Την ίδρυση νέου ταμείου παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κωλυσιεργία των τραπεζών και να ενισχυθεί η δανειοδότηση επενδύσεων. «Συστήνουμε ένα νέο ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη δανειακών προϊόντων ύψους έως 25.000 ευρώ, που θα παρέχονται με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με τη δυνατότητα στήριξης στους ωφελούμενους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο Σπήλιος Λιβανός, εξηγώντας ότι το υπουργείο αξιοποιεί το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης παρόχων μικροπιστώσεων.
Μιλώντας στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που διοργανώνει η DG-Agri μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση του νέου ταμείου, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν προωθήσει, όπως θα όφειλαν, τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480.000.000 ευρώ, που λειτουργεί τους τελευταίους εννέα μήνες.
Στο διάστημα αυτό, παρά την αυξημένη ζήτηση, η προσφορά εκ μέρους των τραπεζών άρχισε να αποτυπώνεται σαφώς με πιο αργούς ρυθμούς από τους επιδιωκόμενους. «Απαιτείται από τις τράπεζες ακόμα περισσότερη προώθηση του εργαλείου, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων.
Πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να εμπιστευτούν τους αγρότες και τους παραγωγούς, και να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί» είπε ο κ. Λιβανός.
Στο νέο ταμείο, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΠΑΑ 2014 -2020 και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης, θα μπορούν να συμμετέχουν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί τόσο τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων. Προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αναπτύξουν και να εκτελέσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Παράλληλα, με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος παρόχων μικροπιστώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και περιορίζεται το ρίσκο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, την προηγούμενη δεκαετία οι γεωργοί και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις απέφυγαν την αναζήτηση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω των απογοητευτικών όρων χρηματοδότησης, όπως αποτυπώνονταν στις απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και εξασφαλίσεις καθώς και του ύψους των επιτοκίων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου