.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ: Η "ΜΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΑΡΧΙΚΑ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πάμε τώρα να δούμε τις "διαβολικές συμπτώσεις" των πυρκαγιών που καίνε τώρα την χώρα σε σχέση με τις "πράσινες" μπίζνες. Διαβάστε προσεχτικά...



Φωτιά Αττικής:


«Μαγνήτης» το Τατόι για επενδύσεις – To σχέδιο ανάπλασης

9/2/2021


Ως μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου λειτουργούν τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου – το οποίο είχε παραμείνει παγωμένο από το 2013 – ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου. Αλλωστε, ιστορικά, οι αναπλάσεις έχουν λειτουργήσει ως «εργαλεία» τα οποία, όπως λένε και οι πολεοδόμοι, υπηρετούν το μάρκετινγκ περιοχών, όπως έγινε σε Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Κουκάκι κ.λπ.

Ετσι, η προοπτική αναγέννησης του Τατοΐου – αν και ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεν αφορά αστική γειτονιά – λειτουργεί σαν διαφημιστική πινακίδα για την ανάπτυξη ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του κτήματος. Και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των συζητήσεων για την… ανάσταση του Τατοΐου έχουν πολλά να πουν.
Πολλοί οι μνηστήρες

Οπως αναφέρουν, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε γειτονική έκταση σχεδιάζει τη δημιουργία μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με την προοπτική ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί… μνηστήρες «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Ωστόσο, μεγάλο τμήμα τους είναι δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης.

Παράλληλα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για «υιοθέτηση» κτιρίων και εκτάσεων εντός των πρώην βασιλικών κτημάτων. Εξάλλου οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό για το Τατόι έχουν ως στόχο, πέρα από τη διάσωση του κτήματος, και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μελέτη φέρει την υπογραφή της KPMG καθώς και της ομάδας «ΑΣΠΑ design» του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιβλητικά έργα, όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού κ.ά.

Οι μελετητές όρισαν ένα γενικό «μενού» χρήσεων γης, το οποίο θα εξειδικευθεί σύντομα, με τη σύνταξη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή των ορίων της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί.




«Ελλάδα 2.0»: Τα περιβαλλοντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

4/4/2021


*Κρατήστε τα εξής 2*

Ανάπλαση πρώην βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου:

Ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου, με στόχο την απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία.

Αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα

Αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη με στόχο την αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.



Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»

5/9/2020


Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα η προ ημερών γνωστοποίηση επιστολής της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία προτείνει την εγκατάσταση τριών μικρών αιολικών σταθμών, από τρεις ανεμογεννήτριες στον καθένα, διαμοιρασμένων στα τρία μεγάλα βουνά του λεκανοπέδιου: την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Αν και η εγκατάσταση αιολικών στους τρεις ορεινούς όγκους που περικλείουν την Αττική δεν επιτρέπεται, η απόπειρα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργια.

Το βασικό σκεπτικό της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους που φιλοξενούν τα τελευταία δάση γύρω από την Αθήνα είναι ότι η εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στα βουνά αυτά έχει «επιδεικτικό σκοπό», αφού αποσκοπεί στη «διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό».

Ουσιαστικά, αυτό που προτείνεται είναι η έναρξη του αφανισμού του τελευταίου πρασίνου των ορεινών όγκων της Αθήνας, με την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών και των βαρέων έργων που τις συνοδεύουν, καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα οικονομικά συμφέροντα της αιολικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης στην οποία στηρίζεται το αιολικό λόμπι είναι θεμιτή η επέμβαση ακόμη και μέσα στα τελευταία δάση, τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ κατατέθηκε με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του «Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Ογκου Υμηττού». Σε αυτήν περιγράφει τις απόπειρες που υπήρξαν στο παρελθόν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω από… τα κεφάλια των κατοίκων του λεκανοπεδίου: «Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μάλιστα ενόψει της οργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 είτε τεθεί στον δημόσια διάλογο η ανάγκη χωροθέτησης αιολικών πάρκων στην Αττική. Ο Οργανισμός Αθήνα 2004 είχε προτείνει την εγκατάσταση και λειτουργία των λεγόμενων Ολυμπιακών Πάρκων Ανεμογεννητριών σε χώρους που θα συνέβαλλαν στην επίδειξη των αιολικών συστημάτων και θα αναδείκνυαν την πράσινη ενέργεια ως τη σημαντικότερη συνιστώσα στην ηλεκτροδότηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μάλιστα, σε δημόσιες ημερίδες και παρουσιάσεις πριν από τους Αγώνες, οι εκπρόσωποι του “Αθήνα 2004” παρουσίαζαν την πρόταση αυτή συνοδευόμενη από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του αιολικού πάρκου στον Υμηττό που θα αποτελείτο -κατά την πρόταση- από πέντε ανεμογεννήτριες, όσες και οι ολυμπιακοί κύκλοι. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε», αναφέρει.

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/258493_perikyklonoyn-tin-attiki-me-aiolika-gia-na-exoikeionomaste


Φωτιά Β.Εύβοια :


ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Στο επίκεντρο σχεδιασμών ενεργειακών μονοπωλίων...

6/8/2021

Εύβοια είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επέλασης από τα μονοπώλια της Ενέργειας, που έχουν εγκαταστήσει έναν τεράστιο όγκο αιολικών σταθμών στο νησί.

Πιο πρόσφατη περίπτωση που αφορά τη Βόρεια Εύβοια είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στις 24 Ιούνη (αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 6 Ιούλη), με την οποία χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η πρώτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Πυξαριά Πριόνας» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η δεύτερη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Η τρίτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 34 MW στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνό» της δημοτικής ενότητας Κηρέως, του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που προβλέπονται από τις άδειες είναι συνολικά 65.

Λίγες μέρες μετά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας υπέβαλε αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου γι' αυτό το θέμα, στο οποίο ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα.

- Οι ιδιοκτησίες στις οποίες η ΡΑΕ έδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία. Και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA!

- Η ΡΑΕ στο παρελθόν έχει πει ότι στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

- Οι εκτάσεις για τις οποίες η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια (εκεί ακριβώς που εδώ και μέρες καίγονται) είναι πυκνές δασικές εκτάσεις!

- Η περιοχή που προβλέπεται να γίνουν αιολικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεγάλη δασοκάλυψη και ταυτόχρονα θα πρέπει να διανοιχθούν πολυάριθμοι δρόμοι μεγάλου πλάτους στο δάσος και τεράστιες πλατείες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών ενώ θα πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν σε κάθε βάση.

- Δημοσιοποιούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη θέση Γερόβουνο του Μαντουδίου, σε άλλο σημείο της Βόρειας Εύβοιας.

- Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στάθης Λιαγκάκης, ζητά να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης στις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ από τις κοινότητες Σκεπαστή, Στροφιλιά, Κεχριές, Κουρκουλοί, Φαράκλα, γιατί το επενδυτικό σχέδιο τούς αφορά άμεσα. Ταυτόχρονα, ζητά να γίνει άμεσα σύσκεψη με φορείς και αγροτικούς συλλόγους, ρετσινάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, συνταξιούχους, ώστε να οργανωθεί αντίδραση.

- Οι εταιρείες που πήραν τις άδειες είναι οι: «Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας ΜΑΕ» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», «Ενεργειακή Στύρων Ευβοίας ΜΑΕ».

«Στρατηγική Επένδυση»

Υπάρχει όμως και άλλη μία περίπτωση, επίσης πρόσφατη. Πριν από μερικούς μήνες, κατατέθηκε επενδυτικός φάκελος με τίτλο: «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 405,6 MW», της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», προκειμένου να χαρακτηριστεί Στρατηγική Επένδυση, σύμφωνα με έναν από τους τελευταίους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, με τον οποίο δίνονταν χαριστικά κίνητρα σε επενδυτές, όπως φορολογικά, ταχείας αδειοδότησης, ενίσχυσης δαπανών κ.λπ. Ενας νόμος που έχει τύχει της αποθέωσης της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Οποια επένδυση λοιπόν χαρακτηρίζεται «Στρατηγική», παίρνει αδειοδότηση με fast track διαδικασίες.

Ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου αφορά: «Συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6 MW στη βορειοκεντρική και νότια Εύβοια. Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων (σ.σ. όπως και οι άδειες στην προηγούμενη περίπτωση της βόρειας Εύβοιας), Ερέτριας, Κύμης - Αλιβερίου και Καρύστου».

Το έργο αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα (4 στη βορειοκεντρική και 4 στη νότια Εύβοια) και από συνολικά 104 ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρει η ENTERPRISE GREECE (κυβερνητικό όργανο) στο κείμενο αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου, «στην προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις». Ακόμα αναφέρεται πως υπάρχουν τμήματα χαρακτηρισμένα «ιδιωτικά δάση, δημόσια δάση» κ.λπ.




Βόρεια Εύβοια: Ξηλώνουν πεύκα για να βάλουν ανεμογεννήτριες

14/7/2021

Την εγκατάσταση 17 ανεμογεννητριών στο πανέμορφο πευκόδασος του Καντηλίου στην Βόρεια Εύβοια ετοιμάζουν εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Την είδηση αυτή πληροφορήθηκε μέσα από σχετική ανάρτηση στο Διαύγεια ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο ίδιος με τους συνεργάτες του ξεκινά την εφαρμογή πράξεων, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της δημιουργίας ενός αιολικού πάρκου.


Φωτιά Μεσσηνίας - Ηλείας :

«Φαραωνική» εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία


8/2/2021


Σε περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικών χώρων

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός έχει προκληθεί στους πολίτες της ορεινής και ημιορεινής Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, λόγω της ενδεχόμενης εγκατάστασης πληθώρας ανεμογεννητριών σε περιοχές τους. Ο Σύριζα προωθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ. Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης μαζί με τους Βουλευτές Ηλείας Διονύση Καλαματιανό, Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού και τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, για την επιχειρούμενη αδειοδότηση και εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικών-ιστορικών χώρων, στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

«Απόδειξη των πολλαπλών αδιεξόδων που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ στο περιβάλλον και τις ΑΠΕ είναι η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός που έχουν προκληθεί στους πολίτες της ορεινής και ημιορεινής Μεσσηνίας ,Ηλείας και Αρκαδίας, λόγω της ενδεχόμενης εγκατάστασης πληθώρας ανεμογεννητριών σε περιοχές τους. Σύμφωνα με το αίτημα για εγκατάσταση εβδομήντα δύο (72) ανεμογεννητριών ύψους 185 μ. και ισχύος 5,8 MW, σε συγκεκριμένα σημεία περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας. Οι νομοί Μεσσηνίας,Αρκαδίας και Ηλείας διακρίνονται για το φυσικό κάλλος και την πλούσια βιοποικιλότητά τους. Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη ανεμογεννητριών θα επηρεάσει το οικοσύστημα των περιοχών και θα επιφέρει αλλαγές στο σύνολο των κοινωνικών λειτουργιών, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων. Η πλούσια βιοποικιλότητα και το πανέμορφο φυσικό τοπίο θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την όλη διαδικασία. Το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, και μάλιστα το πρώτο πεζοπορικό μονοπάτι στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, μήκους 75 χλμ,, αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο της φύσης, όπως εμβληματικά ιστορικά μνημεία αποτελούν η σειρά ιστορικών τόπων και τοποθεσιών (Τρίκορφα, Λιμποβίσι, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, κλπ.) και τα μοναστήρια (το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου), σημεία αναφοράς της Επανάστασης του 1821 που εκπέμπουν ιστορικότητα. Το Λύκαιον, με το ιερό του Διός, τους Λύκαιους αγώνες και την πρώτη πόλη στο κόσμο, τη Λυκόσουρα, έχει ιδιαίτερη μυθολογική αξία.

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Μεσσηνία, είναι παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO και αποτελεί σημείο αναφοράς, προσελκύοντας συνεχώς πλήθος επισκεπτών και ταξιδιωτών. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονται και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η αρχαία Φιγαλεία και περιλαμβάνονται τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA και αναπτύσσεται σημαντική τουριστική δραστηριότητα και δράσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, τουρισμού περιπέτειας και χειμερινού τουρισμού, που στηρίζουν και ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία. Η ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει πλήθος έντονων αντιδράσεων των κατοίκων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων.»




«Ναι» Μενδώνη στις ανεμογεννήτριες


9/4/2021

Αντιστρατευόμενη τον ίδιο τον θεσμικό της ρόλο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δίνει ακόμη ένα χτύπημα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτή τη φορά στη Μάνη.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή (2/4/2021) καταργεί τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών από τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης και δίνει το πράσινο φως για άμεση εγκατάσταση δεκάδων νέων ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μάνης.

Ο περιοριστικός όρος είχε τεθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το 2016 και είχε υπογραφεί το 2017 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Με αυτόν, που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση, οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούσαν να είναι ορατές από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας, τους χαρακτηρισμένους ως νεότερα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή την Αρεόπολη, την Κοίττα, τη Μίνα και τη Βάθεια.

Στη βάση αυτού του περιορισμού εγκρίθηκε η εγκατάσταση των αιολικών σταθμών στη Μάνη, τόσο από το ΚΣΝΜ το 2016 όσο και από το ΣτΕ το 2018, το οποίο εξέτασε την προσφυγή 28 συλλόγων και 1.150 Μανιατών που ζητούσουν την ακύρωση των αδειοδοτημένων αιολικών. Ετσι, δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για τα δύο από τέσσερα υποψήφια «αιολικά πάρκα» που έλαβαν άδεια για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών, 9 λιγότερων από τον αρχικό σχεδιασμό, εξαιτίας αυτού του περιοριστικού όρου.

Με την τωρινή της απόφαση η κ. Μενδώνη υποκύπτει και κάνει δεκτό αίτημα που είχε προηγηθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που ζητούσαν την ακύρωση του όρου της ορατότητας. Η υπουργός έκανε αναπομπή του θέματος στο ΚΣΝΜ, το οποίο γνωμοδότησε θετικά στις 14/1/2021. Στην πράξη, η άρση του περιοριστικού όρου λύνει τα χέρια των εταιρειών προκειμένου να εγκαταστήσουν τις 9 ανεμογεννήτριες που είχαν απορριφθεί, αλλά και να δρομολογηθούν ανεμπόδιστα και αλλά «αιολικά πάρκα».



Φωτιά Φωκίδας:

ΝΕΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΩΡΙΚΑ ΒΟΥΝΑ ΕΝΟΨΕΙ

16/12/2020

Τον προβληματισμό του σχετικά κατέθεσε ο Θάνος Ασημάκης πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. “Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν αιτήματα για εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στα βουνά μας, πράγμα για το οποίο εμείς δεν είμαστε πληροφορημένοι επίσημα”, ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για τη Δωρίδα” και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση από την δημοτική Αρχή, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει ο Δήμος να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, όπως τα χαρακτήρισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ερατεινής.

Την πληροφόρηση ότι δεν πρόκειται για νέο πάρκο, αλλά για συμπληρωματική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Καλλιθέας έδωσε στους συμβούλους ο Γιώργος Καπεντζώνης. “‘Έχει γίνει σχετική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΤΚ Καλλιθέας, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος από εμένα να διαπραγματευτεί για τα αντισταθμιστικά. Αν πρόκειται τελικά να δημιουργηθεί μεγάλο αιολικό πάρκο στην περιοχή, τότε θα γίνει αναλυτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής.


ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ “ΠΝΙΞΟΥΝ” ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

23/3/2021

Αντιμέτωπη με το φάσμα της διασποράς παντού στο νομό ανεμογεννητριών αλλά και υδροηλεκτρικών εργοστασίων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η Φωκίδα, εμπλεκόμενη και η εκείνη για τα καλά πια στην ατελείωτη διελκυστίνδα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποτάμια, δάση και βουνά, και μάλιστα σε περιοχές που τελούν σε καθεστώς προστασίας και ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία που έχει χαραχτεί τόσο για τη Στερεά, στην οποία το πρόβλημα αγγίζει τα όρια του υπαρξιακού, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ο μακρύς κατάλογος των αιτήσεων στη ΡΑΕ

Πιο συγκεκριμένα, μόνο μέσα στο Φεβρουάριο έχουν κατατεθεί προς τη ΡΑΕ από διάφορες εταιρείες κάθε βεληνεκούς και πάσης προέλευσης πάνω από 15 αιτήματα για αιολικά πάρκα, “μικρά” υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης ισχύος, ακόμα και σε σημεία παραγωγικής γης!

Η αίτηση για το αιολικό πάρκο με τη μεγαλύτερη ισχύ έχει κατατεθεί για την τοποθεσία “Μεγάλη Ράχη-Κορομηλιά” στην Πολύδροσο και έχει ισχύ 59, 4mw. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό της Σουβάλας και σε μια περιοχή η οποία βασίζει σημαντικό τμήμα των εισοδημάτων των κατοίκων της στον τουρισμό που αποφέρει ο Παρνασσός και τα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό πεδίο ανάπτυξης, εφόσον βέβαια δοθεί η απαραίτητη προσοχή και υπάρξει ο ανάλογος σχεδιασμός.

Άλλες 8 αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, αθροιστικής ισχύος 32,4 mw έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ για την ευρύτερη περιοχή στο τουριστικό Γαλαξίδι. Η περιοχή, ως γνωστόν, αποτελεί πυλώνα της τουριστικής κίνησης της περιοχής με τα περιθώρια ανοδικής κίνησης να είναι σημαντικά στη μετά-covid εποχή, όπως αναφέρουν και ειδικοί του χώρου. Το δημοσίευμα, άλλωστε, μιας από τις εγκυρότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, του βρετανικού The Guardian, που κατατάσσει το Γαλαξίδι στους 10 δημοφιλέστερους πλέον προορισμούς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό των τάσεων αυτών.

Επιπλέον, αιτήσεις προς τη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί και για 3 υδροηλεκτρικά στο Αρκουδόρεμα” και τον Αθανάσιο Διάκο στη δημοτική ενότητα Καλλιέων. Παράλληλα, Αιολικά εργοστάσια δρομολούνται στην Οίτη, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προγενέστερες εκδόσεις μας, που μάλιστα καλύπτουν σχεδόν όλο το βουνό, ακριβώς στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Πρόσθετα, σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και μία ακόμα φαραωνικού τύπου επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Δεσφίνας, συνολικής ισχύος 147,784 ΜW! Όπου όμως πιο προχωρημένη είναι και η αντίδραση μέχρι στιγμής της τοπικής κοινωνίας της Δεσφίνας. Ήδη το τοπικό συμβούλιο έχει απορρίψει ομόφωνα την προοπτική της εγκατάστασης αυτού του θηριώδους πάρκου.

Η Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) επρόκειτο να συζητηθεί προχθές Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας. Μετά από αίτημα, ωστόσο, του Δήμου Δελφών, η συζήτηση του θέματος μετατέθηκε για την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς η δημοτική Αρχή δεν έχει προλάβει να φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι που θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση της δημοτικής αντιπροσωπείας, η οποία χρονικά τοποθετείται σε μία εβδομάδα ή σε 10 περίπου μέρες.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω παράθεση, που βέβεια επιβεβαιώνεται αν ρίξει κανείς μια ματιά και στο σχετικό χάρτη της ΡΑΕ, σχεδόν κανένα βουνό, καμιά κορυφογραμμή, κανένα άξιο λόγου ρέμα δεν πρόκειται να μείνει «ανεκμετάλλευτο». Κυριολεκτικά. Χωρίς να υπολογίζουμε τις δεκάδες άλλες επενδύσεις, σε παραλίες και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Όλα προορίζονται να μπαζωθούν, διαμορφωθούν, αποψιλωθούν, να γεμίσουν με εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων και πρανών, να δεχτούν εγκαταστάσεις υποσταθμών, πυλώνων, κτιρίων και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί.

Πώς παρακάμπτεται το νομοθετικό πλαίσιο

Το ακόμα πιο ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι οι επενδυτές αυτοί έχουν ολοένα και περισσότερα βέλη στη φαρέτρα τους. Το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 219 που μπήκε εμβόλιμα στο Ν/Σ περί Κρατικών Συμβάσεων, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος» μέσα σε προστατευόμενες περιοχές! Πως; Παραχωρώντας μια «υποπεριοχή» μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή για «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος» (!). Ή το άρθρο που έφερε πριν λίγους μήνες, ο τότε υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, και το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες αιολικών εργοστασίων να «σπάνε» τις επενδύσεις σε μικρότερες, ώστε να παρακαμφθούν ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι περιορισμοί που ο ίδιος νομοθέτησε!

Έτσι τα σχέδια των κάθε λογής επενδυτών προχωρούν παρά την ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση των πολιτών και τοπικών κοινωνιών που είναι σαν να μην …υπάρχουν. Και επειδή το τυράκι της «σωτηρίας του πλανήτη» μάλλον δε τσιμπιέται, επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, τα οποία διατύπωσε πρόσφατα με το γνωστό, μεστό και απλό λόγο του ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε όλοι στη λογική να μη γίνει τίποτα στο 30% της ελληνικής επικράτειας. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάπως πρέπει να ζήσει και ο κόσμος και να φάει ψωμί».

Εν ολίγοις αν ο κόσμος δεν μπορεί να φάει ψωμί δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αλλά το περιβάλλον (!), που αντί να δοθεί στους επενδυτές για αξιοποίηση και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν στον κόσμο ψωμί, αυτό προστατεύεται στερώντας από τον κόσμο το ψωμί…

Πρόκειται για μια αγοραία, αν όχι χυδαία. λογική, που όμως δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο νομοθέτης ξέρει ότι σε τοπικές κοινωνίες που μαστίζονται από τη φυγή των νέων ανθρώπων, την ανεργία, την έλλειψη δυνατοτήτων, την έλλειψη υποδομών, η λογική αυτή αποδεικνύεται αποτελεσματική: τις διασπά και εν τέλει κάμπτει τις όποιες αντιστάσεις. Γιατί μερικά 700άρια σε μια μικρή κοινωνία είναι λογαριασμός. Και ο κόσμος –είναι γεγονός- πρέπει να φάει ψωμί.

Ταγκαλής: Άκρως ανησυχητική η κατάσταση

“Πράγματι, παρακολουθώ σε πολύ συχνή βάση το χάρτη της ΡΑΕ. Οι αιτήσεις είαι όντως πολλές και για αιολικά και για φωτοβολταϊκά και για υδροηλεκτρικά. Εμείς κατ αρχήν δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που οφείλει να είναι το μέλλον της ενέργειας, όμως δεν το κρύβω πως η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική”, τονίζει μιλώντας στην Εν Δελφοίς για το θέμα ο Δήμαρχος Δελφών.

Ο Παναγιώτης Ταγκαλής θα αναφέρει πρόσθετα ότι το θέμα θα εισαχθεί συνολικά στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση για το όλο ζήτημα στα πλαίσια της δημοτικής αντιπροσωπείας και να χαραχθεί ενιαία στάση του Δήμου Δελφών. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και η αναβολή της συζήτησης για τη ΜΠΕ των φωτοβολταϊκών της Δεσφίνας, που αναφέραμε παραπάνω.

Στο απροχώρητο η κατάσταση στη Στερεά

Την ίδια ώρα ακόμα πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, όπου προ πολλού η φέρουσα ικανότητα της περιφέρειας συνολικά έχει ξεπεραστεί ήδη από το “κρεσέντο” αδειοδοτήσεων της περιφερειακής Αρχής Μπακογιάννη. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν το Φεβρουάριο είναι επίσης πάρα πολλές και επιβαρύνουν κατά τρόπο άμεσα απειλητικό τόσο για τον τουρισμό όσο και για την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα περιοχές που είναι υπερ-κορεσμένες.

Για τους λόγους αυτούς οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες είναι από καιρό εντονότατες, σε σημείο που τα μικρά κινήματα κατά των ΑΠΕ να έχουν πλέον αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας πλειοψηφικά τμήματα του ντόπιου πληθυσμού.

Η πραγματικότητα αυτή είναι που έχει, άλλωστε, αναγκάσει και την περιφερειακή Αρχή, που μέχρι πρότινος με τη στάση της είχε συμβάλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση της δυστοπικής αυτής κατάστασης, να `”ανακρούσει πρύμναν” υπό το καθεστώς της εκτεταμένης πια οργής των τοπικών κοινωνιών και να επιχειρήσει να βάλει ένα φρένο στην επέλαση των ανεμογεννητριών.

Ο Φάνης Σπανός με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κωνσταντίνο Σκρέκα, έχει παρουσιάσει αναλυτικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και καλεί το Υπουργείο αφενός να σεβαστεί τις αρχές της χωροταξίας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου να αναστείλει κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας.



Φωτιά Ήπειρος:


Μπαράζ αντιδράσεων σε νέα αιολικά στην Ηπειρο

3/2/2021

Εντονες διαφωνίες των δήμων των Ιωαννίνων ύστερα από νέες αιτήσεις εταιρειών για ανεμογεννήτριες. ● Ζητούν προστασία των ορεινών όγκων και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Μπαράζ αντιδράσεων προκαλούν στην Ηπειρο νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες στα βουνά της περιοχής, με τους τοπικούς δήμους να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Ενα βασικό θέμα που τίθεται πλέον είναι η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου στους ορεινούς όγκους και στα ψηλά βουνά σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ οι δήμοι θέτουν και ζήτημα (αν)επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Από τη μία πλευρά αναζητείται η θέσπιση ενός ορίου πάνω από το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργεί μια εγκατάσταση στους ορεινούς όγκους και από την άλλη τονίζεται η ανάγκη για συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες ώστε να προχωράνε οι επενδύσεις σε μονάδες.

Κανένα περιθώριο συζήτησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη δεν αφήνει ο Δήμος Δωδώνης έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής και συζήτησε και το αίτημα εταιρείας για γνωμοδότηση επί των χρήσεων γης, προκειμένου να προχωρήσουν δύο αιολικοί σταθμοί, στα όρια του δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι «δεν είναι αντίθετο συλλήβδην στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον», ενώ αποφάσισε ότι «καμία δημοτική έκταση δεν θα παραχωρηθεί για αντίστοιχα έργα, εκτός αν υπάρχει η τοπική συναίνεση. Επίσης, ο Δήμος Δωδώνης θα επιδιώξει να αναγνωρίσει την κυριότητα επί των δημόσιων εκτάσεων στα όριά του, ώστε να μην έχει μονομερώς το δασαρχείο το δικαίωμα να παραχωρεί εκτάσεις για τέτοιες επενδύσεις.

Ο Δήμος Μετσόβου ανακοίνωσε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ότι «τάσσεται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Πίνδου και ιδιαίτερα στα βουνά της επικράτειάς του, σε εκτάσεις των οποίων έχουν κατατεθεί αιτήσεις εγκατάστασης» και θυμίζει ότι δεν υστερεί έναντι κανενός άλλου δήμου ως προς την ενεργειακή συνεισφορά για την κοινή ωφέλεια, αφού στα όριά του λειτουργούν μεγάλες ενεργειακές μονάδες (τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου με τη λειτουργία εργοστασίου μέγιστης ισχύος 120 MW) και άλλες μικρότερες.

Θέτει, επίσης, θέμα σύγκρουσης αναπτυξιακών σχεδίων αφού πλέον το Μέτσοβο αποτελεί κορυφαίο ορεινό τουριστικό προορισμό. Ανησυχεί δε ότι με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα επιταχυνθεί η αστυφιλία στην περιοχή που ήδη είναι έντονη.

Εκτάκτως συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου πληροφορούμενο αίτηση για ανεμογεννήτριες στην Πίνδο και εξέφρασε την αντίθεσή του, όπως και για όποια άλλη εγκατάσταση αιολικών σταθμών μελλοντικά στα όρια του δήμου, τονίζοντας ότι «ως μόνη βιώσιμη λύση ανάπτυξης στο Ζαγόρι έχει επιλεγεί το μοντέλο που προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου σε πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και όχι οι παρεμβάσεις βιομηχανικού τύπου». Ανησυχεί ακόμα και για την περίπτωση που η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μεταξύ των άλλων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO.

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να θεσπιστεί ανώτατο όριο στα 1.200 μέτρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άνω αυτού να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Θύμισε και απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου από το καλοκαίρι για τα αιολικά σε μεγάλα υψόμετρα, όπως και τον προβληματισμό που είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το καλοκαίρι στα Τζουμέρκα.

«Ο λόγος που είχαμε εναντιωθεί στα αιολικά πάρκα ισχύει και σήμερα», σημείωσε ο περιφερειάρχης και συνέχισε αναφερόμενος και σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα: «Αυτό, δηλαδή, που είχε πει και ο πρωθυπουργός στα Πράμαντα, ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Του παρέδωσα το έγγραφο που είχα στείλει στον υπουργό Περιβάλλοντος και μου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μέχρι ποιο υψόμετρο δεν θα υπάρχει θέμα για να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες».



Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ήπειρο

28/1/2021

Εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά του Μετσόβου τάσσεται ο ομώνυμος Δήμος, ο οποίος αναφέρει ότι «οι εκτάσεις που πρόκειται για τοποθετηθούν είναι δημοτικές από το 1993, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου… Αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των βουνών και αφαιρούν κάθε προοπτική ανάπτυξης των πολλών δραστηριοτήτων στην περιοχή».

Σύλλογοι και φορείς του Δήμου Ζαγορίου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τη λίμνη πηγών Αώου μέχρι τα «Εικονίσματα» στη Βωβούσα, αφού η εγκατάστασή τους «θα θέσει σε κίνδυνο τη προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO».

Σειρά από ρεκόρ κατέγραψε η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα το 2020, τόσο ως προς την ισχύ των εγκαταστάσεων όσο και αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τη “Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020” που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000MW και έφθασε τα 4.114 MW καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Ταυτόχρονα όμως έρχονται δύο άλλες αιτήσεις για την κατασκευή αιολικών, στα Θεσπρωτικά όρη, δηλαδή στα βουνά που βρίσκονται τα χωριά της Λάκκας Σουλίου.

Η μία αίτηση αφορά την ανάπτυξη αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη-Προφήτης Ηλίας-Αλογομάνδρα-Τσούκκα Μελίσσι-Σπηλιά-Λαμπούση» και περιλαμβάνει την τοποθέτηση 25 ανεμογεννητριών.

Η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη αιολικού σταθμού στη θέση «Όρη Σουλίου», «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν)-Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίουκι περιλαμβάνει 21 ανεμογεννήτριες.

“Όχι σε αιολικά πάρκα σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων”

Πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προκειμένου να θεσπιστεί ανώτατο όριο τα 1.200 μέτρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άνω αυτού να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Για το θέμα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι το ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τις αθρόες αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ για κατασκευή ανεμογεννητριών ισχύος κάτω των 10 ΜW σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασίας γνωμοδότησης του Περιφερειακού ή των Δημοτικών Συμβουλίων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ισχύει αυτό έχει ειπωθεί και στο παρελθόν: Δεν μπορεί να καταστρέφεται κάτι που υπάρχει, για να γίνει κάτι άλλο, το οποίο προκαλεί βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η θέση και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπως την επαναβεβαίωσε στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης. «Ο λόγος που είχαμε εναντιωθεί στα αιολικά πάρκα ισχύει και σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Αυτό δηλαδή, που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στα Πράμαντα. ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Του παρέδωσα το έγγραφο που είχα στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και μου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μέχρι ποιο υψόμετρο δεν θα υπάρχει θέμα για να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Στην Ήπειρο ειδικά για ανεμογεννήτριες δύο Δήμοι το επέτρεψαν, αύριο μπορεί να το κάνουν κι άλλοι Δήμοι, αλλά αυτά γίνονται με σεβασμό στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορεί στο διηνεκές εταιρείες που δημιουργούνται και κάνουν κατάτμηση των παλιών αιολικών πάρκων να μας θεωρούν ευήθεις. Είμαι κάθετα αντίθετος και αυτή είναι η γραμμή και του Πρωθυπουργού. Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς εδώ ελαφρά τη καρδία να αφήσουμε να χαλάσει το περιβάλλον».



Κάθε κορυφή και αίτηση για ανεμογεννήτριες στην Ήπειρο

29/1/2021

Αιτήσεις για αιολικά πάρκα στα βουνά της Ηπείρου, όπως και της υπόλοιπης χώρας, χωρίς τη συναίνεση αλλά ούτε καν τη γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών, έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τη λίμνη πηγών Αώου μέχρι τη Βωβούσα, σε μία ζώνη πέντε χιλιομέτρων περίπου εντός των ορίων των κοινοτήτων Φλαμπουραρίου, Βωβούσας και Ελατοχωρίου και μάλιστα, εντός του Εθνικού Δρυμού, δηλαδή της προστατευόμενης περιοχής.

Οι αντιδράσεις είναι καθολικές από τους δήμους Ζαγορίου, που συζήτησε το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού του συμβουλίου, και Μετσόβου, που ουσιαστικά επικαιροποίησε αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει πριν λίγους μήνες, για προωθούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα όρια με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, εξηγώντας την πλήρη αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε ότι αφενός ο δήμος έμαθε τυχαία τα σχεδιαζόμενα έργα, αφετέρου, πως πρόκειται για μια έκταση, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δημοτική.«Το υψόμετρο που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, είναι από 1600 έως 2000 μέτρα και οι πυλώνες θα είναι από 120 έως 150 μέτρα, που σημαίνει ότι θα είναι ορατοί από όλο το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, ίσως και από την Εγνατία», σημείωσε ο κ. Σουκουβέλος.

Η μεγαλύτερη ένσταση έχει να κάνει με την προσπάθεια του δήμου για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Πολιτιστικού Τοπίου της OUNESCO, ένα εγχείρημα μάλιστα που έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. «Το περιβάλλον το παραλάβαμε από τους προγόνους μας και έτσι θα το παραδώσουμε. Θα το υπερασπιστούμε έως την τελευταία ρανίδα, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Αν επιτρεπόταν, στη συνεδρίαση θα ερχόταν όλο το Ζαγόρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμος Ζαγορίου θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα από κοινού με τον δήμο Μετσόβου, που ήδη έχει κοινοποιήσεις τις αντιρρήσεις του στην ΡΑΕ, αλλά πρόκειται να κοινοποιήσει και εξώδικα στις εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.



Φωτιά Φθιώτιδα:


«Φουντώνει» η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες στον Δήμο Λοκρών

19/6/2021

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στον Δήμο Λοκρών με αφορμή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου, Θανάση Ζεκεντέ και Νίκου Λιόλιου αντίστοιχα.

Αρχικά ο Νίκος Λιόλιος σε ανακοίνωσή του χτες ανέφερε: «Στο χθεσινό συμβούλιο του Δήμου Λοκρών ψηφίσαμε καθαρά ΟΧΙ όπως πάντα, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Εξάρχου. Ο κ. Ζεκεντές κι η πλειοψηφία του Δ.Σ. ζήτησαν να πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρείας που ενδιαφερόταν. Εμείς πρώτοι αρνηθήκαμε να ακούσουμε τα επιχειρήματα της εταιρείας, γιατί γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες κερδίζουν χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, αντίθετα υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τις τοπικές κοινωνίες. Παρά την αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Εξάρχου και την αντίδραση των κατοίκων, ο κ.Ζεκεντές επισκέφτηκε το χωριό για να θέσει και πάλι το ζήτημα. Καθώς υπήρχαν αρνητικές αντιδράσεις από τους κατοίκους, ο κ. Ζεκεντές έχασε την ψυχραιμία του, για να υφαρπάξει θετική απόφαση. Προσπάθησε να δελεάσει με τα οικονομικά οφέλη. Έγινε ακόμα και αναφορά σε ΜΑΤ σε περίπτωση αντίστασης και άρνησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια πρόταση για ανεμογεννήτριες είχαμε απορρίψει επί δικής μου θητείας το 2013. Υπάρχουν αντιδράσεις σε πολλές περιοχές όπως Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Έξαρχο κ.ά. Ζητήσαμε να φύγουν οι ανεμογεννήτριες που δημιουργούν προβλήματα στην Μαλεσίνα και να μην εγκατασταθούν ΝΕΕΣ στο Μάζι , Μαλεσίνα, Προσκυνά κ.α. Ενημερώνουμε ότι ο κ.Ζεκεντές, παρά την αρνητική απόφαση του Δ.Σ., θέλει να πληροφορήσει τους κατοίκους το Σάββατο στο Μάζι, αλλά για τι πράγμα άραγε; Για τα καλά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μάζι;»

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου, Θανάση Ζεκεντέ, στην οποία επισήμανε αναλυτικά τα εξής: «Η σημερινή δημοτική αρχή Λοκρών από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει τηρήσει απόλυτα τις νόμιμες διαδικασίες και έχει εισάγει σε διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε όλες τις περιπτώσεις έχει υιοθετήσει τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών και συμβουλίων.

Στη συνεδρίαση Νο 6/2021 της 16ης Ιουνίου 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών εισήχθη για γνωμοδότηση η από 31.05.21 «Εντολή προς δημοσίευση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)» της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 43,4 ΜW της εταιρείας «Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ» στις θέσεις «Καλογριά – Μύτικας» των Δήμων Λοκρών και Λεβαδέων στους Ν.Φθιώτιδας και Ν. Βοιωτίας αντίστοιχα», διάρκειας διαβούλευσης ενός μηνός.

Προηγήθηκε διαβούλευση στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Εξάρχου, στο οποίο παραβρέθηκα ως Δήμαρχος Λοκρών και αφού ενημέρωσα τους κατοίκους για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις δεσμεύτηκα να στηρίξω την απόφαση της Κοινότητας στις γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβούλιου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας πως η τελική έγκριση λαμβάνεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Το Τοπικό Συμβούλιο Εξάρχου γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά σύμφωνα με την εισήγηση μου, η οποία ήταν προσωπική μου δέσμευση απέναντι στους κατοίκους του Εξάρχου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών γνωμοδότησε εμπρόθεσμα εντός της προθεσμίας του ενός μηνός. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν και τοποθετήθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εξάρχου όσο και ο εκπρόσωπος της επενδύτριας εταιρείας ύστερα από την επιθυμία τους, όπως άλλωστε είχαν αναφαίρετο δικαίωμα. Η αντιπολίτευση δείχνοντας για μια ακόμη φορά τον τρόπο αντίληψης της για την ελευθερία της διαβούλευσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως κακώς έδωσε δικαίωμα λόγου στην εταιρεία.

Ακολούθησε μια πλήρως ψευδή ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκου Λίολιου στην οποία διαστρέβλωνε πλήρως τα πραγματικά γεγονότα και δημιουργούσε την εντύπωση πως η δημοτική αρχή είναι θετική στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Έξαρχο. Η δημοτική αρχή σέβεται απόλυτα την επιθυμία των τοπικών αρχών και υιοθετεί τις θέσεις τους.

Ωστόσο, το βαρύ ολίσθημα της ανακοίνωσης του κ. Νίκου Λίολιου είναι πως κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στη Μαλεσίνα και την αδειοδότηση των ανεμογεννητριών στο Μάζι Μαλεσίνας.

Είναι γνωστό σε όλους πως οι ανεμογεννήτριες στη Μαλεσίνα έλαβαν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις επί των ημερών της δημοτικής αρχής του κ. Νίκου Λιόλιου.

Αξίζει όμως να μάθουν όλοι οι δημότες Λοκρών το μέγεθος του ψεύδους και της υποκρισίας της ανακοίνωσης του κ. Νίκου Λιόλιου στην περίπτωση των ανεμογεννητριών στο Μάζι Μαλεσίνας.

Στις 26 Ιουλίου 2012 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε την ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 686/2012: «Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 33MW στη θέση «Ερημιά», της ∆ημοτικής Ενότητας Μαλεσίνης, του ∆ήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΘΙΩΤΙ∆ΑΣ-ΕΡΗΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ».

Η εταιρεία κατέθεσε στο Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 33 ΜW της εταιρείας “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΡΗΜΙΑ ΕΠΕ” στη θέση «Ερημιά» του Δήμου Λοκρών στο Ν. Φθιώτιδας», η οποία με το έγγραφο 39/3328/11-01-2019 της ζήτησε γνωμοδότηση από την Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στις 28.02.2019 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε τη διαβούλευση για γνωμοδότηση επί της μελέτης με κοινοποίηση στο Δήμο Λοκρών και δημοσίευση σε τρείς τοπικές εφημερίδες στις οποίες ο Δήμος Λοκρών είναι συνδρομητής (και στις τρεις!), διάρκειας ενός μηνός.

Σε κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη και ύστερα από ερώτηση μου γιατί δεν έγινε διαβούλευση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών ο τότε Δήμαρχος κ. Νίκος Λιόλιος δήλωσε πως δεν είχε λάβει γνώση ο Δήμος Λοκρών για τη διαβούλευση. Παρατίθεται συνημμένο το έγγραφο με το οποίο προκύπτει πως ο Δήμος Λοκρών ήταν αποδέκτης, όπως επίσης οι τοπικές εφημερίδες. Είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Νίκος Λιόλιος απέκρυψε το σχετικό έγγραφό και δεν το έθεσε προς διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως όφειλε.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με το πρακτικό 3/21-6-2019 συνεδρίασης της γνωμοδότησε θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 33 ΜW της εταιρείας “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΡΗΜΙΑ ΕΠΕ” στη θέση «Ερημιά» του Δήμου Λοκρών στο Ν. Φθιώτιδας».

Κατά συνέπεια το σύνολο της διαδικασίας γνωμοδότησης υλοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας του κ. Νίκου Λιόλιου και το αποτέλεσμα της ήταν θετικό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Κατά συνέπεια αποκλειστικός υπεύθυνος για να ενημερώσει τους κατοίκους του Μαζίου Μαλεσίνας για τις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο χωριό τους είναι ο κ. Νίκος Λιόλιος.

Το ψέμα έχει κοντά πόδια και ο λαϊκισμός της παλιάς πολιτικής σχολής δεν πείθει πλέον κανέναν. Ως δημοτική αρχή συνεχίζουμε να λέμε αλήθειες και μόνο αλήθειες και να διορθώνουμε μέρα με τη μέρα τα προβλήματα που μας κληρονόμησε η ανυπαρξία της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Προχωράμε μπροστά ως δύναμη δημιουργίας για το Δήμο μας!»



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates