.

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ+ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ !!!

 



Από το protothema.gr


«Ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει κάποια ζωή σε αυτή την καταστροφή και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι»… Τα λόγια αυτά του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, στο BBC φαντάζουν ως κακόγουστη φάρσα!

Ο ίδιος πλέον θεωρείται θύμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. «Έσκασε» απ’ το άγχος, την αγωνία και την οργή του γι αυτό που συνέβαινε. Η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά όταν τον βρήκε η σύζυγος του, Αθηνά, στο γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης στο Κρυονέρι. Εκεί όπου προσπαθούσε να κάνει κάθε τι για να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις του μπροστά στην απειλή που πλησίαζε. Μία απειλή για την οποία όπως είπε ο ίδιος στη βρετανική τηλεόραση ξεκίνησε απ’ τη μανία εμπρηστών, όπως τουλάχιστον είχε πληροφορηθεί μην κρύβοντας και την ανησυχία του λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων.

Βαρύ το πένθος για την οικογένεια του, τη σύζυγο του, τα παιδιά του. «Βαρύ πένθος», επίσης, «για τον επιμελητηριακό και επιχειρηματικό κόσμο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίων Αθηνών», όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του που εκδόθηκε απ’ τις δύο επιμελητηριακές οργανώσεις τις οποίες είχε το «τιμόνι» για αρκετά χρόνια. «Ορφάνεψε η επιμελητηριακή κοινότητα», σημείωναν και δεν είχαν άδικο, ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνούσε ή όχι μαζί του.

Εξάλλου αυτό το πιστοποιεί και το γεγονός ότι επί 15 χρόνια βρέθηκε ακλόνητος στην προεδρία του ΕΒΕΑ, και μάλιστα σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων στη χώρα, οικονομικών και πολιτικών.

«…Ο Μίχαλος σταθερός»

«Οι υπουργοί αλλάζουμε… οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο Μίχαλος παραμένει σταθερός. Αυτός είναι η εξουσία», συνήθιζε να τον πειράζει στα «πηγαδάκια» γνωστός υπουργός με τον οποίον συνεργάζονταν εκ της θεσμικής του θέσης.

Ο ίδιος άνθρωπος που πάντα προσπαθούσε να αμβλύνει τις γωνίες και να αναζητήσει πρακτικές λύσεις στο συνδικαλιστικό του βίο, επιχείρησε να έχει το προφίλ του «υπερκομματικού» παρά το γεγονός ότι η πολιτική του δράση ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το κόμμα της ΝΔ.

Μπορεί να μην μπήκε ποτέ στην κεντρική πολιτική σκηνή ή ακόμα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τον προέτρεπαν συχνά, ωστόσο η έντονη συνδικαλιστική του δράση απ’ το 1993 και αργότερα η στενή του φιλία με τον Κώστα Καραμανλή ήταν αυτά που του έδωσαν τον απαιτούμενο χώρο και την ώθηση προκειμένου να αναδειχθεί στην Προεδρία του ΕΒΕΑ με το –τότε- δεξιό ψηφοδέλτιο. Και τελικώς να εξελιχθεί στον απόλυτο επιμελητηριακό παράγοντα, τον θεσμικό εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας και τον «κρίκο» της με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Για «προσωπικό φίλο» και «πολύτιμο συνεργάτη» έκανε λόγο στο αποχαιρετιστήριο ανακοινωθέν χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Επί διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος θα αναλάβει το 2004 Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά θα γίνει ΓΓ του υπερ-υπουργείου –τότε- Οικονομικών και Οικονομίας, απ’ όπου σύντομα θα αποχωρήσει για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές του ΕΒΕΑ. Κάπως έτσι, ήρθε η εκλογή του στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 2006, την οποία διατηρούσε έως και σήμερα. Από το 2012 μάλιστα θα είναι και Πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο. Επί διακυβέρνησης ΝΔ επίσης θα λάβει θέσεις ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στα ΔΣ των ΔΕΗ (2007), ΟΤΕ (2009), ASTIR Palace (2012) και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (2012).

Οι «γέφυρες» με το ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος της ΝΔ, οι γέφυρες που θα «ρίξει» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα κάνουν αίσθηση. Πολλοί τότε θα χαρακτηρίσουν τον Κωνσταντίνο Μίχαλο ως έναν απ’ τους «διαύλους» μεταξύ της καραμανλικής παράταξης της ΝΔ με τη νέα κυβέρνηση. Η προσπάθεια συνεργασίας σε μία εποχή που σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος φωνάζει ότι η χώρα πάει στα βράχια ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Η ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ σε μία εποχή έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπει, φθάνοντας τελικά ως το 2018 όπου με αφορμή τη θέση που εξέφρασε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ θα τον θέσει εκτός κόμματος. Η δε ανακοίνωση του κόμματος τον χαρακτήριζε ως «Δούρειο Ίππο».

Ο ίδιος θα αρνηθεί τις κατηγορίες, αν και δεν θα κρύψει τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή θα συνοδεύσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αυτοψία που έκανε στο Κρυονέρι. «Συγκλονισμένος από την είδηση της απώλειας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αργότερα.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου. Με πολύπλευρη δραστηριότητα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε το δικό του αποτύπωμα στα δημόσια πράγματα και στο χώρο των επιχειρήσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», σημείωνε στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα.

Η επιχειρηματική πορεία

Αν είναι κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηρίσει την πορεία του Κωνσταντίνου Μίχαλου, είναι ότι η κοινωνική και πολιτική του δράση επισκίασε όλα τα χρόνια την πολύ επιτυχημένη και πολυσχιδή επιχειρηματική του παρουσία.

Απ’ το 1988 ήταν στο «τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης SWAN ΑΕ, μία βιομηχανία παραγωγής μπαλονιών με έδρα το Κρυονέρι και πωλήσεις σε 28 χώρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 1,4 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρά κέρδη 52.246 ευρώ

Ακριβώς δίπλα απ’ τη SWAN είναι μία ακόμη επιχείρηση συμφερόντων του ιδίου, την οποία δημιούργησε το 2012 με τους Γιώργο και Χρήστο Μπίκα. Οι τρεις φίλοι σχημάτισαν την εταιρεία M Trade Solutions (ΜΙΧΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε) και δημιούργησαν ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών στη Βιομηχανική Ζώνη Κρυονερίου Αττικής, με το εμπορικό σήμα «Τhe foodballer». Από εκεί διακινούνται περίπου 10.000 κωδικοί προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φυσικά, επεκτάθηκε στο εξωτερικό και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις διεθνείς του επαφές.

Ο όμιλος επιχειρήσεών τους σήμερα απαρτίζεται από επτά εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Vinalia, BMG – AGRO και NBMG, και δύο εταιρείες με έδρες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της βιομηχανίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλο τον κόσμο, του εμπορίου, του foodservice, των αντιπροσωπειών, του logistic services, της εστίασης και της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η ΜΙΧΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε είχε το 2019 κύκλο εργασιών 12,29 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 87.023 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates