.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

EL ERIAN: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ !!!

 


Την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει ένα χρηματοπιστωτικό σοκ λόγω της αντίληψης ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός διατυπώνει ο διακεκριμένος επιστήμονας και επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Mohamed El Erian, ο οποίος, περιέργως, λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από την αγορά.

Όσες φορές, δε, το έχει πράξει αισθάνεται εξαιρετικά άβολα, εκμυστηρεύεται σε άρθρο στους Financial Times.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο σκεπτικισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι θιασώτες ενός σεναρίου Goldilock, δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες είναι χλιαρή – ούτε υπερθερμαίνεται ούτε ψύχεται.

Φυσικά, κάτι τέτοιο, αν ισχύει, δεν προοιωνίζεται χρηματοπιστωτικούς και άλλους κινδύνους.
Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, από πρόσφατη έρευνα της Bank of America, στις αγορές κυριαρχεί επί του παρόντος ένα αφήγημα το οποίο βασίζεται σε τρεις υποθέσεις: διαρκής υψηλή παγκόσμια ανάπτυξη. παροδικός πληθωρισμός• και φιλικές κεντρικές τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν ωθήσεις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο σε πρωτόγνωρα ύψη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο El Erian, τίποτα δεν προμηνύει η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή – αν και θεωρεί πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή δεν πρόκειται να αυστηροποιήσουν άμεσα τη νομισματική τους πολιτική.

Είτε η ανάκαμψη είναι εγγυημένη είτε όχι, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν μια πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης.

«Βέβαια, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για την Ευρώπη» προσθέτει ο El Erian.

Σε κάθε περίπτωση, πεδίο ανησυχίας αποτελεί η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος, κατά την άποψη του διακεκριμένου οικονομολόγου, μόνο παροδικός δεν είναι.

«Ανησυχώ πολύ για την ευρεία πεποίθηση ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα τρέχοντα δεδομένα θα αντιστραφούν:
Οι συγκρίσεις γίνονται με χαμηλή βάση και κάποιες προσωρινές αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης.Οι ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο προσφοράς και πως η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι άφθονες. Η προσφορά εργασίας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επίσης, με τους μισθούς να αυξάνονται δυσανάλογα.
Επιπλέον, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν ξεπεραστεί – ούτε πρόκειται να ξεπεραστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σεβαστούμε την πιθανότητα ενός σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει ρυθμιστεί και συνδεθεί με έναν χαμηλότερο και πιο σταθερό πληθωρισμό.
Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που τόσο η Fed όσο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να λάβουν υπόψη, υποστηρίζει ο El Erian, προσθέτοντας πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να φρενάρουν εγκαίρως, διαφορετικά θα υπάρξει μια περιττή οικονομική ύφεση.

«Τα ατυχήματα συμβαίνουν κατόπιν, δεν προηγούνται των λαθών στα οποία υποπίπτουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.Ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός των κεντρικών τραπεζών ότι ο πληθωρισμός θα είναι «παροδικός» δεν λαμβάνει υπόψη του τι συμβαίνει στην αγορά.
«Η ζημιά μπορεί ακόμη να αποφευχθεί εάν τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι αγορές διευρύνουν τις προοπτικές τους» καταλήγει ο οικονομολόγος της Allianz.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates