.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ !!!




Από το 2022 θα αρχίσει να «απογειώνεται» η μεγάλη επένδυση του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» στο σύνολο των καταναλωτών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλλε η διοίκηση της εταιρείας στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ζητήθηκε από την ΡΑΕ προκειμένου να εγκρίνει την πρόσθετη απόδοση (1,5%) που μπορεί να έχει ο ΔΕΔΔΗΕ από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί 7.354.000 έξυπνοι μετρητές στη θέση των σημερινών «ρολογιών της ΔΕΗ».

Φέτος, προβλέπονταν πως θα εγκατασταθούν 41.000, του χρόνου 341.000, το 2023 άλλοι 500.000, ενώ από το 2025 μέχρι το 2030 θα τοποθετούνται περίπου ένα εκατομμύριο «έξυπνοι μετρητές» το χρόνο.

Η επένδυση των 830 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται στα 13 έργα που υπέβαλλε ο ΔΕΔΔΗΕ στην ρυθμιστική αρχή προκειμένου να χαρακτηριστούν «Μείζονος Σημασίας» ώστε να λάβει πρόσθετη απόδοση.




Η ΡΑΕ αποφάσισε πως τέσσερα από τα 13 έργα θα μπουν στον κατάλογο των επενδύσεων «Μείζονος Σημασίας»: οι «έξυπνοι μετρητές», η εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), το υπό ανάπτυξη νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών και το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών.

Ειδικά για τους «έξυπνους μετρητές» και το σύστημα τηλεμέτρησης, στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται πως «αποτελεί σημαντικό εργαλείο και βασική συνιστώσα επίτευξης του ενωσιακού στόχου (Οδηγία (ΕΕ) 2019/944) για ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Με τους «έξυπνους μετρητές» θα ενισχυθεί σημαντικά η θέση του καταναλωτή, μέσω της άμεσης και ακριβούς ενημέρωσής του για την κατανάλωσή του και κατ’ επέκταση μέσω της ενίσχυσης της δυναμικής τιμολόγησης και της δυνατότητας συμμετοχής του σε προγράμματα απόκρισης ζήτησης.

Επιπλέον, «η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, αναμένεται να έχει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη στη διαχείριση του δικτύου διανομής, στη λειτουργία της αγοράς και στην εθνική οικονομία γενικότερα, κυρίως λόγω: α) της σημαντικής μείωσης των μη-τεχνικών απωλειών (ρευματοκλοπή) και της μείωσης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης που θα επιφέρει στο δίκτυο, με αντίστοιχο θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο κόστος του Διαχειριστή και στα τιμολόγια χρήσης του ΕΔΔΗΕ, β) της ενίσχυσης στη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο (αποκεντρωμένη παραγωγή) και γ) της συμβολής τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας».

Η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε μεν την πρόσθετη απόδοση που μπορεί να έχει ο ΔΕΔΔΗΕ για τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά έχει τη δυνατότητα να την περιορίσει στην περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η ΡΑΕ υπενθυμίζει πως το έργο «τα προηγούμενα χρόνια είχε παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις».

Τέλος επισημαίνει πως τα συστήματα έξυπνης μέτρησης που θα τοποθετηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο διαχειριστής, θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις σχετικής κοινοτικής οδηγίας «αναφορικά με τις λειτουργικές δυνατότητες, προκειμένου να αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates