Τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολη 3 της ΔΕΗ αποφάσισε το ΥΠΕΝ χθες για λόγους ενεργειακής επάρκειας αν και η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι προωθεί άρον άρον το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την εξάρτησή μας από το εξωτερικό ή μήπως είναι και αυτή στο σχέδιο μέσω των ακραίων εισαγωγών φυσικού αερίου(πανάκριβο πλέον);
Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να κλείσουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη πολύ νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στην εθνική προσπάθεια, για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Την ίδια στιγμή από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Σερβία ασκούνται έντονες πιέσεις για κατάργηση του λιγνίτη κάτι που όμως θα σήμανε απώλεια της ενεργειακής ασφάλειας.
Η Σερβία έχει λιγνίτη και δεν θα το εγκαταλείψει, ενώ οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν όταν το ίδιο κάνει η Πολωνία, υποστήριξε ο Βούτσιτς. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της Σερβίας, είπε ότι η οικολογία έχει γίνει το νούμερο ένα θέμα στη Σερβία, αν και υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά θέματα για αυτόν.
Η αλλαγή δείχνει ότι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα, υποστήριξε, αλλά πρόσθεσε ότι η Σερβία δέχεται πρόσθετη πίεση για να χάσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
Όταν η Πολωνία αναγκαστεί να κλείσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, τότε η Σερβία θα κάνει το ίδιο, είπε ο πρόεδρος. Η Σερβία παράγει τώρα 34 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και καταναλώνει 32 TWh, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται, σημείωσε.
Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Σερβία εξετάζει την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Đerdap 3 και υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να αντιταχθεί στο έργο για περιβαλλοντικές βλάβες στον ποταμό Δούναβη.
Ο πρόεδρος είπε ότι η Σερβία εξασφάλισε επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου με έναν νέο αγωγό και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου