίνητη περιουσία των απογόνων αυτών των φτωχών αγροτών να υπερβαίνει τα 30 δισ. δολάρια.
Από τη γέφυρα που περνά το Δέλτα του ποταμού Περλ μπορεί κανείς να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ στη Σενζέν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα ή να καλύψει την απόσταση αυτή με το Vibrant Express μέσα σε ένα τέταρτο. Τη δεκαετία του ΄80, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κήρυξε τη Σενζέν την πρώτη «ειδική οικονομική ζώνη». Στη σύγχρονη μορφή της, η πόλη φιλοξενεί κάποια από τα ακριβότερα ακίνητα στην Κίνα, αντανακλώντας τη ραγδαία ανάπτυξη της ίδιας της χώρας με την εισοδηματική ανισότητα, όμως, να μεγεθύνεται στην πορεία.
Οι ιδιοκτήτες γης στα πρώην ψαροχώρια της Σενζέν ελέγχουν συλλογικά μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα που καλύπτουν το ένα πέμπτο της συνολικής έκτασης της πόλης. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, την ταχεία ανάπτυξη της Σενζέν σε μια μητρόπολη 22 εκατ. ατόμων, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ράλι των τιμών των ακινήτων. Αν και αποτελεί τον προορισμό σε ένα κύμα οικονομικών μεταναστών εντός της χώρας, είναι λίγοι εκείνοι που καταφέρνουν να αποκτήσουν στέγη.
Υπολογίζεται πως περίπου μισό εκατομμύριο Κινέζοι καταφθάνουν κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Σενζέν και να ενταχθούν στη μεσαία τάξη της. Κρυφή επιθυμία όλων είναι να εξελιχθούν σε έναν νέο Τζακ Μα, τον ιδρυτή της Alibaba και της AntGroup. Εκεί, εξάλλου, διατηρούν τα κεντρικά γραφεία τους οι Huawei Technologies, Tencent Holdings και Ping An Insurance Group σε ουρανοξύστες με 100 ορόφους και παραπάνω.
Αλλά για έναν μέσο εργαζόμενο, η απόκτηση στέγης είναι μακρινό όνειρο. Η Σενζέν δεν είναι μόνον μια από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων, αλλά έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος με δυο κρεβατοκάμαρες ανέρχεται στα 900.000 δολάρια όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα περιορίζεται στα 20.000 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα ενοίκια αντιστοιχούν στο 44% των εισοδημάτων ενός μέσου εργαζόμενου.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε από το καλοκαίρι να «προσαρμόσει τα υπερβολικά υψηλά εισοδήματα» των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα. Έκτοτε υιοθετήθηκε μια σειρά μέτρων για την αυστηρότερη εποπτεία των ομίλων στον τεχνολογικό κλάδο, βάζοντας απρόσμενους περιορισμούς στη δραστηριότητά τους. Μάλιστα, η Tencent φαίνεται πως συνειδητοποίησε τη στροφή αυτή του Πεκίνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tencent, Πόνι Μα, είχε ανακοινώσει μετά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου πως η εταιρεία δεσμεύεται να «παρέχει τεχνολογίες και εμπειρία σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες».
Η εισοδηματική ανισότητα έτσι όπως απεικονίζεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της Σενζέν και της αγοράς ακινήτων της δεν είναι μεμονωμένο πρόβλημα της Κίνας. Το κόστος της στέγασης είναι, επίσης, υψηλό και σε πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου. Εντούτοις υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η σωστή φόρμουλα είναι ο περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς έτσι η Σενζέν κινδυνεύει να αποξενωθεί από τον σκοπό της που είναι να εξελιχθεί σε ένα από ισχυρότερα τεχνολογικά κέντρα του κόσμου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου