Ξανά μόνοι κερδισμένοι οι τραπεζες και τα funds που θα τσεπώνουν το ζεστό κρατικό χρήμα !!!
Τι μεταδίδει το enikonomia.gr
Tέλος Οκτωβρίου ξεκινά –σύμφωνα με πληροφορίες- ο νέος γύρος επιδοτήσεων στεγαστικών δανείων από το κράτος.
Η ενίσχυση αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», το οποίο και παρατείνεται κατά τρεις μήνες.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, κατατίθεται σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στην Βουλή. Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι για τα ποσά των δόσεων που πρέπει από την πλευρά τους να καλύψουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Για το ίδιο διάστημα πάντως θα είναι και κάτω από «ομπρέλα» προστασίας από πλειστηριασμούς.
Τα νέα ποσοστά επιδότησης της 3μηνης παράτασης του Προγράμματος «Γέφυρα 1» έχουν ήδη «κλειδώσει». Το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί για ακόμη ένα τρίμηνο τις δόσεις των στεγαστικών δανείων πληττόμενων από τον κορονοϊό νοικοκυριών, όμως το ποσοστό της επιδότησης θα είναι χαμηλότερο από εκείνο που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και θα διαφοροποιείται ανάλογα με την «κατάσταση» του δανείου.
Έρχεται η ρύθμιση για το ΓΕΦΥΡΑ 1 στη Βουλή
Η τρίμηνη παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1, θα ενεργοποιηθεί «αυτόματα» χωρίς να χρειαστεί οι δικαιούχοι να κάνουν κάποια διαδικασία: Νωρίτερα πάντως -και σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από την Βουλή- οι δικαιούχοι της επέκτασης θα λάβουν «ειδοποίηση» που ναι μεν θα τους ενημερώνει για την παράταση, αλλά και για το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης. Επί της ουσίας, στους δικαιούχους θα γίνει ξεκάθαρο αφενός ότι για ακόμη 3 μήνες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν ολόκληρη την δόση του δανείου τους και αφετέρου ότι για αυτό το διάστημα θα πρέπει να καταβάλλουν ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 60% και 80% της μηνιαίας υποχρέωσής τους.
Ποια είναι τα ποσοστά επιδότησης ανά κατηγορία
Η απόκλιση αυτή στα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλει ο δικαιούχος οφείλεται στο γεγονός ότι και το ποσοστό της επιδότησης διαφοροποιείται ανάλογα με την κατάσταση του δανείου.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων στεγαστικών, επαγγελματικών και καταναλωτικών που φέρουν ως εγγύηση την 1η κατοικία και οι κάτοχοί τους έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Για τα ενήμερα δάνεια, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 40%. Για την εν λόγω κατηγορία, την περίοδο της 9μηνης περιόδου του προγράμματος τα ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.
- Για τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά μη καταγγελμένα (συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ρυθμιστεί), το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για την τρίμηνη παράταση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 35% της μηνιαίας δόσης. Στην «κανονική» περίοδο, τα ποσοστά επιδότησης από το δημόσιο ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.
- Για την τρίτη κατηγορία δανείων, που είναι τα καταγγελμένα, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης ανά μήνα για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20%. Την 9μηνη περίοδο του προγράμματος, τα ποσοστά της μηνιαίας κρατικής επιδότησης στα τρία τρίμηνα διαμορφώνονταν: 60% για το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.
Ποιους αφορά η παράταση του ΓΕΦΥΡΑ 1
Η παράταση της επιδότησης των δόσεων, αφορά μόνο στους υφιστάμενους δικαιούχους, δηλαδή αυτούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και επιδοτούνταν τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και έστω ένα μέλος τους, χαρακτηρίστηκε πληττόμενο από την πανδημία, λόγω αναστολής σύμβασης, ένταξης στο πρόγραμμα Συν-Εργασία ή στα μειωμένα ενοίκια.
Η προστασία α’ κατοικίας και η «αποβολή» από το Πρόγραμμα
Η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1», πέραν του μαξιλαριού που προσφέρει σε όσους δανειολήπτες επλήγησαν σημαντικά από την πανδημική κρίση, ανοίγει για 90 ημέρες ομπρέλα προστασίας -στην κατηγορία των καταγγελμένων- της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, έως ότου αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο καθεστώς που έφερε το πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας», είτε μέσω της ρύθμισης-εξυγίανσης είτε μέσω του εργαλείου της πτώχευσης.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί όμως πως οι δικαιούχοι της επιδότησης, οφείλουν στην συνέχεια και για 18 μήνες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους και αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο το ποσό των επιδοτήσεων που κατέβαλε το κράτος για λογαριασμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου