.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΒΑΛΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ !!!

 



Γκρεμίζεται το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς οι Βρετανοί έθεσαν σε λειτουργία μονάδα άνθρακα για να εξισορροπήσουν την ακρίβεια από το φυσικό αέριο.

Η «πράσινη ανάπτυξη» έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη αφήγηση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στη χώρα μας, αλλά αρχίζει να καταρρέει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε μπροστά έναν παλιό σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια, μεταδίδει το BBC.

Τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν αρκετή ενέργεια εξαιτίας του ζεστού, ακόμα φθινοπωρινός καιρού, ενώ οι υψηλές τιμές καθιστούν πολύ δαπανηρό να βασίζεται η χώρα στο φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα, το National Grid ESO -το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο- επιβεβαίωσε ότι ο άνθρακας παρέχει αυτή τη στιγμή το 3% της εθνικής ενέργειας.

Τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα West Burton A, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής.

Πέρυσι, ο άνθρακας συνέβαλε στο 1,6% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Αυτό ήταν χαμηλότερο ποσοστό από το 25% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το National Grid ESO έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν πλήρως την ενέργεια από άνθρακα έως το 2024 για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, ο άνθρακας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται επειδή έχει καλύτερη τιμή από το φυσικό αέριο.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, περισσότερος άνθρακας καίγεται για να καλυφθεί η ζήτηση.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ελλείψεις και η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία έχουν αυξήσει το κόστος του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Reuters.

Μια σειρά απρόσμενων διαταραχών στον εφοδιασμό, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη καθώς οι χώρες ανοίγουν ξανά από τα «λοκντάουν» εξαιτίας της Covid-19, έχουν δημιουργήσει έλλειψη φυσικού αερίου.

Εκπρόσωπος του National Grid δήλωσε:

«Στην εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αναλαμβάνουμε ενέργειες με οικονομική σειρά και όχι με βάση τον τύπο παραγωγής.

Ανάλογα με τις συνθήκες του συστήματος, ορισμένες πηγές ενέργειας μπορεί να ικανοποιούν καλύτερα τις απαιτήσεις εξισορρόπησης από άλλες – έτσι θα αναζητηθεί η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος».

Η Ένωση Πυρηνικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι η απόφαση να λειτουργήσει ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουμε σε νέους πυρηνικούς σταθμούς.

«Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να καίμε άνθρακα ως υποχώρηση και θα υπολείπονται πολύ των καθαρών μηδενικών φιλοδοξιών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού φορέα, Τομ Γκρατέρεξ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates